2008. október 13., hétfő

A világ legfinomabb kalácsa azaz Hokkaido Milchbrot

Pár hete teljesen rákattantam a kalácsra. Idő és lelkesedés hiányában eddig vettem egyet hazafelé a boltban, esténként pedig a gasztroblogokon keresgéltem valami jó és egyszerű receptet. A Hokkaido kalácsot már E.Margit oldalán is sokan dicsérték, Sütiszörny is egyből ezt ajánlotta a figyelmembe.
Az első darab olyan fantasztikusan finom lett, hogy csak egy csücsöknyi maradt belőle a GBT-re.
Tegnap újra készítettem egyet, egy kis kakaóval tuningolva. Őrült jó lett ez is. Legközelebb mazsola és mandula kerül majd bele, de a lehetőségek száma szinte végtelen.
Mivel Macinak megígértem, hogy posztolom a sikereimet, azt is elmesélem, hogy lehet mindezt 5 perc munkával megvalósítani. Nem mintha nem érne meg 10-et, de nekem effektíve ennyi időmbe került. Még mondja valaki, hogy kalácsot sütni macerás...Hozzávalók:
150 g tejszín (30%-os)
250 g tej
1 tojás
egy tasak porélesztő (7 g)
9 g só
80 g cukor
60 g finomliszt (BL55)
540 g kenyérliszt (BL80)
30 g turista tejpor

Először is fogom a dagasztógépem keverőtálját és egymás után mindent belemérek úgy ahogy van, hidegen. (kb. 2 perc) Ez után hagyom, hogy a gép dagassza úgy negyed órát . (Ha nincs sok idő a kelesztésre, akkor elő lehet langyosítani a tejet, a tejszínt és a lisztet, akkor hamarabb kezd működni az élesztő). Mikor elkészül a szép lágy tészta, áthelyezem egy kiolajozott edénybe és a duplájára kelesztem. (Szándékosan nem írok időt, annyira hőmérsékletfüggő)
Leolajozott pulton (egy kis olajat szétmázgálok a tiszta konyhapulton) kinyújtom a tésztát és 4-6 olyan széles csíkba vágom, mint a leendő sütőformám. A tésztacsíkokat feltekerem és elhelyezem az előre kivajazott formába, majd letakarítom a konyhapultot . (2 perc)
Mikor ismét duplájára kelt a kalács, lekenem tojással (1 perc) és előmelegített sütőben 175 fokon megsütöm.
Rácsra borítva hagyom kihűlni. Egy darab egy kilós kalács lesz belőle.

Megjegyzés: Nálam nagyon bevált az a technika, hogy a második kelesztés felénél lefolpackozom a kalácsot és hűtőbe teszem. Egy kicsit még kel a hűtőben is. Másnap kora reggel (hajnalban) első dolgom, hogy lekenem tojással és a hideg sütőbe teszem, majd bekapcsolom 175 fokra. Míg a sütő melegszik, a tésztának van ideje magához térni, kicsit kelni. Így elkerülhető az is, hogy túl hamar forrósodjon fel a külseje, belül pedig még hideg, később pedig nyers maradjon. Mire túl vagyunk a reggeli készülődésen, kész is a friss kalács, és az illatokról akkor még nem is beszéltünk!

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon guszta lett a kalácsod Millie, örülök, hogy ilyen nagy sikere van nálatok is! Talán nincs még túl késö, úgyhogy be is készítek egyet a kenyérsütöbe, hogy reggel 'ala Millie' készre süthessem;o)

Névtelen írta...

én is régóta szemezek ezzel a recepttel, ideje lesz már kipróbálni!

Névtelen írta...

Ez gyönyörű, ám mivel én sajnos semmilyen térlátással és az ebből fakadó képzelőerővel nem rendelkezem, tessen szíves lenni elárulni azt a feltekerés-elhelyezés dolgot részletesen, ha van rá egy kis idő. Nagyon köszönöm:)

Névtelen írta...

És vmi kakaószerûséget nem kensz rája????

Millie írta...

Nina!

Nekem egy 10 cm széles IKEA formám van, így 10 cm-es csíkokat vágok, feltekerem és a rövidebb oldallal párhuzamosan rakom be őket, mint kis töltött káposztákat. Így adódott, hogy a kakaóval meghintett tekercsek metszlapja csíkos lett.
Szerintem egyébként frankón működik úgy is, ha fonott kalácsot készítesz, vagy simán berakod egy vekniformába. Esetleg feltekerheted hosszában is, és akkor a metszlapja spirális lesz (ha teszel bele mazsolát, vagy fehéjat, vagy bármit).
:-D

Névtelen írta...

Na így kell nekem magyarázni- köszönöm, kipróbáljuk!:)

Névtelen írta...

Mi az, hogy GBT?

Before írta...

Ez a kalácsok szent grálja! Örök hálám!

Millie írta...

g.d.magister:
GBT: GasztroBloggerTalálkozó

before!
Nagyon hízelgő, amit mondtál!

Névtelen írta...

Isteni lett (még az én elkészítésemben is), még egyszer köszönet érte!

Névtelen írta...

Szia Millie!

Annyira, de annyira szeretném elkészíteni ezt a kalácsot, de nem vagyok képes beszerezni ezt a piszok turista tejport. A múltkori találkozón mondtátok a Corát, de se híre, se hamva. Hol veszed?

Orsi

Millie írta...

Szia Orsi! Én a COOP-ban veszem, jól el van dugva a kávéknál és teáknál!

Unknown írta...

Nagyon de nagyon finom lett ez a kalács! Végre eljutottam oda, hogy egy-egy receptedet kipróbálom. Jövök még ötletért!