2008. november 23., vasárnap

Steak burgonya mustárral

Rizs vagy krumpli? Krumpli??? Király! Én is!!!
Ha te is így vagy ezzel kedves olvasóm, akkor könnybe fog lábadni a szemed, ha ezt megkóstolod.
Ha a rizsre szavaztál, akkor pedig meg fog változni a véleményed.
A recept egy 2007-es Gourmet magazin alapján készült, én itt találtam rá.
A dolog pofonegyszerű, minden volt hozzá, így a maradék húsokat könnyű volt vele feldobni.
Annyira, hogy én ma csak krumplit ettem. Sajnáltam a helyet másra :-D
És mondok valamit: Nálunk ez lesz a karácsonyi pulyka körete is. (Azért pulykát csak veszek)

Hozzávalók:
Sütni való apró szemű krumpli kb 1,5 kg, alaposan lecsutakolva, negyedekre vágva
Fél pohár magvas mustár (ez fontos, csak magvas jó!!!)
két ek olvasztott vaj
két ek olivaolaj
2 ek citromlé
egy citrom reszelt héja
egy ek szárított oregánó
egy tk só
sok-sok frissen őrölt bors

A krumpli kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd ráöntjük a krumplikra a katyvaszt és jól összeforgatjuk.
Kibélelünk egy nagy tepsit (vagy két tepsit) sütőpapírral és rátesszük a krumplit, úgy hogy egy sorban legyenek.
220 fokos sütőben időnként átforgatva kívül ropogósra, belül puhára sütjük őket kb egy óra alatt.
Elmondhatatlanul jó!

Kandírozott gyömbér

Imádom a gyömbért. Minden formában és mindenféle ételben. Vagy teaként. Esetleg sörként. Természetesen csokoládéban is.
Viszont még sohasem kandíroztam saját kezűleg. Aztán egyszer csak szembejött velem a recept az egyik kedvenc könyvemben (Silver Palate: The new basic cookbook). Megvártam míg friss gyömbérszállítmány érkezik az Intersparba (fonnyadtból nem érdemes nekiállni) és vettem másfél kilót. A pultnál dolgozó mérőlegénynek kicsit felszaladt a szemöldöke a mennyiség láttán, de nem szólt semmit.
Igazándiból nem voltam benne biztos, mennyit akarok csinálni és hogy fog sikerülni, ezért kissé túlbiztosítottam a rendszert. Most viszont, hogy túl vagyok az első adagon (amit az Angyalkajátékos húzottam kap (kap mást is)), leírom a tapasztalatokat. És izgulok, hogy nehogy nekiálljon otthon elkészíteni :-D

Hozzávalók:
2 pohár tisztított, fél centis kockákra vágott gyömbér

kb fél kiló cukor

A gyömbért lehámoztam, felkockáztam. Átöblítettem, majd annyi vízben, mely bőven ellepi, feltettem takaréklángon főni egy csipet sóval.
Félóra múltán leöntöttem róla a vizet, újabb fél órát főztem egy újabb csipet sóval. Összesen 4 ilyen főzési ciklus volt (remekül időzíthető a kereskedelmi csatornák reklámblokkjaihoz a folyamat).
Másnap felöntöttem annyi vízzel, ami épp ellepi és ráöntöttem egy pohárnyi cukrot. Addig főztem, amíg a szirup szinte teljesen elfőtt. Ekkor kristálycukorral vastagon megszórt tepsibe kanalaztam a teljesen áttetszővé vált gyömbérkockákat (minden rostozata eltűnt!!!) és villával óvatosan összeforgattam.
Egy napot hagytam száradni, majd csatos üvegbe pakoltam.

Azóta rájárok :-D

Ha mégis maradna belőle számottevő mennyiség, akkor hamarosan jön a "háromgyömbéres keksz"!

"Finom, occco"

Na ha a desszertünk három M. csillagos volt, a tegnapi főételünk ennek pont az ellentéte. Nem is posztolnám, ha nem lenne finom és remek ötletadó a maradékok elsütésére. Vagy ha csak röhögni akarunk egy jót, ahogy a bajai gyufatésztát (egg noodle hiányában) megforgatjuk a szójaszószós kotyvaszban és rácsavarjuk a már egy hete is hervadtan vett lime-t, stb. A lényeg, hogy ne menjünk boltba és minél több maradékot és polcon elfekvő készletet beletegyünk. Mivel az ízvilág Ázsiát idézi, a jelszavam a "finom, occo" lett.
Mit tettünk bele?
3 db sült csirkecomot, lebőrözve, apróra vágva
2 ek méz és szójaszósz
egy lime és egy citrom leve

2 db sárgarépa durvára reszelve
25 dkg gyufatészta kifőzve
pár kanál pirított szezámmag
egy csokor korianderzöld


1.Először is kifőztem a tésztát sós vízben.
2. A maradék húst és sárgarépát megpirítottam a wokban egy kis földimogyoróolaj és szezámolaj keverékében. Elég (büdös lett)
intenzív illata volt, közel álltam ahhoz, hogy feladjam. De fejemet le nem szegve beleöntöttem a mézet, szójaszószot és citrusleveket.
3.A helyzet drámaian javult a szagok tekintetében, így fél percnyi kavargatás után belezuttyantottam a gyufatésztát és a pirított szezámmagot. Miután összeforrósodott az étel, korianderzölddel tálaltam (Ebből ipari mennyiség van a fagyasztóban, hisz nyáron rendszeresen learattam az erkélyládám termését).

Konklúzió:
Dani imádta, mi is lapátoltuk. A maradékok (részben) elfogytak, a küldetés sikerült.
Persze ennek is lett maradéka, amiből aztán este férjuram sebészi gondossággal kiszedte a korianderzöldet, majd feltuningolta egy kis édes csiliszósszal. Ez a változat sokkal ízletesebb!
Így a Good Food kontra M.P. játszmából ő került ki győztesen!


2008. november 22., szombat

Sütőtökös (gyümölcs)kenyér

A hétvégénk a maradékpusztítás jegyében telik. Mivel még volt egy csészényi sült tök a hűtőben, egyértelmű volt, hogy a desszert ebből fog készülni. S minthogy a desszert felét ajándékba vittük Ági barátnőmnek, akinek szerdán születik meg a kisfia (Jupppi!!!) valami nívósat akartam alkotni. Bíztam benne, hogy a Michelin csillagos könyvemben találok valamit. De még milyet találtam!
Valójában ez egy 2 in 1 recept, azaz egy gyümölcskenyér és egy gyömbéres-fahéjas sodó, amiből a végső puding összeáll. Persze külön-külön is élvezetes mindkettő. Ma csak a gyümülcskenyérig jutottam, mert a sodó összeugrott az UHT tejszín miatt.
Talán egyesek szerint a tisztesség megkívánná ez utóbbi ismertetését is, én nem fogom, mivel hamarosan újra elkészítem (ezúttal bevárom a Cserpesék friss tejszínjét). Addig is tessék gyakorolni ezt a fantasztikus csemegét, mely remek átvezetés a novemberi tökös hangulatból a karácsonyi fűszeres gyümülcskenyeres-stollenes zsezsgésbe.
Hozzávalók:
1 pohár vörös áfonya
3 ek rum
1 és 3/4 pohár liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
egy ek fahéj
egy tk szerecsendió
1/8 tk őrölt szegfűszeg
egy csésze sült tök
220 g vaj
egy és 1/4 pohár cukor
3 tojás

1. Az áfonyát felforraltam a rummal. Időnként átforgatva hagytam, hogy teljesen felpuhuljon.
2. A vajat kikavartam a cukorral. Egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd belekevertem a tökpürét.
3. Mivel fakanállal dolgoztam, a következőkben az áfonyás mixet kevertem hozzá, majd szépen sorban a száraz hozzávalókat is.
4. Kivajazott, lisztezett gyümülcskenyérformában 180 fokon tűpróbával készre sütöttem. Pontos időt nem tudok mondani, mert a férjem vette ki végül a sütőből, de elég hosszan sült.
5. Isteni finom, az áfonya zseniális kontrasztot ad a fűszereknek és a töknek! Ha valaki mégis attól félne, hogy nem fogy el, az nyugodtan lefagyaszthatja!

2008. november 19., szerda

Sütőtökös pite (Pumpkin pie)

Ez a bejegyzés különös értékkel bír számomra. Ugyanis tegnap megsütöttem életem legfinomabb sütőtökös pitéjét. A dolog csak azért vicces, mert már évek óta minden ősszel elkészítem ezt a receptet, de valahogy tegnap éreztem rá igazából az omlós tészta alapra, a töltelékre és a sütési időkre.

Szóval ami eddig finom volt, most tökéletes lett. Annyit azért hozzá kell tennem, hogy ez nem a pasik ízvilága (legalábbis az én környezetemben), de a barátnőim annál jobban ugranak a témára. Ezért le is vésem a részleteket.


Omlós tészta:

225 g liszt

150 g puha vaj (csak vaj jó, a margarinnal műíze lesz)

25 g porcukor

3 ek víz


Ez lesz a végső verzióm pitealapnak. Saját fejlesztés, rendkívül finom. A titok annyi, hogy max 1 percig gyömöszköljük, tehát ahogy összeáll a tészta, vissza kell fogni a lendületet, nehogy túldolgozzuk (mert abból lesz a cipőtalp). Nem kell behűteni, ugyanis két réteg folpack között szakadás, lisztezés és bénázás nélkül vékonyra lehet nyújtani. Ekkor felső réteg folpackot lehúztam, kivajazott piteformát a tésztára tettem (fejjel lefelé) és az alsó folpackkal együtt belefordítottam a tésztát. Ezt a réteg folpackot csak azután húztam le, hogy belesimítottam a tésztát a formába. Kicsit megszúrkáltam, alufóliát tettem bele és babbal elősütöttem 180 fokon.Sajnos itt nem mértem az időt, de kb 15 perc lehetett. A fólát és babot leemeltem, kicsit még visszatettem sülni (olyan 5 percre, hogy épp elkezdjen színt kapni).


Közben elkészítettem a tölteléket:

2 csésze sült tök

1,5 dl tejszín

3 tojás

egy tk gyömbér

1,5 tk fahéj

1,5 tk őrölt szegfűszeg

0,25 tk őrölt kardamon

egy csipet só

1/3 csésze barna cukor

1/3 csésze fehér cukor


A tököt előző nap sütöttem meg. Kikanalaztam a belsejét és egy jól záródó műanyag edényben betettem a hűtőbe. Másnap az utólag még kicsorgó pár kanálnyi levét is kiöntöttem alóla (fontos, hogy ne legyen lucskos), így mértem ki a 2 pohárnyi tököt (minimum 600-650 g). A tojásokat kikavartam a cukorral és a fűszerekkel, majd a többi hozzávalót is belekevertem.Az elősütött pitére öntöttem, elsimítottam és 160 fokon még jó 40 percig sütögettem, amíg a töltelék meg nem szilárdult.

Pecan dióval díszítettem.

2008. november 14., péntek

Zabpelyhes keksz II.

A hétvégén szomorúan konstatáltam, hogy a molyok az egészséges életmódot választották és beköltöztek a teljes kiőrlésű bio búzalisztembe. Mind a két kilóba.
Azt hiszem örülhetek, hogy csak az a kettő ment kárba és nem kellett minden készletemet a kukába dobni. Teljes kiőrlésű liszt hiányában viszont új zabpelyhes keksz recept után kellett néznem (mert biza nemcsak a földimogyorós, hanem egy dupla adag kéksajtos is elkopott az elmúlt héten). Na nem mintha bánnám a dolgot.
A recept a Silver Palate The Basic Cookbook-ból származik. Véletlenül feleannyi cukrot tettem bele, mint amit ír (a szemem átugrotta a fél bögre kristálycukorra vonatkozó részt), de így pont tökéletes lett.

Hozzávalók:
1,5 bögre* zabpehely
3/4 bögre finomliszt
fél tk fahéj
fél tk sütőpor
110 g puha vaj
fél bögre barna cukor (én muscovadot használtam)
egy tojás
egy tk vaníliaesszencia
fél bögre aszalt vörösáfonya
egy marék durvára vágott dió (mogyoróval még tutibb)

Először a vajat kavartam ki a cukorral, majd hozzáadtam a tojást, a fahéjat és a vaníliát. Mikor teljesen homogénné vált, belekevertem a többi hozzávalókat is.
Sütőpapírt tettem két nagy tepsibe és diónyi darabkákat helyeztem a masszából egymástól tisztes távolságra.
A sütőt bemelegítettem 160 fokra és légkeveressel 12 perc alatt aranybarnára sütöttem a kekszeket. (légkeverés nélkül 180 fok)
30 db ropogós "jó reggelt" keksz lett belőle.

2008. november 9., vasárnap

Csokoládés körtetorta mogyoróval

Csukd be a szemed és képzelj el egy pirított mogyoróval bolondított finom étcsokit . A kontraszt kedvéért tegyél bele szaftos, édes körtedarabkákat, extrapoláld tortára.
Megvan?
Ez volt a vasárnapi desszertünk.
Igazi vigasztaló csemege ilyen szürke novemberi napon.
Hozzávalók:
3 tojás
85 g vaj
85 g 70% étcsoki
85 g cukor
85 g pirított, majd ledarált mogyoró
egy csipet só
egy ek konyak
4 érett körte

1.A csokoládét és a vajat gőz felett felolvasztottam. Belekevertem a konyakot, majd hűlni hagytam.
2.Közben papírral kibáleltem alul, majd kivajaztam egy 24 cm-es tortaformát és egy kanál kristálycukorral "kiliszteztem".
3. A csokihoz adtam a cukrot és a tojás sárgáit egyenként.
4. A fehérjét habbá vertem és a mogyoróval felváltva belekevertem a csokis masszába.
5. A tésztát beleöntöttem a tortaformába és a hámozott, felezett körtékkel kiraktam.
5. 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütöttem.

2008. november 8., szombat

Ricottás palacsinták-hogy jól induljon a hétvége

Ma igazi dőzsivel indult a reggel, Nigella ricottás palacsintáival. (Köszi Gabi a könyvet!!!) Eddig, ha amerikai palacsintára támadt gusztusom, Jamie barátunk receptjét követtem, ami egyszerű és nagyszerű. Még mindig nem vagyok Nigella-hívő (bár alakul a helyzet, ahogy haladok a receptjeivel), de be kell vallanom, ez a recept mindent visz! Ezentúl ez lesz a "gold standard" palacsinta téren. Mennyei!

Mi kell hozzá?
250 g ricotta (minden Sparban, Plus-ban kapható már)
125 g tej
2 tojás
100 g liszt
egy tk sütőpor
egy csipet só

földimogyoró olaj sütni (a satay sütés óta ez is van itthon, és nagyon örülök, hogy másra is jó, nem csak ázsiai kajákhoz)

1. A tojásokat szétválasztottam és felvertem (Danikapitány közreműködésével) robotgéppel a fehérjét.
2. Egy másik tálban az összes többi hozzávalót is összekevertem a géppel.
3. Egy lyukas fakanállal óvatosan belekevertem a habot a masszába.
4. Teflon serpenyőben egy kanál földimogyoró olajat hevítettem és egy evőkanállal beleszaggatam a kis palacsintákat (Kb 7 db sült egyszerre, oldalanként kb egy percig.)
5. Juharszirup hiányában mézzel és tejszínhabbal ettük, majd áfonyöntettel isl miután eszünkbe jutott hogy ott lapul a hűtőben.

Utána elmentem úszni és szaunázni, mert nem akartam ezt a remek kaját lelkiismeretfurdalással elrontani!

2008. november 5., szerda

Peanut butter cookies (Mogyoróvajas kekszek)

Kaptam egy üveg mogyoróvajat Nóri barátnőmtől, amit egy ideje kerülgetek a hűtőben. Férjuram persze rögtön felajánlotta áldozatként, hogy megeszi kiskanállal, de nekem más terveim voltak. A hétvégén kiürült kekszesdobozt most ezzel a klasszikus amerikai csemegével töltöttem meg.
Vigyázat! Addiktív!
Hozzávalók (24 db keksz lett belőle):
110 g puha vaj
160 g mogyoróvaj (peanut butter, nem nutella!!!)
3/4 pohár (250 ml) barnacukor
2 ek juharszirup
1 tojás
egy teáskanál vaníliakivonat
1,5 pohár liszt
3/4 tk szódabikarbóna
100 g sós földimogyoró durvára vágva

1. A sütőt előmelegítettem 170 fokra.
2. A hozzávalókat addig kavartam, míg össze nem állt a kekszmassza.
3. Két tepsit sütőpapírral kibéleltem és diónyi kekszeket formáztam.
4. Légkeveréssel 10 perc alatt halvány aranybarnára sütöttem őket.

2008. november 4., kedd

Sült kelbimbó a la Momofuku &Chili és Vanilia

Mi igazi húsevő banda vagyunk. A kedvencünk a marha, de más állatokat is szívesen fogyasztunk. Ennek ellenére szívesen próbálok ki bármilyen zöldségételt, ha az kellően "ízes" végeredménnyel kecsegtet. Mikor megláttam Chili és Vanilia posztját tudtam, ez "olyan" lesz.

A kelbimbót én egy 30 cm-es piteformában sütöttem meg, fólia nélkül, így kapott egy szép karamellréteget, viszont megtartotta ropogósságát.
Az öntethez feleslegesnek éreztem a vizet, így is jó sok lett és kellően intenzív ízű maradt.
A pirított szezámmag pedig jól koronázta a kompozíciót.

Az egész étel elkészítése nem tartott tovább 30 percnél, de kétlem, hogy ez négyszemélyes adag lenne.
Max kettő, de ha a férjem későn ér haza, akkor csak egy! :-D

2008. november 3., hétfő

Szakácskönyvajánló

Dr. Peppertől jött a kérdés, melyik könyvem szeretem és miért. Gyorsan végig is néztem a polcomon és a kiválasztottam azokat, melyeket tényleg gyakran nyitogatok, nem kaphatóak a magyar könyvesboltokban (tehát valamilyen szinten különlegesek) és még nem csalódtam bennük.

Union Square Cafe Cookbook

A Union Square Cafe 5 egymás követő évben is elnyerte a Zagat Survey első díját, azaz hivatalosan is New York City legjobb étterme. A 3 csillagos étterem több könyvet is kiadott, én nyáron szereztem be közülök az elsőt. (Ha bárki meg akar lepni a folytatással, csak hajrá!) 160 receptet tartalmaz, stílusában olasz inspirált amerikai ételek a szó legeslegjobb értelmében. Néhány egyszerűbb fogástól (amiket én is posztoltam, lásd itt) eltekintve, tervezést és sok alapanyagot igénylő kreációk. A könyv nagy erőssége a "köretek" fejezet, kb 15 nem mindennapi fogást tartalmaz, mellyel megszínesíthetjük a mindennapjainkat. Ezen kívül minden fogás mellett találhatók jó ötletek és borajánló, ami megkönnyíti az ünnepi menü összeállítását. A desszertek egyszerűek és ellenálhatatlanok.
Elsősorban különlegességekre vágyó, a részletekkel szívesen pepecselős embereknek vagy mániákus gyűjtőknek ajánlom.

The Silver Palate Cookbooks
Julee Rosso és Sheila Lukins az a szerzőpáros, aki rengeteget tett az amerikai főzési kultúra megreformálásáért. Az egész onnan indult, hogy volt egy remek kis "bisztró"-juk Manhattanban, különálló deli részleggel. Óriási sikert arattak, így kiadták az első könyvüket, a The Silver Palate Cookbook-ot.
Ebben a könyvben mindenből van egy kicsit, a francia lecsótól a new england clam chowder-ig.
A Silver Palate Basic Cookbook tartalmaz mindent, az alfától az omegáig. Ha csak egy könyvet vihetnék magamra egy lakatlan szigetre (ahol persze egy jól felszerelt konyha várna), akkor nagy valószínűséggel ezt vinném magammal. Ha tényleg semmilyen ötletem nincs, abből mindig tudok ihletet meríteni.
A Silver Palate Good Times Cookbook pedig az ünnepi ételek, különleges fogások gyüjteménye. Változatos, kreatív ételek, igazi jutalom mind készíteni, mind enni őket.
Mindhárom könyv a szerzők saját ceruzarajzaival illusztrált, rengeteg idézettel és tippel fűszerezett remek alkotás.


The Avoca Cafe Cookbook
Miután írországi nyaralásunk során jó párszor Avoca cafékban ettünk, nem volt kérdéses, hogy ezt a könyvet is be kell gyűjtenem. Igazi XXI. századi csemege, telis-tele egyszerű, de nagyszerű receptekkel.
Akinek bejön a Good Food stílus, ezt is fogja komálni.
Nemcsak az angolszász konyha, hanem az ír ízek is megjelennek a könyvben, mely telis-tele van szépséges fotókkal és kedves írásokkal.


Remélem egyszer a második kötetet is a polcomon tudhatom.



Peter Reinhart: The Bread Bakers Apprentice


Ez pedig a kedvencem (ha még valaki nem jött volna rá). Nemcsak fantasztikusabbnál fantasztikusabb recepteket tartalmaz, hanem 50 oldalon keresztül ismerteti a kenyérkészítés 12 lépését, ahol tudományos alapossággal magyaráz meg mindent a szerző.
Ha valakinek eddig eszébe sem jutott kenyeret sütni, számítson nagy változásokra!!!!!!


































































































2008. november 2., vasárnap

Körtés-mandulás crisp

A Union Square Cafe Cookbook tele van fantasztikus desszertekkel. Ebből készült az inverz csokis keksz, a rebarbara crisp, a krémsajtos brownie, a cobbler és a mai desszertünk is. Bár a fotó elég bénára sikerült (a gőzölgő ételt nehéz fotózni), az ízek fantasztikusak voltak! Ezt a morzsaváltozatot bármilyen gyümölccsel el lehet követni, szerintem savanykásabb karakterűekkel még finomabb lehet!

Hozzávalók:
5 db lédús körte
egy stampedli körtepálesz
2 ek cukor

10 dkg hámozott, pirított mandula durvára vágva
1 pohár( 250ml) liszt
fél pohár barnacukor
egy pohár amaretti keksz (LIDL-ben kaptam occsóért)
1/2 tk fahéj
5 kanál puha vaj

sok-sok jéghideg tejszínhab a tálaláshoz

A körtéket meghámoztam, magházukat eltávolítottam és feldaraboltam. Összekevertem a pálesszal és a cukorral és fél órát állni hagytam. Egy 24 cm-es IKEA piteformába öntöttem.

A morzsához összetörtem a mandulás kekszeket a többi hozzávalóval. Mikor összeállt, rámorzsoltam a körtére és betoltam a 180 fokos sütőbe fél órácskára.

Forrón, rengeteg hideg tejszínhabbal tálaltam.

Szilvás-gyömbéres-szójaszószos csirke

Viszonylag gyakran eszünk csirkét. Hogy ne unjunk rá, mindig szorgalmasan böngészem a netet és a szakácskönyvgyűjteményem újabb és újabb receptekért. Ezt a gyöngyszemet az Avoca szakácskönyvemben találtam. Kicsit kevesebb barnacukorral készítettem és a citromlevet is sikerült kifelejtenem belőle, de nagyon harmónikus lett így is. Hozzávalók:
2 csirkemell
olivaolaj sütni
1 hagyma apróra vágva
egy kanál vaj
2 ek citromlé
1 ek szójaszósz
1 tk őrölt gyömbér
1 ek paradicsompüré
1 ek barnacukor
egy teáskanál só
350 g szilvalekvár (én saját készítésű savanykás ízűt használtam)
egy tk dijoni mustár
egy löket Worchester-szósz
egy gerezd fokhagyma
pár szem felezett szilva (friss az igazi, de a befőtt is megteszi)

A csirkemellet felcsíkoztam, besóztam, beborsoztam. Elősütöttem őket egy kis olajon és tűzálló tálba tettem. A visszamaradó olajhoz hozzákevertem a vajat és megdinszteltem a hagymát. Hozzáadtam a többi hozzávalót (a szilva kivételével) és 5 percen keresztül hagytam rotyogni. Ezzel a keverccsel nyakonöntöttem a csirkedarabokat, mellédobtam a szilvaszemeket és 180 fokos sütőben kb fél óra alatt összesütöttem.
Sima párolt basmati rizzsel kínáltam.
Szerettük.