2008. július 29., kedd

The fundamental techniques of classic cuisine

Spóroltam 50ezer dolcsit, jutott az előbb eszembe, mikor újra levettem a polcomról ezt a "súlyos" művet.A French Culinary Institute-t 1984-ben alapították, azzal a fő céllal, hogy 6 hónap alatt profi séfeket képezzenek. Az idő őket igazolta, mára a világ egyik leghíresebb szakácsiskolájaként működik és olyan emberek is elismerően nyilatkoznak róla, mint Alain Ducasse.
Nagyon szívesen beiratkoznék én is egy fél évre hozzájuk, ha pénztárcám engedné. Addig viszont be kell érnem az iskola "tankönyvével", amit nemrég dobtak a piacra.
Állítólag a közölt anyag szóról szóra fedi a kurzus anyagát, így némi önszorgalommal és gyakorlással elsajátítható az a 250 technika, amiról szó van benne. Ízelítőül pár fejezetcím: alaplevek, szószok, levesek, saláták, tojás, burgonya, szárnyasok, marha, borjú, bárány, sertés, hal, kagylók, pácok, töltelékek, belsőségek, tészták, krémek, palacsinták, briós, fagyasztott desszertek, tojáshabok, mousse-k és szufflék.
Ezen kívűl számtalan apró trükkel szolgáltatnak kis megjegyzések formájában, pl. hogy a csirke sütésekor mindig tegyünk egy serpenyőnyi vizet a sütő aljába, hogy a gőz megakadályozza a csirke kiszáradást és a kiolvadó zsírok ne fröcsköljék össze a sütőt.
A könyv több mint 650 gyönyörű képpel illusztrálja a leírásokat és több mint 200 receptet is közöl az iskola leghíresebb végzettjeinek repertoárjából.
Alapmű. Szó szerint.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

valahogy ilyen szél söpör most végig a könyvespolcokon - nemrég kezembe akadt egy nagyon jó kis referenciakönyv rengeteg tippel, s most láttam, hogy ősszel a GU-nál is megjelenik egy hasonló könyv - s most ez a könyv! Nagyon felkeltetted vele az érdeklődésemet! Utána is nézek neki ;)

Millie írta...

Beatbull!
Iszonyat hasznos olvasmány! Neked külön ajánlanám, hisz minden technika benne van, a többi meg már a képzelet dolga :-D

Névtelen írta...

Szuper ez a könyv! Hamarosan én is beszámolhatok újdonsült könyveimről, amint megérkeznek Angliából. "Szerencsére" ezt nem találtam az Amazon tájékán a rendeléskor, így is nehezen alakult ki a végső 14 olvasmány listája - döntően vega és olasz konyha, meg igazi angol és kevésbé angol sütik. A lényeg, hogy sütik! :-)

O.

Unknown írta...

Megérkezett a mai postával, már át is lapoztam, óriási!!! :) De tényleg! Nem is tudom, hogy kelleni fog-e nekem egyáltalán még más szakácskönyv ;) Igaz jó nehéz és vastag, de nagyon nagyon jó!!! Köszi, hogy felkeltetted a figyelmemet ;)

Unknown írta...

Eddig csak lapozgattam benne és nézegettem - tegnap az első fejezettel elkezdtem elejétől a végéig átolvasni. Annyival egészíteném még ki az itteni pompás könyvízelítőt, hogy a könyv bevezetője szerint nem a 6 hónapos kurzus teljes anyagát fedi le a könyv, hanem mindössze a tananyag negyedét, azaz az alapokat. Ennek ellenére is persze hihetetlenül hasznos ;) Szóval a 6 hónapos kurzust nem spóroltad meg vele teljesen, mindössze az első 1,5 hónapot (amire ez szerintem irgalmatlanul rengeteg tananyag, főleg ha még vizsgázni is kell belőle).