Évekkel ezelőtt sütöttem meg az egyik Stahl könyvben szereplő póréhagymás pitét, ami egész finomra sikeredett. Na ha az Makó, akkor ez itt kérem szépen Jeruzsálem.
Legszívesebben meg is tartanám magamnak a receptet... na de az meg már milyen lenne?
Ráadásul ez a pite oktató célzattal készült: öcsém kért egy gyorstalpaló pite 101-t rövid ittartózkodása során.
Legelőször egy omlós tésztát (pate brisee) készítettem:
150 g vaj
300 g liszt
egy nagy csipet só
egy tojás összegyúrásával. Ha kell, egy ek vizet is lehet hozzáadni, hogy összeálljon a tészta. Mint mindig itt is lényeg a gyorsaság.
Ahogy összeállt a tészta, két réteg folpack között kb 3 mm-esre nyújtottam és belesimítottam a cakkos szélű piteformába. A lelógó részeket legszebben úgy lehet levágni, hogy a nyújtófát végiggörgetjük a piteforma tetején. A tésztát villával megszurkáltam és betettem a hűtőbe pihenni. A maradék tészta (ami hulladékként keletkezett) pedig a fagyasztóba került.
A munka dandárját a következő lépés jelenti: egy kiló vöröshagymát kell hámozni, félbevágni és cikkekre metélni.
De mielőtt ehhez nekilátnánk érdemes kis lángon odatenni 150 g bacont felkockázva, ami szépen kisül ennyi idő alatt.
A kisült bacont papírtörlőre szedtem, hagytam kihűlni.
A visszamaradó szalonnapörcön pedig szép lassan megkaramellizáltam a hagymát. Ehhez sem kell szakértelem, csak türelem. Időnként megkavargatva szép aranybarna lesz a hagyma, anélkül, hogy leégne. Egyetlen hiba: ötödére esik össze, úgyhogy aki elnassolgatná, az eleve két kilóból álljon neki.
Miközben pirul a hagyma aranybarnára sütöm a pitetésztát. Azaz először 15 percig sütöm vakon 180 fokos sütőben, majd a nehezéket eltávolítva 160 fokos sütőben készre sütöm.
Egy kis edényben összekavarok egy egész tojást egy tojássárgájával, 125 ml tejjel és 125 ml tejszínnel. Teszek bele sót, borsot, szerecsendiót.
Összeállítom a pitét: A tésztára halmozom a karamellizált hagymát, rászórom a bacont, leöntöm a tejszínes katyvasszal.
140 fokos sütőbe visszatolom, amíg a "rántotta" meg nem szilárdul (kb 15 perc).
Isteniiiiii!
12 megjegyzés:
Ez mesésen néz ki, ilyet akarok, de azonnal! :)
Én szoktam hasonlót sütni, időnként egy kevés pirított diót is rádobok. És most jól megéheztem... miattad! :o)
Szerencsére ebéd után olvastalak! :o)
Imádom!!! az ilyen sütiket, főleg a sós változatokat. Jövő héten jönnek vendégek, azt hiszem már tudom, mit kapnak.
Lorien!
Szívesen adnék, de a múlt héten készült! Egyébként bátran ajánlom a receptet, EGYSZERŰEN tökéletes!
Isteni lehet...:-)
Hülye kerdes, de melegen, langyosan vagy pedig hidegen az igazi? :-)
Aliz! Nekem melegen ízlett a legjobban!
Nalunk is hasonlo vacsora volt az este.
Gyonyoruen nez ki!
Nagyon fincsi lehet, kipróbálom. Egyetlen kérdés csupán: ha valamit karamellizálunk, legjobb tudásom szerint, cukor szükséges... Ebben az esetben a hagyma csak dinsztelödik, ill. megpirul, nem?
A hagymában lévő cukrok karamellizálódnak.
Mekkora piteformában készítetted?
Köszi, Móni
Mille Drága, Nálad ettem először ilyet, aztán otthon többször próbáltam! Mára már kb fejből megy és a család kedvence! Franciaországban mindig eszünk Quiche-t, imádjuk, hogy kb 30 változata van. Egyszerűen mesés! Nálam ez a bacon-hagyma verzió visz mindent. Nem tudok eleget csinálni! Puszi! Lóránt.
Megjegyzés küldése