Van-e ennél klasszikusabb torta? És finomabb?
Ízlés dolga.
Mindenesetre anyukám kedvencét öröm volt elkészíteni még egy olyan rohangálós nap után is, melynek során 3-szor jártam meg a Heim Pál kórház-Mátyásföld útvonalat 3 óra alatt (ezúttal nem a Kapitánnyal), majd estére megadta magát az autóm (generátor és aksicsere).
A torta a Szakácsok könyve alapján készült sok módosítással.
Hozzávalók:
150 g étcsoki (A Líviától kapott Valhrona Guajana lényegült át tortává)
150 g vaj
200 g cukor
1 vaníliarúd
7 tojás
150 g liszt
baracklekvár
250 g keserűcsokoládé
220 g cukor
1. A vajat és az étcsokoládét felolvasztottam gőz felett, majd langyosra visszahűtöttem.
2. A tojás sárgáját kikevertem a cukorral, majd a csokis keverékhez adtam.
3. A tojás fehérjéből habot vertem, majd kis adagonként, váltakozva az átszitált liszttel, a csokis masszához adtam.
4. Kivajaztam és liszteztem egy 24 cm-es tortaformát, beleöntöttem a tésztát.
5. 170 fokos sütőben kb 45 percig sütöttem.
6. Rácson kihűtöttem.
Másnap reggel 3 lapba vágtam és alaposan lekentem a múlt hónapban főzött savanykás sárgabaracklekvárommal (direkt sütési célból készült, héj nélkül, homogénné turmixolva).
A következő lépéshez délután jutottam.
Szirupot főztem 1,4 dl vízből és 220 g cukorból. A csokit megolvasztottam. Óvatosan hozzáadtam a szirupot a csokihoz, és tűz fölött addig kevertem, amíg újra homogénné nem vált.
Elvileg vissza kellett volna hűteni a mázt. Ehhez nekem se időm, se türelmem nem volt, így lazán ráöntöttem a tortára, melyen szépen végigcsorgott, simítgatni sem kellett.( A tortarács alá persze sütőpapírt tettem, hogy a "hulladékot" felfogjam, jó lesz az kávéba vagy valamibe alapon.)
A bevont tortát hűtőbe tettem, csak tálalás előtt fél órával tettem át a tortatálra, hogy szobahőmérsékletűre hozzam. A máz pedig féééééényesen sikerült!
11 megjegyzés:
A Sacher a legjobb torta a klasszikusok közül :) Szép lett, gratulla!
Hmmmm.... de jól néz ki! Így ebéd után milyen jól is esne egy szeletke! :o)
Nagyon jól éz ki!
Csupacsoki....Hű, de finom!!!!!!
fééénye, de még mennyire! még sosem mertem nekikezdeni... most lehet, hogy sikerült motiválnod...
Szia! Sokat nézegetem az oldaladat, és milyen meglepő, hogy mátyásföldön laksz :) Én is ott laktam egy bő 30 évet, márcsak a szüleim laknak ott. Hajrá Mátyásföld :) Timie
Kedvenc tortám! Gyönyörű! :)
Ezt is meg kelllll csinálnom! Megkínállak egy kis limonádéval, ha elfogadod, a blogomon átveheted. Üdv. Mária
Minden stimmel a recepttel, csak a vége nem. Sajnos a 2 dl víz a cukorsziruphoz nagyon soknak bizonyult, hiába olvadt föl benne 250 g csoki. Pedig még plusz 50 g vajjal is megdobtam, mégsem lett szilárdabb. Hagytam kihűlni, akkor sem lett jobb. Nagyon sajnálom, mert kár volt látni, ahogy folyik le a tortáról a "máz".
A tészta egyébként isteni lett. :)
Anita
Anita!
Vérzik a szívem!
A recept 300 g cukrot és 170 ml vizet írt.
Én kevesebb cukrot tettem bele és egy ideig főztem a szirupot, de pontosan semmit nem mértem.
Ha megírod a postacímed e-mailben, kitalálok neked egy kis "vigaszt".
Millie
Gratulálok, biztos olyan finomra is sikerült, amilyen szép a képen!!!
Megjegyzés küldése