2010. június 13., vasárnap

A tej virága ( Fleur de lait)

Említettem már párszor, mennyire különbözik az ízlésünk a férjemmel, ha desszertről van szó. Túlegyszerűsítve a következő a szabály: ő a világos desszerteket, én pedig a sötéteket kedvelem. Bár az utóbbi egy évben megdőlni látszik e rendszer, mégsem veszünk össze soha...ezen ;-)
Mivel mostanában kissé sokat nyaggatott a "tres leches" torta megismétlésére, ezt a fagyit készítettem kárpótlásul.
Igazi purista darab, a tej ízét még egy kávéskanál vaníliakivonat sem nyomja el (pont ezért érdemes a legjobb minőségű tejből készíteni, mondjuk Csikós András féle 3,5 %-os fölözetlen biotejből). Ha valaki mégis cizellálni szeretné az élményt, szórja meg egy kis mézes süti morzsával, fahéjjal, vagy töltse tejbe mártogatott babapiskótákra rétegesen...Igazi komfort kaja, a nagy melegre való tekintettel jéghidegen.

Hozzávalók:
500 ml igazi tej (nem UHT)
250 ml igazi tejszín
25 g kukoricakeményítő
100-150 g cukor ízlés szerint
egy csipet só

A tejet melegedni tettem a cukorral és a sóval. A tejszínt simára kevertem a keményítővel, majd hozzáöntöttem a tejhez. Felfőztem a keveréket, míg krémesen sűrűvé nem vált (kb egy perc a forrástól).
Ekkor vízfürdőben, időnként átkeverve kihűtöttem, majd a hűtőszekrényben behűtöttem.
A jéghideg tejkrémet fagylaltgépben készítettem el.

Kár, hogy nincs itthon brownie, jól passzolt volna hozzá :-(

7 megjegyzés:

Férj írta...

Jó is volt. A Vanília talán egy hajszállal még jobb, de ez is nagyon. A házi eperlekvár is csak használt neki.

Millie írta...

Főleg mert málna volt! :-D
De köszi! ;-)

Száva írta...

:) a torta is fel van írva kipróbálásra, de ez is remek lehetett. :)

nagyon tetszik a csészéd:)!

Lívia írta...

Jó lehet, de hol van a beígért citrom fagyi??? :))

Nekem is tetszik a csészéd. :)

Névtelen írta...

Ú, de gyönyörű ez a csésze!! Szabad érdeklődni az eredete iránt?

A tejfagyi nagyon kellemetes lehet!!!

Nyestkutya

Millie írta...

Nyestkutya!

Sárospataki kerámia a csésze!

Kíváncsiskodó írta...

Szia Millie! Küldd a férjed valamerre el, mert még adós vagy egy csokis madeleine recepttel by Pierre Hermé! A citromos egyébként frissen egyáltalán nem ízlett és csalódott is voltam miatta, de estére egyszerűen tökéletes lett. Üdv, Kíváncsiskodó