Így nem készült még nálunk soha szalmaburgonya, burgonyakrokett és még sok minden.
Időnként azért erőt veszek magamon, és próbálkozom.
Ezt a próbát két dolog is inspirálta: az egyik, a Pastramiban elköltött kellemes vacsora. A hely hangulata nagyon tetszett, a braisingelt borjú tökéletes volt, a köret viszont kriminális.
Bővebben: nyers és ízetlen.
A másik inspirációt az jelentette, hogy jelenleg a Kitchen Aid reszelődobjait tesztelgetem és nagy megelégedéssel tapasztalom, hogy fantasztikusan alkalmas akár krumpli és zeller 1 mm-es szeletelésére is. Így már tényleg nem nagy munka összedobni ezt a köretet.
Hozzávalók:
friss, nem fás zellergumó (200 g) és krumpli (600 g) 1:3 arányban
kb 3 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
egy gerezd áttört fokhagyma
a kedvenc sajtunkból és jókora darab (kb 150 g)
A zellert és a krumplit meghámoztam, vékonyra szeleteltem.
A reszelődobot finomreszelőre cseréltem, és a sajtot is lereszeltem egy másik edénybe. A sajthoz kevertem a tejszínt és a fűszereket. Egy kis tejjel lazítottam, hogy ne álljon meg benne a kanál.
Egy kerámia sütőtálat kivajaztam, beletettem egy réteg zeller-krumpli egyveleget, ráöntöttel egy kis sajtos kencét. Ezt a rétegezést ismételtem, amíg el nem fogyott az összes hozzávaló.
Ekkor 180 fokos sütőbe toltam és kb 1,5 óra alatt megsütöttem. A tetejét félúton letakartam, nehogy megégjen, de nekem kellett ennyi idő, hogy a zeller is megpuhuljon.
Konfitált kacsával ettük, de én másnap magában is finomat ebéd kerekedett belőle.
5 megjegyzés:
Én is vettem ilyet őlorságához. Aztán mégsem használom, mert általában hamarébb végzek a szakácskéssel :)
Lorien! Szakácskésem van, de mivel mindig százfele szaladok állandóan elvágom a kezem.
A Gép pedig állandóan a pulton van, készenlétben :-D
:) A gép nálam is elöl van, bár az adapter nem, annyit hely már nincs. De amíg összerakom, használoöm, elmosogatom, addigra már végzek a késsel, elég jól megtanultam bánni vele. Mostanában néhány durva kivételtől eltekintve nem volt balesetem sem, és az sem aprításból kifolyólag történt :) Ráadásul még élvezem is az aprítást.
Lorien!
Egyszer beiratkozom hozzád aprítókurzusra!
Okés! Bár amekkora arcom van, biztos elvágom magam, de legalább szakszerű ellátásban részesülök :)
Megjegyzés küldése