2010. március 30., kedd

Mentás csokoládékekszek

Nem okozott túl nagy fejtörést, hogy idén milyen finomságot készítsek a Segítsütire, hisz már tavaly megszületett az ötlet. Nagyon szeretem az After eight-et, de valami olyan édességet szerettem volna, ami attól sokkal harmonikusabban hozza a menta ízét és benne van a keksz omlós állaga is. Bár eredetileg nem töltött kekszeket terveztem, az élet és a konyhai bakik másképp alakították a receptet, ami ily módon teljesen saját fejlesztésűvé vált. Hogy az elfogultság ne befolyásoljon, az első adagot szétosztogattam kostólópróbaként. A visszajelzések egybehangzóan pozitívak lettek, így örömmel (és nem kis megkönnyebbüléssel) ajánlom fel licitre a következő kekszet!
Hozzávalók:
250 g hideg vaj
200 g liszt
250 g cukor
80 g cukrozatlan, holland kakaópor (Barry)
egy csipet só
1 tojás sárgája
1 tk borsmenta kivonat
1 tk vanília kivonat

A hozzávalókat aprítógépben összedolgozom pár másodperc alatt, vigyázva nehogy túlkeverjem. Ahogy összeáll a massza, két darabra osztom és négy cm átmérőjű rudakká formázom őket. A rudakat fóliába tekerem és a hűtőbe teszem szilárdulni. (Akár le is fagyasztható, ha nem azonnal sütjük!)
Ha jól lehűltek a rudak, éles késsel kb 3-4 mm vastag szeletekre vágom, amit sütőpapírral bélelt 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütök. A kekszeket a sütőlemezen hagyom kihűlni, addig nem nyúlok hozzájuk, amíg meg nem szilárdultak teljesen.

A kihűlt kekszeket a következő krémmel töltöm:
200 g 60% étcsokoládé
egy kanál vaj (kb 25 g)
egy kanál golden szirup
egy tk mentakivonat (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
100 ml habtejszín

A csokoládét felolvasztom, hozzákeverem a vajat, a szirupot és a mentát. Végezetül hozzáöntöm a forrásig hevített tejszínt. Teljesen simára kavarom, amíg szép fényes nem lesz. Időnként átkeverve kihűtöm. Ahogy kezelhető szilárdságúra hűlt, betöltöm vele a kekszeket.

23 megjegyzés:

Sajtkukac írta...

Volt szerencsém a tesztcsapastban lenni, tényleg isteni - pedig nem is szeretem az After Eight-et :-)

Névtelen írta...

Golden szirupot lehet valami mással helyettesíteni? Nálunk ugyanis az ilyesmit nem ismerik.

Millie írta...

Névtelen: Szerintem mézzel helyettesíthető, vagy akár ki is hagyható.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ,feltétlenül ki fogom próbálni.

Névtelen írta...

En is igy vagyok vele mint Niki, nagyon-nagyon fincsi volt, pedig nem is szeretem a fogkremes csokit!
Iza

Névtelen írta...

Kivonatok hol kaphatok hozzá/milyet használsz? Köszi előre is, Piroska

Névtelen írta...

Gyönyörűséges!
Lívia

Millie írta...

A Culinárisban vettem, kis barna üvegcsében kb 1000 ft-ért.

H. Mária írta...

Ki kell, hogy próbáljam ezt a kekszet. Nagyon tetszetős, és remélem ilyen finom is lesz. A helyzet csak annyiban változik, hogy nekem alapvetően mindenből dupla adagot kell készítenem (11 fős család). :)

Névtelen írta...

Borsmenta kivonatért nem tudok Budapestre utazni, ezért azt találtam ki, hogy mivel van mentám, főzök egy jó erős szirupot, és abból teszek majd bele. Szerintetek ez negy butaság?
Vali

Millie írta...

Vali! Inkább alkoholos kivonatot próbálj meg készíteni, vagy használj mentaolajat. Ez a kivonat nagyon erősen mentás!

Névtelen írta...

Millie,
Gratulálok és nagyon örülök. Idén ismét nagyon szép összeggel fog segíteni a sütid. :))
Lívia

Anna írta...

Nagyon szuper. Én is nagyon szeretem az after eight-et!!!
A mentakivonat nekem is gond...
A Golden szirupról eddig úgy tudtam, hogy nádcukorszirup. Nem az? Azt látam Tescoban is.

Névtelen írta...

Szia!
Kipróbáltam a kekszet, de valami miatt a kis korongok teljesen összefolytak egy masszává a tepsiben. Nem hagytam ki semmit, és nem mértem el mennyiségeket. Szerinted mi lehet az oka? Az illata nagyon finom (max kikanalazzuk a tepsiből:)
Anna

Névtelen írta...

Millie,
Nálad hány fős a vigaszág? :))
Ha Nagygombócos beleegyezik és Neked sem gond a nyertesnek + 3 vigaszágasnak sütni, örülnék ennek a finomságnak (a licitem negyedik volt 23.000 Ft-tal).
Sütési sorrendben is kiegyezem a 4. hellyel - nem gond, ha csak nyáron kerülök sorra. :))
Lívia

Millie írta...

Lívia!
Részemről rendben!

Anna!
Nincs ötletem, lehet, hogy másfajta vajat használsz? Én 25 dkg-os milfinából (aldi) sütöttem!

Scheeva írta...

Mos lett kész az első kör!:(( és nekem is szétfolyt:(( Kristálycukrot vagy porcukrot tettél a tésztájába?
Várom válaszod, köszi

Scheeva írta...

Szia! Most lett kész az első sütés:(, de sajnos nekem is szétfolyt:( Azt szeretném kérdezni, hogy Te kristálycukrot vagy porcukrot raktál-e a tésztába?

Millie írta...

Nagyon sajnálom!
Nem tudom mi az oka, én kristálycukrot használtam.
Tegyél bele 200 g lisztet, hátha úgy nem folyik szét!
Nekem mindig sikerül...

Névtelen írta...

Szia, hol lehet borsmenta-kivonatot kapni?
Köszönöm,
Zsófi

Millie írta...

Zsófi!
Én a Culinárisban vettem, olyan 1000 ft körüli áron (egy életre elég).

Névtelen írta...

Golden szirupot mezzel, mentat narancskivonattal (Lidl) helyettesitettem /eszembe jutott a narancsos After Eight/. A suti folseges. Van egy kezdo anorexias baratnom. Szerintem ezzel kezdem a "gyogyitast". :-) Millio koszonet a receptert!

Zita

Millie írta...

Zita!

:-)
Nagyon örülök! Én is kipróbálom a narancsos verziót!