2009. január 16., péntek

3 gyömbéres keksz

Egyszer volt, hol nem volt, még mindig a "kamrámban" (igazából csak egy szekrénykém van) lapult a kandírozott gyömbérem. Aztán kaptam a Fanan cégtől egy adag termékmintát (Aki nem tudná, friss fagyasztott fűszernövényeket forgalmaznak rettentő praktikus csomagolásban. És a gyömbért még reszelni sem kell!). Ráadásul már napok óta sütési kényszerem van, úgyhogy semmi sem menthetett meg attól, hogy összedobjam ezt a kis kekszet.
A beletett gyömbérmennyiséget tekintve valami igazán erős, szinte csípős darabra vártam, ehelyett egy teljesen harmonikus, erősen melaszos roppanós kekszet kaptam.
Ha engem kérdez valaki, akkor még mindig ez a recept a legjobb, amit valaha kóstoltam, de gyömbér "Gombóc Artúrok" ki ne hagyják ezt a kört se!Hozzávalók:
170 g vaj
egy pohár sötét barnacukor (muscovado)
1/4 pohár melasz
egy tojás
2 és fél pohár liszt
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 és fél ek friss gyömbér reszelve
fél pohár felaprított gyömbér

A szobahőmérsékletű hozzávalókat ebben a sorrendben beadagoltam a Kitchen Aid keverőtáljába és addig kavartam, míg teljesen egynemű lett. Aztán kitettem az erkélyünkre hűlni náhány órát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Sütőpapírral kibéleltem 2 nagy tepsit és kb diónyi golyókat formáztam a hideg masszából, amit kissé meglapítva a tepsire tettem. Kb. 10 perc alatt megsütöttem őket.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na végre :-)
Eszegetem ám a gyömbérkédet szorgosan, dióval isteni :-)
Niki