2009. január 26., hétfő

Citromos gyömbéres keksz lemon curd-del

Újra itt vagyok. A ritkább posztoknak igen prózai oka van: minden hónap középső két hetére annyi extra munkát kapok (angol szakfordítás), hogy semmi időm sem marad a hobbijaimra. Ilyenkor a blogololás arra redukálódik, hogy időnként át-átfutom a gasztro gyűjtőoldalakat, megnézem ki mit főzött-sütött.
Így esett, hogy amikor egyik vasárnap megláttam Orsi citromtortáját, szinte feljajdultam. Hogy ez "állatkínzás"! Írtam is neki rögtön egy kommentet, mire 5 perc múlva már csörgött a telefonom, hogy szívesen vagyunk látva. Na így kell meghívatni magát az ember lányának :-D
Csak, hogy félreértés ne essék: 19 éve ismerjük egymást.
A citromtortából repetát is kértünk (s kaptunk is), sőt még egy üveg fantasztikus lemon curd-del is gazdagabban tértünk haza.
Kacérkódtam az ötlettel, hogy lazán benyomjuk kiskanállal, de aztán ráleltem erre a receptre, amit szinte sírt, hogy kísérője legyen a nagyszerű krémnek.
De hogy a dolog ne legyen olyan egyszerű, balga fejjel nem követtem a receptet, hanem elkezdtem kreatívkodni. Így vékony, törékeny kekszek helyett igencsak roppanós "tündérkenyereket" kaptam. Viszont az íze olyan fantasztikus lett, hogy mindenképpen megér egy misét, sőt akár egy vallást is lehetne rá alapítani.
Mindenesetre közlöm az eredeti receptet, hátha másnak is kedve támad szerencsét próbálni. Legközelebb én sem változtatok rajta.

Hozzávalók:
110 g vaj
2 ek barna cukor
2/3pohár cukor
egy citrom reszelt héja
egy citrom leve
1/4 pohár juharszirup
egy tk narancskivonat
1 pohár liszt
egy tk őrölt gyömbér
1/2 pohár kandírozott gyömbér

Ezeket kell összedolgozni, behűteni, majd diónyi darabokat sütőpapírra rakni és 160 fokon megsütni.
Isteni finom!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmm, hmm, nem is tudom, miért irigykedjek a legjobban, az olyan ffibarátért, aki ilyen névre szóló ajándékot talál ki, majd sk. elkészíti !!!!, vagy a sós karamelláért (mennyire sósat kell elképzelni?), hiszen én is imádom a kissé édes-sós kombinációt, vagy ezekért a citromos csodákért (beleértve Orsi tortáját, amit azonnal várólistára tettem), hiszen a citrom az egyik szívemcsücske...

A bontogató kispasiért csak azért nem irigykedem, mert abból nekem is van 2. :):)

Egy prózai kérdés, ez a keksz foglalkoztat, több hozzávalót is be kéne szereznem, de asszem a juharszirupra ez esetben már nem áldoznék. Kihagyható???

köszi!
Üdv
NYestkutya

Névtelen írta...

Milyen jó is, ha van az embernek otthon fincsi kandírozott gyömbérje :-) Amint kiürül a kekszesdobozom, már kezdem is ezt sütni :-)

Niki

cinnamon írta...

Hűű, csodás :-) az én gyömbérkekszem túl ropogós lett, de most ezt ki fogom próbálni :-)

Salsa Orsi írta...

uuuuuuuuuuhhhhhhhhh...
19 év???............
de hát csak 18 évesek vagyunk...
na jó, 18+ÁFA.
:-)

Millie írta...

Nyestkutya: Ha nem akarsz juharszirupra áldozni, akkor tegyél bele mézet esetleg. Bár nyersen jól érződik rajta a szirup íze, ha már megsütötted viszont alig. Amit én legközelebb a legvégén teszek csak bele, az a citromlé lesz, mert abból szerintem max egy kanálnyi elég. Narancskivonat helyett egy kis reszelt narancshéj is megteszi, én narancspálinkát tettem bele. (végülis egyfajta narancskivonat az is)
Niki és Nik! Hajrá, hajrá!
Orsi! Szörnyű lenne ha ennyi % lenne az áfa :-D!

Névtelen írta...

Szia!

A 2/3 cukor az mennyi?
köszi
peytol

Millie írta...

Pohár!
Egy pohár pedig 250 ml!

Névtelen írta...

köszi
peytol

Névtelen írta...

Egy kis Angliából bezsebelt kandi gyömbérrel és lemon curd-del felszerelkezve ma nekivágtam ennek a keksznek.. pici szódabikarbónát tettem bele, mert én olyan vastagabb cookie-jellegű sütikéket szerettem volna. Hát sikerült, és olyan mennyeien finom... ha a jövőben is kandírozott gyömbérhez jutok, egyértelmű, hogy ezt azonnal megsütöm belőle!

Nekem nem volt sok az egész citrom leve, én eleve egy ilyen citromos-gyömbéres ízre vágytam. Nagyon-nagyon finom, köszi még egyszer a receptet!

Üdv,
NYestkutya