2009. január 27., kedd

Marokkói csicseriborsó saláta

Még decemberben megígértem, hogy igyekszünk az idén sokkal több zöldséget enni és ezen recept repertoárt bővíteni. Ehhez képest ez az egyetlen zöldségétel ( a guacamolet nem számolom ide) januárban, amit újként tudok bemutatni. Ez viszont nagyon jó! Még egy olyan megrögzött húsevőben sem hagy hiányérzetet, mint én.
Ráadásul a csicseriborsó roppant egészséges, csak arra kell vigyázni, hogy időben beáztassuk.
Hozzávalók
250 g csicseriborsó (minimum egy éjszakára beáztatva, de 24 óra sem árt neki)
egy lilahagyma vékony szeletekre vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk őrölt kömény
2 tk pirospaprika
3-4 ek olivaolaj
1 citrom leve
egy kis csokor petrezselyem apróra vágva
korianderzöld ízlés szerint (én kihagytam)
125 g morzsolt kecskesajt vagy feta (opcionális, enélkül is fenséges)

A sós vízben megfőtt csicseriborsóról leöntöttem a vizet és még melegen hozzáadtam a fűszereket és az olivaolajat. Rámorzsoltam a fetát és addig kavargattam, amíg az szinte fel nem olvadt és be nem vonta a csicseriborsót. A többi hozzávalót is beletettem és még langyosan tálaltam.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

És a többi hozzávalót (lilahagyma, fűszerek) nem pirítottad át előtte?

Millie írta...

Nem, minden nyersen ment bele!

Névtelen írta...

És tényleg jó volt.

Névtelen írta...

Most eszem.. mivel ez a komplett ebédem, jégsalátával és paradicsommal összekevertem. Valami isteni!! Kivi vagyok, az Emberem mit szól majd hozzá, sztem nem bírja majd abbahagyni!! :):)
köszi a receptet!

Nyestkutya

Millie írta...

Nyestkutya! Örülök,hogy ízlett!!!

Gabojsza írta...

Na akkor most áztatom be a csicserit!:-)))

Névtelen írta...

Párom is odavolt érte, így 2 db rajongója született ennek a finiségnek!

Salikra egész más jellegű öntetet szoktam csinálni, más fűszereket használni, de ez a kombináció nagyon fini, azon gondolkodom, hogy sült padlizsánkockákkal is ki kéne próbálni, mert hasonlít egy török étteremben evett padlizsánkajának az ízéhez.. max. ott a feta helyett inkább pár kanál joghurt mehetne rá..

Köszi még egyszer, tényleg fini!

NYestkutya

Unknown írta...

Szia,
én is megcsináltam, nagyon ízlik! Összesen anyi malőr történt, hogy a csicseriborsót szerintem nem főztem meg eléggé, mert nem számítottam rá, hogy ilyen sokáig tart. Az egésznek az íze nagyon meglepő, de nagyon is kedvemre való, főleg mert eléggé savanykás. Köszönöm az ötéetet, azt hiszem új salátakedvencem lett:)

Névtelen írta...

a csicseriborsóhoz római köményt kell tenni, nem pedig fűszerköményt... Cumin

Millie írta...

"kell"?

Szerintem ez ízlés dolga :-)
van aki a szagát sem bírja...