2009. július 18., szombat

T-bone steak

Elvileg a holnapi grillpartyhoz vásároltam ezt a 12 szelet T-bone steaket. A Bosnyákon!
Támadt ugyanis az az ötletem, hogy addig megyek, amíg olyan hentest nem találok, aki így bontja ki a marhát. (és nem szándékoztam a Nagycsarnokig menni).
Bár szerény felmérésem nem nevezhető reprezentatívnak, a legtöbb helyen úgy megijedtek a kérdésemtől, mintha T-rexet kerestem volna. Két olyan hentest találtam, aki egyáltalán ismerte a fogalmat. Az egyik pedig bármikor bont így marhát. Hurrá!
Maga a dolog egyáltalán nem bonyolult. Arról van szó, hogy bontás után nem filézik ki a bélszínt, hanem azt a hátszínnel együtt szeletelik fel, úgy, hogy egy T-alakú csont, egy csigolyanyúlvány válassza el a bélszínt és a hátszínt. Mivel a két húsdarab eltérő hosszúságú, így egy darab bélszín (kb 1/3) és egy darab sima hátszín is kimarad, amivel még rengeteg minden kezdhető.
Hentesem előttem végezte eme műveletet, így pontosan láthattam, hogy 12 db kb. kétujjnyi szelet lett a nagy húsdarabból, ami szinte pontosan négy kilót nyomott.
Itthon nem szándékoztam extra rafinált pácokba fojtani ezt a nemes húst, csak frissen őrölt borskeveréket szórtam rá és lelocsoltam olivaolajjal.
Fél napos pácolódás után férjuram kikuncsorogta a minőségellenőrzés lehetőségét, ami a vasból készült grillserpenyőben vittünk véghez:



A képek magukért beszélnek...
Holnap pedig élesben, profi grillen folytatjuk a mókát!

11 megjegyzés:

Limara írta...

Bizony magukért! Gyönyörűek! :))Látom az itteni hentesek arcát magam előtt, mikor ilyet kérek tőlük...:))

Piszke írta...

Akkor én kérnék útleírást, térképet ehhez a henteshez, mondjuk a dm mellől a főbejárattól indulva!!

Millie írta...

Piszke!
Áttelenben a másik sarok, a tejbolt mellett. Szabó Gyulának hívják a főnököt.

Zoli írta...

Engem is érdekelne ez a hentes, mert idáig ilyennel max a Culinarisban találkoztam. És köszönjük a leirását, mert idáig nem tudtam, hogy honnan jön az elnevezés. Ez az étel nagy kedvencem és úgy látom hibátlan lett a kivitelezés.
Egyébként teljesen egyetértek, a bélszint\hátszint én is natúr szeretem a legjobban mert igy adja ki igazán az izét és persze nem taplóra száritva :)

Dalit írta...

Ahova az van kiírva, hogy olcsó húsok, és Cserpes tejbolt mellett? Vagy a másik oldal? Mert nekem nem elég világos, melyik az átellen.?
Ja, és mennyi így kilója?

Sajtkukac írta...

Ez naggggyon jó néz ki!!! Öröm lehet hozzátok vendégségbe menni :-)(ez nem célzás, áááádehogy...)
Niki

Millie írta...

Dalit! Én nem néztem, hogy van-e kiírva valami, de nem hiszem, hogy ez lenne az olcsó húsos részleg. Én azért mertem feltenni a kérdést, mert ott pl. mindig lehet kapni borjúoldalast, vadhúst (ezt ugyan jórészt csak fagyasztva) és egyéb "különlegességeket". A T-bone-t kérésre bontják, ha előre megbeszéled velük. 3000 volt kilója, fogalmam sincs,hogy ez mennyi a nagycsarnokban vagy a kulinárisban, de gyanítom, hogy erősen olcsóbb mindkettőnél.
Zoli! Levelet megkaptam, el is varázsolt rendesen. Hamarosan reagálok rá, csak betemetett a fordítanivaló :-D

Millie írta...

Ja és a pontosság kedvéért: Ha szembeálltok a Cserpes tejet áruló bolttal, akkor balra az első hentes.
Egyébként abba a tejboltba lehet 290 ft-ért fölözetlen biotejet is venni visszaváltható üvegekben, mi totál áttértünk rá. Kicsit rusztikusabb ízvilágú (azaz van egy diszkrét tehénaromája), de simán hazaveri a Cserpes tejet is állagban és ízben. Az pedig külön tetszik, hogy visszaváltható üvegben kapható!

Zoli írta...

Én a Hold utcai piacon szoktam a Cserpesműhelynél tejet és joghurtot és tejszint venni mert szerintem tejben a legjobbak. Viszont a sajtjaik annyira nem izlenek és vaj is furcsa állagú bár azért néha veszek. Mostanában már azt irják ki, hogy házi jellegű.
Egyébként a tuti tipp a XI. kerületi vásácsarnokban (4 vill. végálomás sugár mellett) az 1 emeleten a parasztoknál egy óriási tejcsapoló és isteni a körözöttjük túrójuk... Bár már vagy 1 éve nem jártam od de remélhetőleg még megvan.

Flat Cat írta...

Én itt két hentesnek magyaráztam el, hogy mi lenne a T-bone steak, aztán feladtam...Mondjuk a marhacombot is csak rendelésre hozzák, és 5500 Ft kilója a fehérpecsenyének... Szóval, most irigykedek rendesen, és csorgatom a nyálam! :D

Millie írta...

Zoli!
Nekem a XI. ker nagyon messze van bevásárolni. Én a XVI. közepén lakom, innen a Bosnyákig vagyok hajlandó menni (heti többször).
Gabi:
Sajnálom, bár azért tudjuk, a vidéki életnek is vannak előnyei :-D
A bélszín itt is 5500.