2009. augusztus 17., hétfő

Citromos-csokis pite

Szereted az étcsokit naranccsal? Akkor ki kell próbálnod citrommal is!
Én az első direkt citromos csokiélményemet Líviának köszönhetem, s ez már biza hónapokkal ezelőtt volt. A Keserédes kandírozott citromcsíkjai étcsokiba mártva egyszerűen fenségesek voltak.
Ezek után nem volt kérdéses a folytatás, a megfelelő receptet itt találtam.
A pite harmónikus és egyszerű, bár én az omlóstésztát legközelebb Joanne Harris receptje után fogom csinálni (ugyanis az omlósabb).Hozzávalók:
Egy adag omlós tészta (igazából mehet bele egy kicsit több cukor, mert itt pate sucré-t kér a recept), amiből vaksütéssel egy "pite héjat" sütöttem 180 fokon.

60 g jó minőségű étcsoki (60%-os)

4 tojás
4 tojás sárgája
egy pohár (250 ml) cukor
egy pohár (250 ml) frissen facsart citromlé (4 citrom leve volt nálam)
150 g vaj
egy csipet só
Miután kihűlt a pite váza, felolvasztottam az étcsokoládét és vékony rétegben az aljára kentem.
Betettem a hűtőbe hűlni.

Nekiláttam a lemon curd-nek:
A tojásokat kikavartam a cukorral, majd hozzáadtam a citromlevet is. Egy vastag aljú lábasban feltettem takaréklángon főni, miközben állandóan kavartam. Ahogy elkezdett sűrűsödni, még lejjebb tekertem a lángot, nehogy rántottát főzzek, és árgus szemekkel figyeltem, mikor jön el a lélektani pillanat, mikor le kell kapni a tűzről.
Erre a legjobb a fakanál teszt: ha már bevonja a massza a kanál hátoldalát annyira, hogy ujjunkat csíkot húzva bele kétoldalról nem fut össze, akkor kész a krémünk.
A krémet áttöltöttem a robotgép keverőtáljába, és kicsit hagytam hűlni. Azért fontos áttölteni, mert a vastag aljú lábosok elég hőt tudnak tárolni és leadni, hogy a tökéletes krémből két perc alatt ugyancsak rántotta legyen ( szintén saját tapasztalat).
Szóval pár perc hűlés után kanalanként belekevertem a vajat és végül tettem bele egy csipet sót.

Kivettem a csokis pitevázat, majd átszűrtem, és beletöltöttem a még langyos krémet. Állítólag, ha nem langyosan töltjük, odalesz a szép fénye. Ezt nem próbáltam ki, de higgyünk a könyvnek.

A végeredmény:
Mindenki kétszer kért!!! Még az öcsém is, aki egy: nem édesszájú, kettő: teleette magát előtte hamburgerrel, három: tavaly nem ájult el Pierre Hermé citromos pitéjétől.
A baj az, hogy emlékeim szerint nyerőbb a Möszjő citromkréme, de ezt már nehéz élesen felidézni.
Muszáj lesz újra elkészíteni azt is a korrekt értékelés reményében....

4 megjegyzés:

SalsaOrsi írta...

nyányányáááááááááá mindenki! Én kaptam az első szeletet!!! ha az ember jó időben van jó helyen...és kaptam másodikat is!!!

Limara írta...

Hűű!! Mentettem is! Csodás! :))

Névtelen írta...

Szia Millie!

Biztosan szuper lett a pite, de én megvárom a "korrekt értékelés" eredményét.

Az étcsokis citromhéj nem a Keserédesből volt, hanem a Belga Pralinétól.
A Keserédes sajnos most zárva van. Jövő pénteken nyitnak és lesz egy csomó finomság, köztük fenséges saját készítésű bonbonok. Szerintem azok után is el fogod készíteni a hasonló ízvilágú tortákat.

Mikor megyünk már enni, főzni, csokizni?

Lívia

Cserke írta...

Hát, én ugyan jó időben és jó helyen vagyok, de mégsem tologat elém senki ilyen jóságokat.
Pedig nem ellenkeznék.

És ha van kedved, mesélj, mit olvasol.
http://eteto.freeblog.hu/archives/2009/08/19/Otodik_mondatok/