2010. január 14., csütörtök

Kávéfagylalt whiskys karamellkrémmel

Ehhez a desszerthez egy örök nyerő párost választottam, a kávét és a karamellt.
Készült alá döngölt sajttorta-alap is amarettini kekszből, hogy élvezhessük a különböző textúrákat, de enélkül is finom nyalánkságot kapunk.
A fagylalt:
5 tojássárgája
150 g cukor
4 ek nescafe
250 ml tej
500 ml tejszín
egy tk vaníliakivonat

A tojássárgáját kikavartam a cukorral és a vaníliával. Felöntöttem a tejjel és a tejszín felével, majd lassú tűzön főzni kezdtem. Fontos az állandó kavargatás. Mikor már szépen bevonta a fakanál hátát a sűrűsödő sodó, lehúztam a tűzről. Belekevertem a kávét és a maradék tejszínt, majd behűtöttem. (Mivel nálunk felnőtteknek készült a desszert, került bele egy nagy lötty Kahlúa kávélikőr is).
A hideg masszát a fagylaltgép tartályába tettem és hagytam, hogy lágy állagú fagyit készítsen belőle. A fagyit betöltöttem a Zila tortaformába, és jól kifagyasztottam.

Whiskys karamellszósz:
300 g golden szirup
100 g demerara nádcukor
50 g vaj
1/2 tk Maldon só
2 ek bourbon whisky
125 ml tejszín

A whisky és a tejszín kivételével összeforraltam a hozzávalókat kb. 5 percen keresztül. Lehúztam a tűzről és vékony sugárban hozzáadtam a whiskyt, majd a tejszínt.
Hagytam kihűlni, majd csőrös mérőpohárba töltöttem, és annak segítségével a kávéfagyi mélyedéseibe adagoltam.

Kekszmorzsa alap:
200 g amarettini
75 g puha vaj

A hozzávalókat aprítógépben összeaprítottam, majd a tortaforma alapjának megfelelő nagyságú négyzetre lapítottam és behűtöttem.

Tálaláskor a kész alapra helyeztem a betöltött kávéfagyit. Legközelebb a tortaformát nem töltöm tele, hanem arra"döngölöm" az alapot, hogy egyszerűbb legyen tálalni.

9 megjegyzés:

Zsiri írta...

Télen rá se tudok nézni a fagyira, de ez valami hihetetlenül jól néz ki és gusztusos :-)

Ági, aki főz írta...

Csak annyit tennék hozzá, hogy hűha!

L.Krisztina írta...

Nagyon guszta:))

chriesi írta...

Isteni!

Abile írta...

Ez nagyon fincsi lehet!

Névtelen írta...

Millie,
Én sem szoktam télen fagyit enni, de ezt bizony megkóstolnám. És jól megeszegetnék 4-5 kockányit.
Lívia

Millie írta...

Köszönöm kedves szavakat mindenkinek!

Névtelen írta...

és mi az a golden sziruo csókólóm

Névtelen írta...

szirup(bocsika)