2010. április 20., kedd

Áfonyás muffin teljes kiőrlésű lisztből

Van egy rovat a Good Food magazinban, ami eddig soha nem érdekelt: az "ultimate makeover". Ebben nem másra vállalkozik a rovat gazdája, minthogy népszerű és hízlaló ételeket egészségesebbre szab: kevesebb telített zsírt, cukrot, kalóriát viszont több rostot tartalmaznak az így elkészített fogások, melyek "állítólag" ugyanolyan finomak, mint a hagyományos verzió.
Érdektelenségemnek több oka is volt, részben gyakorlati (ritkán van itthon ezekből az alapanyagokból), részben elvi (ha már "bűnözünk", akkor csináljuk rendesen), így soha nem próbáltam ki egy ilyen receptet sem...egészen mostanáig.
Ugyanis az életmódváltás kapcsán igyekszem kiszelektálni a nagy szénhidráttartalmú, magas glikémiás index-szel rendelkező ételeket - kvázi cukorbetegeknek is használható étrendet igyekszem követni, bár tény, vannak időnként kilengések.Ez a muffin is egyfajta kilengés (hisz rengeteg szénhidrát van így is benne), de a szomszédból kapott áfonya remek apropóul szolgált a kísérletezgetésre. Kicsit megtoldottam az általam eltett meggyel is, ami nem rontott az ízén. Mivel Dani nemrég kezdte az óvodát, az ideológia is megszületett gyorsan:kell a tápláló reggeli!
Az eredmény: az eddigi egyik legfinomabb muffin, amit készítettem. Biztosan "kockás füzet" esélyes a recept.
Hozzávalók:
5 ek semleges ízű olaj (pl. szőlőmagolaj, de sima étolaj is elmegy, ha nincs más otthon)
225 g liszt
115 g teljes kiőrlésű liszt
2 tk sütőpor
egy fél citrom reszelt héja és egy ek citromlé
130 g nádcukor (világos muscovado)
85 g túlérett banán
1 tojás
285 ml író (mindegyik Sparban kapható)
kb. 225 g áfonya vagy bármilyen más bogyós gyümölcs lecsepegtetve

Legelőször a banánt összenyomtam villával, majd hozzáadtam az írót, a felvert tojást és az olajat. Hozzáadtam a cukrot, citromhéjat, és kevergettem egy darabig. Végül belekevertem a lisztet, sütőport és az áfonyát. Ekkor már nem szabad nagyon keverni, ahogy elvegyült a liszt már be is lehet tölteni a masszát a muffinformába. (A túlkeveréstől kemények lesznek a sütik!)
200 fokos sütőben kb 25 perc alatt aranybarnára sültek.
A kanál citromlevet összekevertem egy kanál porcukorral és a még forró sütemények tetejét átkentem egy ecsettel. Ettől szép fényes és puha lett a tetejük.
Egy muffin kb 200 kcal-át tartalmaz, ami szerintem bármilyen fogyókúrás reggelibe belefér (feltéve, hogyha valaki rácsap a kezünkre, mikor a második után nyúlunk...)

6 megjegyzés:

Zsofi foodblogja írta...

haha, ezzel a rovattal én is így vagyok. kitörölhetetlen emlék, amikor a lájtos brownie-ba Hellmann's majonézt tett.. na neeee

Millie írta...

Zsófi!

Az engem is kiakasztott! De a brownie-ra nem tudok ideológiát gyártani, az még lájtosan sem védhető egy fogyókúrában...
Ha meg vendégeink jönnek, akkor maradok a jól bevált "24 karátosomnál"
http://pakosztos.blogspot.com/2009/11/24-karatos-brownie.html

Névtelen írta...

A harmadik bekezdést olvasva komolyan elgondolkodtam, hogy vajon én írom-e ezt a blogot? :-)))

repceolaj is jó, ha semleges ízű kell.

Helga

Millie írta...

Helga: A disszociatív személyiségzavar csak a filmekben létezik :-D

Ms. Poppy írta...

2 db is belefér kalóriája alapján egy fogyókúrás reggelibe (persze nem minden nap), de mondjuk tízóraira vagy uzyonnára maradjon csak az az 1 db. Mellesleg cukor helyett édesítővel, a banánt kihagyva abszolút cukorbeteg- barát süti, sőt, így még a kalóriákat is lehet karcsúsítani. Szerintem. :)
Szuper reci!

Millie írta...

Igazad van, de nálam az édesítőszerek tiltólistásak... más megfontolásokból.
Örülök, hogy tetszik, remélem neked is jól sikerül!