2010. április 2., péntek

Húsvéti madárfészek torta

Az elmúlt napjaimat teljesen áthatotta a Segítsüti-láz. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki licitált a felajánlást! Még végeredményt nem tudok, de ígérem, a tavalyi évhez hasonlóan, nálam biztosan lesz vigaszág.
Ma viszont újra nagyüzem volt a konyhában, a sütemények elkészítése az én feladatom az idén is. Nem akartam túlbonyolítani az utazás előtti napom (amin dolgoznom is kell, Dani itthon van velem, és a párhuzamos idősíkokon zajlik a nagymosás, pakolás és rámolás) így mazsolás Hokkaidó kalácsot sütök és a torta is csak a dekorációjában újdonság.A csokiszálakat Líviától kaptam, és mikor megláttam a színes cukortojásokat a boltba, adta magát az ötlet, hogy madárfészket építsek a torta tetejére. Természetesen nem egyedül, hanem a Kapitány aktív közreműködésével. :-D
Mivel a torta elkészítési módján változtattam, azt is leírom.

Tészta:
1 narancs reszelt héja és leve
50 g vaj
3 tojás
150 g cukor
150 g liszt
7 g sütőpor

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.A tojássárgáját kikavartam a cukor 2/3-ával, a fehérjéből kemény habot vertem a maradék cukorral.
Hozzáadtam a sárgához a puha vajat, a narancs héját és levét, valamint beleszitáltam a sütőporos lisztet. Óvatosan belekevertem a habot, majd a kész masszát 20cm-es tortaformában aranyszínűre sütöttem.
Rácson hagytam kihűlni.
A kihűlt tortát kettévágtam és meglocsoltam 4 ek narancslikőrrel (Cointreau).

Krém:
200 g 60%-os csoki
100 g vaj
80 g porcukor
2 tojás
1/2 narancs reszelt héja

A vajat gőz felett összeolvasztottam a csokival, belereszeltem a narancshéjat.
A tojások fehérjét kemény habbá vertem 3 ek porcukorral. A maradék cukrot és tojássárgákat a krémbe kevertem, majd hozzáadtam a fehérjéket is. Kicsit hűlni hagytam.
Ezzel a csokimousse-szal töltöttem be és vontam be a tortát.

Ezzel kívánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

14 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Hűű, ez nagyon tetszik!:)

Névtelen írta...

Csoda klasszul nézki! Biztosan nagyon finom. Hol lehet ilyen csokicsíkokat kapni?

Vesta írta...

Milyen eredeti ötlet és nagyon szép lett!Midig megállapítom, hogy az a vérbeli gasztroblogger,aki ilyeneket tud kitalálni :)

Ági, aki főz írta...

Na, nálam most sül a madárfészek keksz. Senki se mossa le rólam, hogy tőled az ötlet, pedig már napok óta nézegetem az angolszászoknál.

Kati írta...

Kérlek szépen, áruld el, honnan van a csokicsík és a cukortojás?

Névtelen írta...

Csodaszépet alkottatok! :))
Lívia

Bori írta...

Ez nagyon jól néz ki! A csokiszálas dekoráció elég sokféleképpen használhatónak tűnik - leginkább megenném :-))

Névtelen írta...

Elképesztően néz ki! Zseniális!! :):)

Nyestkutya

Niki írta...

Nagyon ötletes!! :))
Ügyes vagy!
Boldog Nyulat Neked és Családodnak! ;)

Névtelen írta...

Kati,
A csokicsíkot csokispagetti néven a Goodwill National forgalmazza (van fehér, tej és étcsoki is).
Cukortojást én a Culinaris Perc utcai üzletében láttam.
Lívia

Viki írta...

Nagyon ötletes és fantasztikus, Itt a tavasz, építsünk madárfészket, és mivel húsvét is van, tegyünk rá színes tojást. Nagyon szuper kapcsolás. Nagyon tetszik.
Kellemes Húsvétot Nektrk.

SZINTIA írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Millie!:)

Salsa Orsi írta...

Anyukám lenne a következő csokicsík- vásárló, egyből rákattant a dologra... :-) nem csodálom :-)

Tina írta...

Meli, ez gyönyörű!! (Félve írom, hogy szerintem megpróbálkozom vele, mert nagyon tetszik - de hogy mi lesz belőle...:-X:-))