2010. június 6., vasárnap

Dulce de leche brownies

Brownie-t azért jó sütni, mert egyszerű, mert finom és mert mindig lehet fokozni. A kedvencemet szerényen csak 24 karátosnak nevezem, de sütöttem már krémsajtosat is, tegnap pedig tejkaramellát márványoztam a csokirengetegbe...


A tejkaramellát otthon is elő lehet állítani, de sokkal egyszerűbb (akármilyen gasztrosznob is vagyok) üvegben venni (pl. veresegyházi piac (600 ft) vagy Culinaris (1200 ft). Ha ez megvan, a többi már gyerekjáték.

Hozzávalók:
120 g vaj
170 g 60%-os étcsokoládé
30 g cukrozatlan holland kakaópor
3 nagy tojás
180 g cukor
egy tk vaníliakivonat
140 g liszt
kb 250 ml tejkaramella

A vajat gőz felett összeolvasztottam a csokoládéval. Hozzákevertem a kakaóport és a cukrot. Egyenként belekevertem a tojásokat, majd a vaníliát és a lisztet. Nem szabad túldolgozni, mert akkor kérges lesz a teteje!Egy 20x20 cm-es sütőedényt jól kivajaztam és az aljába sütőpapírt tettem. (legközelebb inkább kakaóporral kiszórom).
Beleöntöttem a massza felét, majd egy teáskanál segítségével a tejkaramella felét is rápotyogtattam, valahogy így:Erre öntöttem a második felét a csokis masszának, majd következett a karamella második fele is.
Egy kés élével kb. kettőt húztam a karamellkupacokon keresztül, hogy kissé márványos legyen a brownie. Nem szabad többször, mert akkor túlságosan összekeveredik és nem sül meg ilyen szépen.
Előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje kissé meg nem szilárdul. Nálam ez 30 perc volt, de sütője válogatja. (Ennyi idő alatt például simán el lehet nyalogatni az üvegben maradt karamellát :-)

Frissen is finom, de másnap az igazi. Mint minden csokis édesség ez is szobahőmérsékleten a legjobb. Mi házi vaníliafagylalttal ettük.

10 megjegyzés:

Lívia írta...

Hmmm, jól néz ki. Az én fagyim mellé is jó lenne. :-)))

Névtelen írta...

Na akkor Noverkem egy ilyen brownie egy sajtos mezes fagyival juniusban es kerhetsz konyvet, barmit. Rettentoen finomnak tunik.... :)

zazálea írta...

Elveszünk megint! :o)

Edina írta...

Atyám, de guszta!!!

Névtelen írta...

Ha jól tippelem mostanra már nincs belőle :-)
Iza

Millie írta...

Nándi! Megbeszéltük!

Iza! Váljék egészségetekre!

A többieknek:köszönöm!

Névtelen írta...

Nagyon finom volt csak két baja van hogy nem lehet abbahagyni meg hogy elfogyott:-)
Zoli

Millie írta...

Zoli!

Ilyen lelkes közönségnek bármikor szívesen sütök!
Komolyan!

Kriszti írta...

Millie, ha ez olyan finom, mint amilyen csábító, akkor lehet kérnék egy szívességet Tőled a tihanyi találka előtt...

Limara írta...

Millie! Ez merénylet!:))