2010. október 27., szerda

Krumplis pogácsa Solier módra

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a megmaradt krumplipüré soha nem fogy el. Betesszük a hűtőbe, néhány napig tologatjuk, aztán kidobjuk.
A Solier Cafe egyik "cukrásztanfolyamán" tanultam ezt a szuperkönnyű receptet, amivel nagyon egyszerűen újra lehet hasznosítani a megmaradt pürét. A teljes adag elég nagy, nyugodtan lehet felezni, harmadolni a hozzávalók mennyiségét, bár ez a pogácsa másnap is finom!


Hozzávalók:
400 g liszt (én kenyérlisztet szoktam beletenni)
250 g kacsazsír (elvileg bármilyen zsiradék jó, de ettől különösen rusztikus íze lesz)
600 g krumplipüré
25 g friss élesztő
3 csapott tk só
kb 50 g reszelt füstölt sajt

1 tojás a lekenéshez
kb 100 g reszelt sajt a szóráshoz.

A hozzávalókat hidegen összekeverjük és a robotgéppel pár percig dagasztjuk (kb 6 perc). 8-10 órát pihentetjük a hűtőben.
Amikor hazaérünk vagy felébredünk, a sütőt bemelegítjük 180 fokra. A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük felvert tojással és megszórjuk sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük.
Egy pohár tejjel (is) mennyei!

Az étterem egyébként havi rendszerességgel tart szezonális főzőesteket és cukrásztanfolyamot, ahol a tematikát mindig az igényeknek megfelelően állítják össze, és semmilyen kérdés nem marad megválaszolatlanul! Gyertek ti is Gödöllőre, találkozzunk a Solierben!

13 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez tök jó recept. Nálunk is mindig megmarad és aztán megy a kerülgetés...

4Gyerek írta...

Tehát másnál sem kerül fogyasztásra, max feldolgozva a cuccos.
Nálam a pogácsa bármilyen formában befutó (na, bármi alatt azért nem a 2 hetes, rég kopogósra száradt hamit kell érteni)

Bianka írta...

Ez tényleg nagyon hasznos és finom

Kata írta...

Na nálunk meg dugni kell a maradékot, mert a férjem hidegen is képes bármekkora mennyiséget megenni. Ha nem vigyázok és nem teszem elég mélyre, akkor esélyem sincs...
Pedig imádjuk a pogácsát, ezt is kipróbálom majd!

Mézigörl írta...

Fúúú, ennek most nagyon örülök. Állandó gond nálunk a krumplipüré felhasználása, kenyeret szoktam belőle sütni, de eztán pogi is lesz belőle! Szuper recept! :)))

lúdanyó írta...

Nekem meg sok a kacsazsírom, már csak maradék krumplipürét kell hozzá gyártani :)

Judit írta...

EGy kevés hagymáskrumpli volt a maradék, az végezte pogácsaként, nagyon finom lett!
Köszi, hogy megosztottad velünk a receptet!

Névtelen írta...

Szia!

Hallom babát vársz; sok szerettel gratulálok és minden jót kívánok!

Pussz!

Millie írta...

Köszönöm!

izmiri írta...

november 1-jén ott ebédeltünk. nem találkoztunk :-)

Dora írta...

nem nagyon lehet abbahagyni sajnos.

TeaRoom írta...

Nagyon jó ötlet!

Kósa Márta írta...

Finom lett!
Az utolsó morzsáig elfogyott!
Köszönöm!