2012. március 30., péntek

Segítsüti 2012. A legsötétebb csokoládétorta...

Itt a tavasz, itt az újabb Segítsüti!
Sajnos tavaly egy hosszúra nyúlt kórházi tartózkodás miatt kimaradtam a jótékonykodásból, így az idén dupla csokoládémennyiséggel igyekszem a segíteni szándékozó "Gombóc Artúrok" szimpátiájának elnyerésére. A felajánlásom pedig nem más, mint a híres brooklyni cukrászda, a BAKED egyik legsikeresebb kreálmánya: a tengeri sóval "fűszerezett" csokoládé- és karamellkrémes csokoládétorta.

Idén a licit kedvezményezettje a születési sérült gyerekek rehabilitációját-gyógyítását támogató Gézengúz Alapítvány lesz, akik az ország négy városában végzik tevékenységüket. A Segítsüti tavaszi akciója keretében befolyó összegből a gyermekekkel folytatott terápiák elősegítéséhez vásárolunk majd diagnosztikai eszközöket, könyveket, teszteket, gyógyászati segédeszközöket és készségfejlesztő játékokat.

A licit pontos menetéről itt olvashattok bővebben. A téteket pedig a ‘sütiáverés’ felületen lehet megtenni.



Hozzávalók a tortalapokhoz:
3/4 pohár cukrozatlan kakaópor
1 és 1/4 pohár forró víz
2/3 pohár tejföl
2 és 2/3 pohár liszt
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
275 g puha vaj
1 és 1/2 pohár kristálycukor
1 pohár sötét muscovado cukor
3 nagy tojás
1 ek vaníliaesszencia

Elkészítés:
Egy keverőtálban simára keverem a kakaóport, forró vizet és tejfölt. Félreteszem hűlni.
Egy másik keverőtálban kb 5 perc alatt teljesen felhabosítom a vajat. Hozzáadom a kétfajta cukrot és még 5 percen át keverem a géppel. Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd a vaníliát. Ezután felváltva hozzáadom a tejfölös keveréket és a lisztet, beleszórom a sütőport, szódabikarbónát és sót.
3 db 24 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral, kivajazom és megszórom liszttel.
A tésztát 3 egyenlő részre osztom és 165 fokon tűpróbáig sütöm.

Közben elkészítem a sós karamellt.

A karamell hozzávalói:
1/2 pohár habtejszín
1 tk sóvirág (fleur de sel)
1 pohár cukor
2 ek glükózszirup
1/4 pohár tejföl

A cukrot egy pár kanál vízzel és glükózsziruppal elkezdem főzni, míg borostyánszínű karamellé nem válik. Ekkor vékony sugárban hozzáadom a felforrósított tejszínt, sót, majd legvégül a tejfölt, s az egészet simára keverem.

A csokoládés ganache hozzávalói:
450 g étcsokoládé (60-70%-os)
1 és 1/2 pohár habtejszín
1 pohár cukor
2 ek glükózszirup
440 g vaj

A csokoládét egy nagy keverőtálba töröm. A cukorból és a glükózszirupból a fentiek szerint karamellt főzök és felöntöm a lassú forrásban lévő tejszínnel. Addig kavargatom, amíg teljesen sima nem lesz, majd ráöntöm a csokoládéra és az egészet simára kavarom. Folyamatos lassú kavarás mellett kihűtöm.
A vajat kis darabokban hozzáadom a kihűlt krémhez, majd közepesen-gyors fordulattal addig kavarom, míg legalább triplájára nem nő a térfogata és ki nem világosodik.

A torta összeállítása:
Az első tortalapot tortatálra teszem, rákenek három ek sós karamellt, s hagyom, hogy a lap beszívja. Ezután rákenek háromnegyed pohár ganache-t és megszórom egy tk sóvirággal. A második és harmadik lappal ugyanígy járok el, a ganache maradékával pedig bevonom a torta oldalát és ízlés és hangulat szerint díszítem.







1 megjegyzés:

Zazálea írta...

Melinda végre,végre!:)