2009. február 13., péntek

Kifli, fánk és a hó....

Bárcsak azt írhatnám, hogy öcsémhez hasonlóan valami trópusi nyaralóhelyen lógatom a lábam már vagy négy (!!!) hete, ezért nem született még poszt ebben a hónapban... A valóság ehelyett az, hogy megint betemetett a munka - azaz elhavazódtam rendesen.
Nincs erőm nagyon kreatívkodni, írni, így a jól bevált (és részben már posztolt) kedvenceket szedegetem elő újra, esetleg egy-egy blogerrinától csenek ötletet (már ha van időm egyáltalán blogokat átfutni...)
Ezt a posztot most főleg azért írom, hogy később is könnyen megtaláljam a linkeket. Merthogy új kedvenceim lettek a következők:

Kezdjük rögtön a kifliőrülettel. Sajtkukac Nikinél figyeltem fel Bodza receptjére, amit azóta már többször el is követtem-mindenki nagy-nagy örömére.
Még sosem sütöttem kiflit, de most azon csodálkozom, hogy bírtuk ki eddig nélküle.

Én 35 dkg lisztből, kb 2,5-3 dl tejből, 15 g friss élesztőből, 25 g vajból és egy tk sóból készítem a tésztát. Szerintem akkor lesz jobb, ha kicsit lágyabb, mint egy pizzatészta.
Tojással sem kentem le, így olyan kis hétköznapi kinézetűek lettek :-D

Talán még annyit, hogy vaj hiányában egyszer maradék tejszínt öntöttem hozzá és mit sem rontott az állagán!

Második emlékezetes dolog a hónapban a fánksütés volt. Életem első darabjával tutira akartam menni és Limarához (hát kihez máshoz?) fordultam receptért. A dolog annyira jól sikerült, hogy tervezem a következő "fánkbulit".

8 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörűek! Mint mindig! :))

Hajnal írta...

Szia!

Ezeket a tésztákat kézzel gyúrod vagy a csodamasinád dagasztja?

Hajni

Millie írta...

Köszönöm Limara!

Hajni: bár romantikátlanul hangzik, de nálam amit csak lehet, a gépek végeznek... :-D
Örülök, hogy a formázásra és a sütőbe dugásra jut pár perc...

Tina írta...

Kukk be a scrap-blogomba!:-)

Hajnal írta...

Akkor majd karácsony előtt jól megnézem ezt a gépet. :) Egyelőre a dagasztás tart vissza a keltésztáktól. Nincs rá időm... De az egykor küldött francia csokitortád meg csokitorta haladó csokifogyasztóknak mostanában tarol és futótűzként terjed ismerőseim körében... :)

Névtelen írta...

Nagyon szépek ezek a kiflik! A készitésérôl és a formázásról azért szivesen olvasnék pár sort...
Köszönöm elöre is! egy kezdô háziasszony

zazálea írta...

Köszönöm! Na, nem a kiflireceptre gondolok most.

The Chef Viki írta...

Pont tegnap sütöttem az említett kiflit, 70 dkg lisztből, 3 tepsivel, iszonyú finom :-)