2009. február 23., hétfő

Rákóczi túrós

Imádom a szakácskönyveimet, lelkesen próbálkozom mindenféle, a magyar ízlelőbimbók számára szokatlan vagy alig ismert ízzel. Aztán időnként újra felfedezem a magyar klasszikusokat is. Nagy kár lenne kihagyni őket a repertoárból.

Hozzávalók:
A tésztához:
240 g liszt
120 vaj
60 g cukor
egy tojás sárgája
1 dl tejföl
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:
500 g túró (én a Cserpes Sajtműhelyére esküszöm)
100 g cukor (vaníliás cukor vagy vaníliaesszencia is mehet bele)
3 tojás
50-100 g mazsola
egy-két kanál zsemlemorzsa
egy pár kanál savanykás baracklekvár

A habhoz:
3 tojásfehérje
120 g porcukor

A tészta hozzávalóit összedolgoztam, majd a hűtőben egy félórás pihenőt engedtem neki. Sütőpapíron kinyújtottam, majd egy nagyobb téglalap alakú tepsibe tettem. 180 fokon világos zsemleszínűre sütöttem.

Közben a túrót kikavartam a cukorral és a tojások sárgájával. A fehérjéket külön felvertem és óvatosan hozzákevertem a túróhoz. Végül hozzáadtam a beáztatott lecsepegtetett mazsolát és 2 kanál zsemlemorzsát.

A félig sült tésztát kivettem a sütőből és megkentem a baracklekvárral, majd a túrókrémmel. Visszatoltam sülni.

Utolsó lépésként a tojáshab készült. Itt csak azótán kell beletenni a cukrot, miután a fehérjét már felvertük. Látszólag soha nem lesz belőle újra hab, de nem kell megijedni. Kitartóan dolgoztatni kell a robotgépet (vagy a férjet) és egyszer csak kész lesz a tükörfényes, kemény habcsoda, ami akkor sem esik ki az edényből, ha a feje tetejére állítjuk.
Én dupla mennyiséget készítettem (nyugodtan lehet triplát is), mert volt elfekvő tojásfehérje készletem. Vérmérséklet kérdése, hogy most leáll az ember habzsákba tenni a habot és rácsozni, vagy sem. Én sem.
Egyszerűen a kész tésztára simítottam, egy késsel kicsit megcifráztam, aztán visszatoltam a sütőbe, amíg egy kis színt kapott.

9 megjegyzés:

zazálea írta...

Joghurtból is Cserepes Sajtműhely az igazi!Mi mindig azt vásároljuk, de itt az idő, hogy a túrót is?... :o) Éljen a hazai, ha ilyen finom....és természetes...

Névtelen írta...

telepítsetek már ide is egy ilyen sajtműhelyt jóóóó!?!?
amúgy ez a kedvenc sütim hazai vonalon :)

chriesi írta...

Mmm ellenállhatatlan, mint minden ami túrós!

Száva írta...

Már két hete azon agyalok, hogy mi különlegeset süssek anyum szülinapjára... Imádja a rákóczit!
Köszi a receptet! :)

SZINTIA írta...

Az idejét sem tudom mikor ettem utoljára, pedig nagyon szeretem!
Gyönyörű a sütid!:)

sipric írta...

Hú, de jól néz ki! Én is Cserpes-rajongó vagyok, de túrót még nem kaptam sehol - hol vetted?

Névtelen írta...

A Fővám téri Csarnokban van egy Cserpes stand a hátsó bejáratnál. (Mindenféle tejterméket tartanak, van vagy 10 féle ízű joghurt is, az tényleg valami mennyei, mascarponéjük is isteni és jó árban is van!)

Millie, nagyon guszta a sütid, mekkora volt pontosan a tepsi?

Köszi!

Üdv, Nyestkutya

Millie írta...

Köszönöm a kedves szavakat! A tepsim egy kicsival nagyobb, mint egy A4-es lap, de szerintem az az igazi méret. Mármint az A4 :-D

Mi olyan szerencsések vagyunk, hogy ide jár a Cserpes autója hetente kétszer, amit csak lehet nála veszünk.
Sőt tegnapelőtt a férjem személyesen is megismerte a tulajt. Képzeljétek, a joghurtba tett gyümölcsízeket is ők főzik!!! Egyszerűen azért, mert a bio tök drága lenne, a többi meg tele van szeméttel :-D
Hát nem fantasztikus?

Névtelen írta...

Igen, abszolút érezni, hogy nem valami ipari -gyümölcsnélküli- lekvárkáról van szó benne :)

A4-es.. na olyan kicsim nincs.. majd kiszámolom az A4-es területét, és a kapcsos tortaformámét is.. aztán arányosítom a recit.. jöhet egy kis matek :DDD

Nyestkutya