2009. október 7., szerda

Almás pite gyorsan, maradékokból

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb almás pite, amit valaha készítettem. A receptet improvizáltam, így az adatok hozzávetőlegesek.
Mivel a tésztaréteg alulról kimaradt, így elronthatatlanná vált és kb feleannyi kalóriából megúszható lett volna, mint a klasszikus verzió...csak ne akarnánk folyton repetázni.


Hozzávalók:
kb. másfél kiló savanyú alma hámozva, darabolva
egy diónyi vaj
kb. 10-15 dkg mazsola
pár kanál méz
egy tk. fahéj
Calvados (opcionális)
Ezeket kb 10 percig összepároltam. Nem kell, hogy megpuhuljon teljesen az alma, csak egy kis levet engedjen. Nálam nem került sütőbe azonnal ez az egyveleg, így a mazsola szinte teljesen felitta az alma levét.
Az almatölteléket a piteformába öntöttem, és befedtem a tésztával.
Ehhez a mélyhűtőben leledző omlós tészta maradékokat használtam, de akinek olyan nincs gyúrjon össze 5 dkg vajat, 10 dkg liszttel és 2,5 dkg cukorral és egy tk hideg vízzel.
A lényeg az, hogy vágjunk nyílásokat a tetejére, hogy a gőz távozhasson.
Egy tojássárgáját kicsit felhígítottam tejjel, azzal kentem le a tetejét.
200 fokon hamar megsült.

Aki ettől szofisztikáltabb desszertre vágyik, annak pedig ezt a receptet ajánlom.

2 megjegyzés:

Zoli írta...

Az az igazság, hogy megláttam ezt az almás pitét, és hát mivel birsalmánk már erőteljesen kezd rothadni úgy döntöttem megcsinálom. 5 perce vettem ki a sütőből. Az igaz, hogy csak tortaformám volt, úgyhogy abban készült. Ja és mivel nem fért bele az összes ezért creme brulles tálkából is lett 2 db, úgyhogy kanalazni is lehet, ha esetleg egyben nem lehetne kiszedni, ugyanis nekem meglepő hogy nem kell alsó réteg tészta se, és a tojás sem kell a tésztába, bár igy több vaj kellett hozzá kb. 80 gramm vajat tettem a 100 gramm liszthez, mert csak igy ált össze. Kóstoló fél óra múlva :)
Visszatérve a rozmaringhoz, ha kéksajt akkor mártás nélkül nem lehet elképzelni ez igy van és tényleg fantasztikus lehet.
Anyu csinált egy csomó birsalmasajtot és én meg mondtam, hogy ki lehetne próbálni rozmaringgal. Csak hát friss most nem volt nála ezért kiamarad, majd jövőre.
Az egész lakás most fantasztikus süti illatú:)
Még vissaztérek a végeredménnyel.
És érdekes mert idén először ettem magába birsalmát, mindenki azt mondja ehetettlen főzés,sütés nélkül, és nem igaz, hihetettlen zamata van magában és nem is fűrészpor állagú...

Millie írta...

Istenien hangzik a birses változat!
A tésztához még egy kiskanál vizet is lehet adni, hogy összeálljon. Nekem szokott sikerülni, bár most a lényeg a fagyasztó kiürítése volt.
Rozmaringot érdemes mély (!!!) cserépbe ültetni vagy a kertbe, nekem egész nagy bokrom van a néhány éve leszúrt ágacskákból.