2009. november 9., hétfő

Mazsolás kuglóf brióstésztából, Pierre Hermé szerint

Október 28-án megszületett M. barátnőm kisfia, így valami nagyon táplálóval szerettem volna az új anyukának kedveskedni a "tejfakasztó" bulin.
Régebben is készítettem már brióst, de őszintén mondom, ennél jobbat még nem kóstoltam!!! A falatok valósággal olvadtak az ember szájában...
A kuglófnak egyetlen hátránya van: a tárolást nem nagyon bírja, tehát érdemes akkor sütni, amikor nagyobb vendégseregre számíthatunk, akik hamar eltüntetik az utolsó morzsát is. Számításaim szerint egy ekkora kuglóf 12-15 embernek is elég lenne, ha mindenki csak egyszer kérne. A mi esetünkben 6 felnőtt egy ültő helyében megette a két harmadát.
Hozzávalók:
7 g porélesztő
7 nagy tojás (vagy 8 kicsi)
500 g rétesliszt
400 g szobahőmérsékletű vaj
egy tk só
250 g rumba áztatott mazsola
pattintott mandula

továbbá:
80 g vaj és cukorszirup a kenéshez
kristálycukor a szóráshoz

A tojásokat összekevertem az élesztővel, sóval és a liszttel. Miközben a robotgép dagasztott kanalanként hozzáadtam a vajat.
Bő negyedórás dagasztás után a tészta csodálatos állagúvá vált, szépen elvált a keverőtál falától. Ekkor még beledolgoztattam a mazsolát, majd 3 órán keresztül kelesztettem.

Kivajaztam egy nagy kuglófformát a tetejébe szórtam a mandulát. A tésztát egyenletesen eloszlattam a formában és újabb másfél órán keresztül kelesztettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra és kb. 50 perc alatt megsütöttem a kuglófot.

Rácsra borítottam és még forrón lekentem vajjal, majd cukorsziruppal (ezt 300 g cukorból, két dl vízből és egy tk narancsvirágvízből főztem, de a harmada is elég lett). Megszórtam kristálycukorral.

Langyosan volt a legfinomabb, de másnap reggel is jól csúszott a capuccino mellé!

11 megjegyzés:

chilii írta...

de ugye nem ez van a szakácsok könyvében? mert az nekem nagyon nem jött be :(

Notburga írta...

Nyami..., nagyokat korog a gyomrom...

Millie írta...

Chilii!
De, pontosan ez van a szakácsok könyvében! Én is féltem kicsit tőle, de fantasztikusan sikerült.
Neked mi nem jött be?

Mária írta...

Sziasztok! Pont vasárnap sütöttem meg én is ezt a tésztát. És nem igazán ízlett. Egy kalácsot (Nanterre-i vagy valami ilyesmi a neve a Szakácsok könyvében) meg mazsolás briósokat. Aztán rájöttem, hogy valószínüleg úgy jó, ha édesítve van cukorsziruppal, amit beszív. A nélkül nem különösebben jó. A kalácsot a könyv pirítva ajánlja, illetve hogy kenjük meg vajjal és grillezzük, csak az nekem annyira azért nem szimpi, mert rengeteg vaj van a tésztában egyébként is.

Millie írta...

Sziasztok!
Gondolkodtam újra, mi lehet a baj, hogy eddig nem sok embernek ízlett a cucc.
Szerintem kell a teljes adag, ami ebbe a kuglófformába fért, mert így relatíve kevés héj jutott adott kuglófmennyiségre. Mondjuk, én nem sajnáltam tőle a cukorszirupot sem, és igazi vajjal készítettem :-D
Másrészt a Kitchen Aid sokkal profibb tésztát bírt dagasztani az erősebb motorjával, mint tavaly a Moulinexem.
Az pedig kizárt, hogy csak hallucináltam volna a nagyszerűségét, mert mindenkinek nagyon-nagyon ízlett.
Hamarosan újra sütök egyet egy másik "bulira" teszt gyanánt.

Mária írta...

Nagyon vékony a héja, nem az a baj. Esetleg egy maréknyi tésztából süss egy kis brióst és kóstold meg úgy, úgy magában nem olyan jó. Szerintem muszáj rá a sok cukor. (Amúgy meg mindig vajat használok a sütikhez). Nekem a darázsfészek jutott róla eszembe, amire egyszer nem locsoltam elég cukros tejet és úgy nem volt jó. :(

Millie írta...

Hát ezen nem tudok segíteni. A mienk mindenesetre isteni lett, semmit nem kentünk rá a szirupon kívül, csak friss tejet ittunk hozzá.
A kis briósok tavaly nekem sem ízlettek ennyire, mint ez a nagy, de nem is ezt a tésztát csináltam.

Limara írta...

Szemezek vele jó ideje, olyan szép lett a Tied, hogy kipróbálom! :)

Limara írta...

Szemezek vele jó ideje, olyan szép lett a Tied, hogy kipróbálom! :)

chilii írta...

Hasonlóan jártam én is, mint Mária. http://chilii.blogter.hu/304836/nanterre-i_brios

Mária írta...

Hétfőn elolvastam a könyben a recepthez tartozó szöveget és önkritikát gyakoroltam. Írja is, hogy lazachoz meg ilyenekhez ajánlja. Olyasmi lehet, mint nálunk a sós kalács a halászléhez, amit szintén utálok. Szóval, gondolkozni kellett volna, mert attól az 5 dkg cukortól nyilván nem lesz édes a tészta, és hát nekem meg az hiányzott. Most már mindegy. Tehát a lényeg: nem a recepttel van a probléma...