2009. december 2., szerda

Csokoládés gyümölcstorta

Mostanában gyakran előveszem Nigella karácsonyi könyvét, hogy erősítsem a karácsonyi inspirációt. A hétvégén pedig úgy döntöttem itt az ideje, hogy kipróbáljam az egyik legjellegzetesebb angolszász édességet, no meg a fondantos díszítést.

A receptet narancslikőrrel készítettem (mert nem volt itthon Tia Maria) és egy kicsit csökkentettem a cukortartalmán is. Így is brutálisan tömény lett, de mivel vendégségbe vittem, maradéktalanul elfogyott.

Hozzávalók:
350 g aszalt szilva
250 g mazsola
175 g g aszalt áfonya
175 g sötét muscovado cukor
pár kanál méz
125 ml Grand Marnier
2 narancs leve és reszelt héja
1 tk vegyes fűszer (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió ízlés szerint)
2 tk cukrozatlan kakaópor
3 tojás
150 g liszt
75 g őrölt mandula
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor

1. A hozzávalókat a kakaóporral bezárólag a felsorolás sorrendjében egy nagy edénybe összeöntöttem és kis lángon kavargatva összemelegítettem, amíg forrni nem kezdett. 10 percig gyöngyözve forraltam, majd egy bő órát állni hagytam.

2. A sütőt előmelegítettem 150 fokra, kibéleltem egy 20 cm-es tortaforma alját és oldalát sütőpapírral.

3. A tojásokat, lisztet, mandulát, szódabikarbonát és sütőport is a keverékhez adtam, amit aztán beleöntöttem a tortaformába.

4. Kb 2 órán keresztül sült a torta, tűpróbával sűrűn ellenőrizgetve a vége felé.

5. Az oldalát levettem a formának és hagytam kihűlni.
Másnap elkészítettem a fehér fondant borítást Cserke útmutatója szerint, és egy mozdulattal a tortára helyeztem. Körbevágtam a cukormázat, egy ezüst szalaggal körbevettem a tortát. A szalagot néhány öltéssel rögzítettem a megfelelő méretűre.

A pár nappal előtte készített fondantcsillagokat szintén szalagra fűztem, amire masnit kötöttem, és a kész csillagfüzért a torta tetejére helyeztem.
A fondantcsillagokat különböző méretű kiszúrókkal készítettem rózsaszín pillecukorból, amihez még egy kis piros ételfestéket is adtam, hogy különböző árnyalatúak legyenek.

18 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Hú, te jó ég! Ez egyszerűen gyönyörűséges!!! Imádom.

Sajtkukac írta...

Hú, de istenien néz ez ki! Nagyon ügyes vagy :-)
N

Ízbolygó írta...

Csodaszép lett! Grat!
Biztos hülye kérdés, vagy valamit nem olvastam el, de a csillagok hogyan laposak? A pillecukor olyan kis tömzsi cucc,nem?

hargitaibea írta...

De gyönyörű tortád lett!!!!

Piszke írta...

Ez a bubble and squeak tészta, én is megcsináltam csak szögletesben. És télleg nagyon finom!

Ízbolygó a pillecukor meg van olvasztva!! így lapos lesz:) utána meg lehet szobrászkodni is akár.


ÉÉÉÉtelfesték: por? Hol? Céklaalapú?

Millie írta...

Köszönöm!
Ízbolygó, olvasd el Cserke leírását!
Piszke: Kisflakonos gagyi ételfesték a teccsóból :-D De nem ettük meg a dekorációt!

andrea írta...

Ez igen! Gratulálok, gyönyörű!

Cserke írta...

Hú, ez egyszerűen gyönyörű!!!
És nagyon szuper ötlet a csillagos dísz!

Piszke írta...

Jogos hogy nem ettétek meg. Most szörföztem egyet a www.e-számok.hu-n, és úgy látom, csak fehér, barna és zöld (matcha) macaronokat fogok gyártani a jövőben...

Sajtkukac írta...

A NAgycsarnokban pl. van céklapor, piszke, ha rózsaszín macaroont szeretnél hozni a GBT-re :-)
N

fakanal írta...

Csodás!

ancsika1 írta...

De szépséges torta! :)

Névtelen írta...

Hú, ez a torta tömörgyönyörkívülbelül! :):)

Nagyon ügyi vagy!!

Nyestkutya

Névtelen írta...

Csodálatos, gratulálok! Viszont a mázat azt nem értem, pedig kétszer is elolvastam. Milyen formára nyújtod a pillecukrot hogy így illeszkedjen? Köszi, Iza

Zoli írta...

Gratulálok, fantasztikusan szép lett a torta!
Megnéztem volt felvágva 1 szeletet is!
Remélem egy kis Gand Marnier jutott plusszba a vendégeknek is :)

Névtelen írta...

Millie,
Ez gyönyörűséges lett! És biztosan nagyon finom is.
Lívia

Kiskukta írta...

Gyönyörű lett!

Millie írta...

Köszönöm!

Iza! Kerekre nyújtottam, viszonylag vastagra (2-3 mm) így helyenként megnyúlva kissé tökéletesen illeszkedett, ahogy felhúztam a tortára.
Zoli! Szép volt a metszeti kép nagyon, de sajnos nem tudtam lefényképezni.
A férjem szerint brutáltömény, úgyhogy hamarosan nem lesz ismételve. De a díszítéssel még biztos fogok játszani...