2009. december 7., hétfő

Feketekagyló klasszikusan

Ez az egyik kedvenc ételem. Gyors, sallangmentes, tökéletes. Imádom.
Jöhet előételnek, főételnek vagy desszertnek...esetleg 3 in 1, mint legutóbb.

A dolog apropóját a karácsonyi bevásárlás első fázisa szolgáltatta, amikor is elzarándokoltunk a Metróba. Évek óta nem jártam itt, így persze mindent át kellett nézni, aminek a következménye egy igen jelentős számla lett.
DE! A halválasztékuk egészen jó, az áraik pedig megfizethetők, szóval ezért valószínűleg érdemes lesz kijárni ide. A féltenyérnyi feketekagyló kilója például 750 ft volt. Bruttó.

Persze vettünk is 3 kilónyit és egy bagettet is mellé.
Otthon lesikáltuk a jószágokat, összesen 3 darab volt, amit sérültnek nyilvánítottunk és kidobtunk. A kedvenc vaslábosomban vajon megfonnyasztottam 3 nagy hagymát felkarikázva, rádobtam vagy 10 gerezd zúzott fokhagymát. Felengedtem egy kis (2 dl) száraz fehérborral, majd némi tejszínt (2 dl) és kevertem bele. Megborsoztam.
Ezután ráhalmoztam a kagylókat, mejd lefedve gőzöltem 6-8 percig. Ezalatt megterítettem, a bagettet felszeleteltem a behűtött fehérbort kitöltöttem.
Tálaláskor megszórtam petrezselyemmel.

Igazi ünnepet varázsolt az asztalunkra!

10 megjegyzés:

Limara írta...

Soha nem ettem még, ha óvatosan is, de szívesen megkóstolnám! :))

"saját levében" írta...

Soha rosszabbat! Hmm....

Gabojsza írta...

Na mit eszünk ma este?:-)
(legalább nem kell tovább receptet keressek!)

Millie írta...

Limara! Szerintem felesleges óvatoskodni! Csapj bátran a lecsóba!

Gabojsza! Ha akad maradék, már ülök is az autóba!

L.Krisztina írta...

Tavaly ettem először kagylót, és azóta szeretem:) mi paradicsomos szósszal szoktuk enni :)))

Millie írta...

Kriszti! Úgy is nagyon finom! Te hogy csinálod?

L.Krisztina írta...

Olajon megfuttatok robot géppel összedarabolt srépát, zellert, frépát, hagymát fokhagymát, petrezselymet , csak annyira, hogy illatosodjon ezt öntöm fel fehérborral, és erre dobom a kagylókat. Mikor kész kiszedem a kagylót egy kevés levet pedig összeturmixolok paradicsom lével, vagy ha nyáron készítem érett paradicsommal, és ezt kenjük a pirított kenyerekre arra meg a kagyló:))

Perik írta...

Azért aki még nem próbálta, annak mondom: a kagylók bojtra, vagy algás kötélfoszlányra emlékeztető kapaszkodójának szisztematikus kitépkedése nem biztos hogy jót tesz a karmának, merthogy élnek a nyomorultak. Emiatt nem is adják olcsón magukat, erő kell hozzá. Érdemes a műveletet nem a kagylóház "zsanérja", hanem a nyitott vége felé egy gyors rántással elintézni. Közben kis hangok is hallatszanak néha, de ez nem a sikoltozásuk, hanem a héj nyikorgása. Utána kés élével alapos kaparászást kíván a dolog, és többszöri öblítést. Az előkészítés nem a gyenge idegzetűek sportja, de az eredmény kárpótol. Sok sikert!

A házi "mészáros"

Zoli írta...

Kagyló,hmm
az egyik kedvencem! Egyből felcsigáztál mikor megláttam!

Csak egyvalamire nem jöttem még rá. Az osztriga élvezeti értékére. Pedig már többször próbálkoztam és csak egyetlen egyszer ízlett (igaz akkor csak 4 db-ot kaptam a tányérra egyéb herekenytyűkkel és mindenfajta ízesítés nélkül). A többi próbálkozás - hiába az 1 teljes üveg bor elfogyasztása - mindig meghiúsult mert kb 8 db után le kellet fordítanom mindet fejjel lefele, mert úgy sem bírtam már nézni őket.
Az igaz, hogy idáig csak a nyerssel próbálkoztam.
Nektek mi a véleményetek?

Millie írta...

Zoli!

Én még csak egyszer ettem osztrigát, az valami morzsával a tetején volt grillezve. Előételnek talán 1-2 darab jutott fejenként a közösen rendelt fogásból, az ízlett. Mondjuk azóta sem támadt rá gusztusom...
Ha legközelebb autentikus helyen járok (remélem januárban megint eljutok Barcelonába), akkor letesztelem újra a dolgot. Addig meg maradunk ennél.