2009. december 8., kedd

Torta de las tres leches, avagy a te(l)jes igazság

Ennek a tortának minden szeletében van egy pohár tej, na nem mintha külön reklámra lenne szüksége. Bársonyos, tejszínes ízvilág, melyből még a begyepesedett étcsokirajongók (pl. én) is kétszer kérnek. Bár Lúdanyónál találkoztam először az ötlettel, ez a recept a legújabb, amazonon lőtt tortáskönyvemből van. De erről inkább később írok egy posztot.
Addig is jöjjön a recept:

Hozzávalók (18 cm-es formához)
3 tojás
100 g cukor
100 g liszt
egy kiskanál vaníliaesszencia
egy csipet só

A tojásokat összekevertem a cukorral, sóval és vaníliával és a keverőtálat vízfürdő felé állítottam. Amikor már jól megmelegedett az edény, robotgéppel 5 percig a legmagasabb fokozaton vertem a habot. (a kitchen aid tálját ez a mennyiség félig meg is töltötte!
Ekkor beleszitáltam a lisztet és óvatosan összekevertem a masszát.
Sütőpapírral kibélelt formában 175 fokon kb 30 perc alatt megsült a piskóta.
A forma oldalát és alját levettem, de a sütőpapírt rajta hagytam alul, így hűtöttem ki.

Közben elkészítettem a tejes keveréket:
Hozzávalók:
6 dl igazi tej (mi mostanában rákaptunk az üveges biotejre)
egy tubus sűrített tej (igen tudom, erre nincs mentség)
1,5 dl tejszín

A tejet nagyon kis lángon felére beforralom. Ehhez időnként meg kell keverni, le ne kapjon. A kapott 3 dl "sűrített tejhez" hozzákeverem a bolti lónyálat, azaz a cukrozott sűrített tejet és a tejszínt.

A tortaformát kimosom. A pulton egymásra helyezek kereszt alakban két darab folpackot, erre ráteszem a tortát. A torta legfelső kérgét levágom egy kenyérvágó késsel (a gyerekek odalesznek érte), és folpackostól a tiszta tortaformába teszem. A lényeg, hogy tökéletesen szigeleteljen a fólia.
A tejes keverékkel megöntözöm a tortát, majd becsomagolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap cukrozatlan tejszínhabbal tálalom.

12 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Na ugye, ugye :) Nem véletlenül lelkendeztem annyira, amikor először megcsináltam. Most már nagyon kiváncsi vagyok arra a tortás könyvre :)

chriesi írta...

Hujuj ezt meg kell csinálnom!

Maimoni írta...

Hú, de jól hangzik!

Jade írta...

Mar en is kineztem egy receptet, talan majd karacsonyra elkeszul...
Milyen konyvet vettel? En is kivancsi lettem ra!

Perik írta...

Nekem elsőre azonnal a "tejbepiskóta" jutott eszembe róla. Kölyök koromban az akkor kapható kék-narancssárga dobozú babapiskótát gyakran áztattam tejbe, annak volt hasonló íze. Aztán tovább eszegetve persze előbújnak a különbségek, és persze, hogy a torta javára. Nekem nagyon bejött.

Zoli írta...

Nagyon guszta!

Tejről jut eszembe. Nekem is fejtörést igényel, hogy milyen tejet vegyünk. Én magyar tejpárti vagyok akkor is ha azt mondják, hogy nem jó minőségű. Ez olyan mint amikor eger környéki fogadókba csak egy bizonyos "márkájú" bort lehet kapni (ami pocsék...).
Szóval tejügyben ezt nagyon ajánlom:
http://cserpessajtmuhely.hu/php/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28
Van nekik 3,6-os (az a legtutibb) és képzeld el még az 1,5-ös is iható (hihetettlen hogy én ilyet írok:), de tényleg. Ja és a tejszínjük is tuti.
Én nem a culinarisban ismertem meg őket hanem hamarabb, de nem sokára náluk is lehetett kapni és egy csomó másik bolda. A csomagolásról (műanyagdoboz) egyből felismerhető.
Ja és a joghurtjaik is fantasztikusan finomak. Ezeket ajánlom kipróbálni.

Cserke írta...

Egy ilyet egy kis mézeskockáért, na?!?!

Millie írta...

Zoli!

Több mint két éve Cserpes tejtermékeken élünk, a férjem személyesen is megismerkedett már Cserpes úrral. Az utóbbi időben csábultam el egy magyar gazda biotejére (szintén 3,6%), ami magasan veri a Cserpes tejet is! A Bosnyákon veszem, visszaváltható üvegben. Engem megnyugtat, hogy ökológiai gazdaságból származik, ismervén hogy egy átlagos tehenészetben mennyi hormont, antibiotikumot és egyéb vegyszert adnak a teheneknek. Orvosként meggyőződésem, hogy többek között ezen hormonkészítmények is közrejátszanak abban, hogy ilyen sokan küzdenek meddőséggel....és akkor még az csak a jéghegy csúcsa.

Millie írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Millie írta...

Cserke! Áll az alku!

Millie írta...

Zoli!

Innen veszem a tejet:
http://csikosandras.com/

Zoli írta...

Képzeld tegnap reggel 7 kor kint voltam a bosnyákon (már régóta nem voltam pedig, azelőtt minden hétvégén mentünk - nagyon remélem, hogy még egy ideig nem zárják be és nem épül a helyén bevásárlóközpont, annyira jó volt megint kimenni, igazi piacélmény - és én külföldön is mindig elmegyek a piacokra...).
Anyu is üveges tejet vett, lehet, hogy ez az? Amit küldtél linket azt a Bosnyákon ott árulják ahol a Cserpes tejet is a bioboltba?