2008. november 2., vasárnap

Szilvás-gyömbéres-szójaszószos csirke

Viszonylag gyakran eszünk csirkét. Hogy ne unjunk rá, mindig szorgalmasan böngészem a netet és a szakácskönyvgyűjteményem újabb és újabb receptekért. Ezt a gyöngyszemet az Avoca szakácskönyvemben találtam. Kicsit kevesebb barnacukorral készítettem és a citromlevet is sikerült kifelejtenem belőle, de nagyon harmónikus lett így is. Hozzávalók:
2 csirkemell
olivaolaj sütni
1 hagyma apróra vágva
egy kanál vaj
2 ek citromlé
1 ek szójaszósz
1 tk őrölt gyömbér
1 ek paradicsompüré
1 ek barnacukor
egy teáskanál só
350 g szilvalekvár (én saját készítésű savanykás ízűt használtam)
egy tk dijoni mustár
egy löket Worchester-szósz
egy gerezd fokhagyma
pár szem felezett szilva (friss az igazi, de a befőtt is megteszi)

A csirkemellet felcsíkoztam, besóztam, beborsoztam. Elősütöttem őket egy kis olajon és tűzálló tálba tettem. A visszamaradó olajhoz hozzákevertem a vajat és megdinszteltem a hagymát. Hozzáadtam a többi hozzávalót (a szilva kivételével) és 5 percen keresztül hagytam rotyogni. Ezzel a keverccsel nyakonöntöttem a csirkedarabokat, mellédobtam a szilvaszemeket és 180 fokos sütőben kb fél óra alatt összesütöttem.
Sima párolt basmati rizzsel kínáltam.
Szerettük.

1 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Mi is sok csirkét eszünk, a férjem meg képes szinte minden második kajára szójaszószt csurgatni, úgyhogy ezt imádni fogja. Köszi az ötletet!