2009. március 1., vasárnap

Almás pite (Tarte aux pommes)

Ez az almás pite egyszerűen tökéletes. Nem túl édes, nincs benne semmi felesleges cizelláltság, csak rengeteg savanykás alma és alul ropogósra sült omlós tészta. Ráadásul gyönyörű.
Ha valaha lehetne egy cafe-m, ebből mindig tartanék a pultban.
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
30 g cukor
3 csipet só
egy egész tojás (érdemes felverni villával egy kissé)
A hozzávalókat gyorsan összemorzsoltam és két réteg folpack között vékonyra nyújtottam. Egy levehető aljú piteformát kivajaztam, majd belesimítottam a tésztát. A formát a hűtőbe tettem.

Közben elkészítettem a kompótot:
Jonatán almát hámoztam és kb 2-3 cm-es kockákra vágtam. Meglocsoltam egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg. Mikor a tiszta súly elérte az egy kilót, hozzámértem 70 g cukrot egy kanál vizet és feltettem főni. Időnként kavargattam. Kb 15 perc után elfőttem minden levét, az alma kissé megpuhult, de még darabos maradt. Langyosra hűtöttem.

Míg hűlt, újabb adag almát hámoztam (kb. 800 g volt a tiszta súly). A meghámozott almákat félbe vágtam, magházukat kiszedtem és vékony (max 3mm-es szeletekre vágtam). Egy pohárban felolvasztottam 50 g vajat és a sütőt bemelegítettem 220 fokra.

A hideg tésztára öntöttem az almakompótot és egyenletesen eloszlattam. A vékony almaszeletekből kiraktam a díszítést a fényképeken látható módon. Arra kell csak vigyázni, hogy viszonylag szorosan legyenek a szeletek és sehol ne látszódjon a kompót ki. Egy ecsettel lekentem az olvasztott vajjal, majd betettem a sütőbe.

10 perc elteltével mérsékeltem a hőfokot 180 fokra és egy órán keresztül sütöttem.

Mikor langyosra hűlt, sárgabaracklekvárral kentem át a tetejét.



Talán egy kicsit macerás az elkészítése, viszont a végeredmény mindenért kárpótolt! És végre sikerült vaksütés nélkül is tökéletesen átsült omlós tésztát készítenem!

23 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha lenne caféd, egy törzslátogatód biztos lenne :-)
Niki

Limara írta...

Rendben! megegyezünk! Én nálad leszek törzsvásárló, Te meg álmaim pékségében! :))

lúdanyó írta...

Tényleg gyönyörű lett !!

zazálea írta...

És biztosan finom is, csorog a nyálam.

Névtelen írta...

Tényleg nagyon finom, gyakorlatilag még aznap elfogyott, és a Kapitány (2) ette meg a negyedét.

erős ildikó írta...

Nekem az omlós tészta sosem lesz ilyen szépen formázott...

Névtelen írta...

Ahogy ránéztem a tortádra azonnal egy klasszikus café jutott az eszembe, pultján ezzel a gyönyörűséggel, egy átlátszó üvegtetővel lefedve. Jót mosolyogtam mikor láttam egyre gondoltunk.

Beszereztem nagy munkával a Turista tejport, a héten talán nekifutok a kalácsnak.

Nem egy törzslátogatód lenne, csak Sajtkukacból rögtön kettő! És igen, Limara pékségébe is gyakran benéznénk. Különösen ha kikísérletezne egy nullkalóriás kenyeret, amit egy átmulatott éjszaka után hazaérve forrón, vajjal megkenve ehetnénk - és fogynánk is tőle. :) Na, már megint bilibe lóg a kezem ...

Orsi

Salsa Orsi írta...

Én benne vagyok, hogy csináljuk meg a café-t. :-)

Névtelen írta...

Nagyon guszta:) Én valamelyik nap egy hasonlót csináltam csokival, ami mascarpone krémmel volt össze keverve, de elrontottam. A tészta túl sült, a krém meg elfolyt:). Van ilyen, de ezt kipróbálom:)

Vali írta...

Hmmm!! Nagyon jól néz ki. Mikor nyitod azt a cafezot? :)

Névtelen írta...

Szia! Nézz be hozzám kérlek:)

VATTACUKOR BLOG

helen írta...

Fmelinda! Boldog születésnapot! :)

amotae

Unknown írta...

Meli, nagyon boldog szülinapot kívánunk Neked is és a kishaverunknak is! Mici, Lili, J., V.

(találtam postást a kis üvegednek :D úgy tűnik a személyes átadás esélytelen mostanában, úgyhogy Orsi kezébe passzolom :P )

Millie írta...

Köszönöm a jókivánságokat!!!

bmari62 írta...

Igaz, a megjegyzésem nem ehhez a témához kapcs., de érdekelne, hogy a Kitchen A-hoz a finomreszelőt megtudtad szerezni?A pitéd magáért beszél, gratulálok!!!

Millie írta...

Még nem szereztem be, a hónap végén lesz rá időm.
Köszönöm a dícséreteket!

melcsilla írta...

Millie, mekkora formát használtál hozzá? Kikented valamivel a formát?
Nincs levehető aljú formám, mehet a cakkos szélű porcelán formában is?

Millie írta...

Szia Melinda!
Egy kb 26 cm-es levehető aljú piteformát használtam, de természetesen mindenféle hullámos szélű porcelán alkalmas a feladatra :-D
Sok sikert!

Névtelen írta...

Kedves Millie,
szeretnék gratulálni a tarte aux pommes receptedhez. Ma du 7 körül néztem egy burgundiáról szóló filmet ahol ezt a finomságot készitették és úgy döntöttem ezt megcsinálom. Hát most kóstoltam meg (éjjel 3 óra) és fantasztikus, mind a tésztája mind az állaga, pont úgy kell csinálni ahogy irtad. Na nem azért most lettem kész mert ennyi ideig tartott az almát 3 mm-es szeletekre vágni csak éjfélkor kezdtem neki.
Szóval mégegyszer gratula a receptért, ajnlom mindenkinek aki igazi francia Tarte aux pommes-ot szeretne késziteni.
Üdvözlettel:
Zoli

Millie írta...

Kedves Zoli!

Először is egy hiányosságom kell pótolnom: a recept nem saját, hanem az amerikai French Culinary Institute tankönyvéből származik (mint az összes kipróbált, a blogon szereplő felfújtrecept is).
A kommentedet duplán köszönöm, mindig teljesen meghat, ha valaki innen próbál ki egy receptet is az sikerül, s ha az illető férfi,a meghatottság duplán jelentkezik. :-D
Korzika fantasztikus hely lehet, ott még nem jártam. Ha van kedved és időd, nagyon örülnék, ha még mesélnél róla, akár emailben is.
Üdvözlettel, Melinda

Névtelen írta...

Kedves Melinda,

köszönöm mégegszer a receptet, barátnőm kedvence egyébként ez a finomság sztem 2 órán belül lesz véglegesen tesztelve általa is, de biztos hogy izleni fog neki, mert sztem teljesen olyen mintha párizsban vagy Franciaországban készitették volan.
Persze irok neked Korzikáról, mert nagy kedvencem, úgyhogy kicsit elfogult vagyok ezen hellyel, meg az másik két szigettel kapcsolatban is (Sardegna e Sicilia). De azt inkább az e-mailedre. Ahogy lesz időm, mert tudod nehéz összeszedni röviden...

Mégegyszer köszönet a receptért és a Üdvözlet a többi blogtársnak is inycsiklandó dolgok vannak, csak azt sajnálom, hogy Magyarországon kevesen ismerik ezeket az izeket\finomságokat.

Üdvözlettel:
Zoli

Millie írta...

Zoli! Egyáltalán nem kell röviden mesélned! Szívesen látnék recepteket is, akár gesztenyelisztre is :-D
Millie

Zoli írta...

Találtam egy jó oldalt ami a gesztenyével foglalkozik: http://www.chestnutsonline.com/
Remélem megkaptad a levelem.
ÜdvözlettelZoli