2009. március 8., vasárnap

Fekete-erdő torta Pierre Hermé értelmezésében

Ez pedig az én tortám volt, merthogy egy napon (márc. 6-án) van a szülinapunk a Kapitánnyal.
A receptet már nyáron kinéztem erre az alkalomra, amikor megvettem PH csokis könyvét. Azt hiszem elég annyit mondani, hogy ezentúl csakis így készítek fekete-erdő tortát, avagy a név ezúttal is garancia! (Olyannyira, hogy újra beleszerettem ebbe a könyvbe, és várhatóak további csokicsodák a jövőben is belőle, itt.)
Az UHT tejszínes kudarcaim után ugyan kicsit tartottam tőle, hogy fog egy liter tejszín a lábán megállni mindenféle fixáló nélkül, de aggodalmam feleslegesnek bizonyult. A Cserpes tejszín ezúttal sem hagyott cserben, a maradék 3 szelet 24 óra múlva is ugyanolyan szépen állt a hűtőben, mint szeleteléskor.
A torta elkészítése talán nem a legegyszerűbb, kissé alapanyagigényes is, de garantáltan megéri a fáradozást! Az arányai tökéletesek, egyáltalán nem túl édes... sőt, becsapósan könnyű édesség!
Legközelebb csak két lapba fogom vágni a tésztát, felesleges 3-mal bajlódni, valamint a mi tyukodi meggyfáinkon termett ízes, friss meggyből készíteném a nyár elején és tennék egy sor meggyet a csokis krém alá is.

A receptet abban a sorrendben írom le, ahogy érdemes készíteni. Egy délelőtt alatt is elkészíthető, de érdemes előző este elkészíteni legalább a meggyet.

A meggyhez:
egy pohár száraz vörösbor (portói)
2 ek frissen csavart narancslé
4 darab feketebors összetörve
egy kis darab fahéjrúd
egy-két sáv citromhéj (zöldséghámozóval könnyű elkészíteni)
egy nagy üveg mag nélküli meggybefőtt, vagy fél kiló (vagy több) friss meggy

A hozzávalókat egy kis edényben feltesszük főni, forrástól számítva két percig főzzük, majd kihűtjük és egy éjszakát adunk a bornak, hogy jól átjárja a meggyet. Felhasználás előtt a meggyet alaposan lecsöpögtetjük.

A sziruphoz:
70 g cukor
2 ek víz
2 ek Kirsch vagy meggylikőr
A cukrot és a vizet összeforraljuk. Ha kihűlt hozzáadjuk a meggylikőrt.

A csokis krémhez:
375 ml Cserpes tejszín
egy ek cukor
65 g 70%-os étcsokoládé
A tejszínt a cukorral felforraltam, majd belekevertem a csokoládét, és addig kavartam, amíg fel nem olvadt.

A piskótához:

40 g holland kakaópor
35 g liszt
3 és fél ek burgonyakeményítő (Lidl)
75 g olvasztott, langyosra hűlt vaj
150 g cukor
9 szobahőmérsékletű tojássárgája
5 szobahőmérsékletű tojásfehérje

Először mindent kimértem, a sütőt pedig bemelegítettem 180 fokra. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibéleltem, karimáját kivajaztam.
Felvertem a tojásfehérjét a géppel, amíg lágy hab nem lett belőle. Ekkor hozzáadtam a cukor felét és kemény, fényes habbá vertem. Áttettem egy másik edénybe.
Anélkül, hogy mosogatni kezdtem volna, a robotgép edényébe tettem a tojássárgákat és a cukor másik felét. Ezt fehéredésig kavartam. Majd nagyon lassan beledolgoztam a vajat.
Egy lyukas fakanállal a tojássárgájához adtam a habot és a száraz hozzávalókat, óvatosan kikevertem, majd betöltöttem a formába.

Ezen a ponton jött ki Dani a konyhába és kérdezte: "Miccsinááász?" Mire én :" Tortát. Megnézed?"Válasz: "Mingyááj" Eltűnt, majd kisvártatva megjelent a játékfényképezőgépével, amit előző nap kapott. "Fényképezem" mondta nagy komolyan. És még csak alig két éves... :-D
Ezután már csak be kellett tolnom a sütőbe és 25 percig sütni. A Möszjő szerint a formában kell kihűteni.

A fehér krémhez:
375 g Cserpes tejszín
egy 1/4 rúd vanília kikaparva
2 lap vagy 3 g zselatin
egy ek hideg víz
egy ek meggylikőr
Ezt a krémet közvetlenül a torta összeállítása előtt kell elkészíteni!
A tejszínből kivettem 60 ml-t és felforraltam egy pohárban a vaníliával. Kicsit állni hagytam.
A zselatint beáztattam a hideg vízbe. A tejszín többi részét felvertem. A zselatin a mikroban felolvasztottam, hozzákevertem a langyos vaníliás tejszínhez, majd az egészet belekavartam a felvert tejszínbe.

A torta összeállítása
Már a fehér krém készítése közben a tortalapot háromba vágtam és a lapokat megöntöztem a sziruppal. Az also tortalapot visszatettem az újból összekapcsolt tiszta tortaforma aljába és rászórtam a lecsöpögtetett meggyet. Erre simítottam a fehér krémet, majd befedtem a középső lappal és kicsit lenyomtam, hogy nem legyenek benne buborékok.
A csokis krémet kb fél perc alatt felverte a gép, ennek 2/3-át rásimítottam a középső lapra, befedtem az utólsó tortalappal és a krém maradékával bevontam a tortát.
A 24 cm-est tortaforma teljesen tele lett.
Betettem a hűtőbe kb. két órára.
Közben próbáltam csokigirlandokat gyártani, de nem igazán ment. Majd legközelebb.
Tálalás előtt felvertem 2 dl Cserpes tejszínt 3 ek porcukorral és szépen bevontam vele a torta oldalát, úgy hogy kissé túllógjon felül.
A tetejére szórtam a csokireszeléket és meggyszemekkel díszitettem.

A szülinaposok a reggeli kávé és "kakajója" után...

16 megjegyzés:

Vesta írta...

Ennyi gyönyörűséges tortát! Boldog szülinapot Nektek, utólag is!!!

zazálea írta...

Éljenek a szülinaposok! És a torta... :o))

SZINTIA írta...

Mennyei ez a torta is!

Ezek szerint két évvel ez elött kaptad Életed legszebb születésnapi ajándékát, Kapitányt! Gratulálok nektek, sok boldogságot és jó egészséget!

Szintia

Tina írta...

Itt is nagy gratula Nektek! (És a szuper tortákhoz!:-))

Limara írta...

Isten éltessen nagyon sokáig benneteket! :))

Millie írta...

Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat!
Manna: Igen! A gyerekeink tényleg majdnem egyidősek, és Daninál fantasztikusabb ajándékot el sem tudok képzelni :-D

Kata írta...

Isten éltessen benneteket! Klassz a torta:) (a kedvencem...)

Névtelen írta...

Isten éltessen sokáig benneteket!!! És ez a torta fantasztikus! Évekig feketeerdő volt A karácsonyi torta, de mostanában nem sikerült olyan jól, pedig nagyon régi a receptem. De most megoldottad a problémámat, ez lesz mostantól A torta! Köszi!

Névtelen írta...

Engem meglepett,hogy a neten az- àltalam làtott-osszes recept alapja egy szimpla kakaòs piskòta.Pàr hete pròbàltam ki egy règi receptet,a tèszta a tiedhez hasonlòan konnyu lett,viszont klasszikus (zselatin nèlkuli)tejszìnes-toltelèket kapott,amit szìvesen lecserèlnèk erre a csokisra.Koszi;Zsu

KerGiz írta...

Boldog dupla szülinapot, így utólag.
Édes lehetett Dani.
Gabi is mondja, ha valamit csinál, és úgy gondolja, hogy ő most megörökítendő, hogy "fotó!"... meg a böngészőablak láttán, hogy "vévévé pont hu". :-) Nemhiába, a gyerekek a szüleiktől tanulnak. :-)

Névtelen írta...

Én a hét végére tervezem, hogy elkészítem ezt a gyönyörűséges és biztos finom tortát.
Nem ismerem a Cserpes tejszínt. Hol lehet kapni, esetleg lehet-e más fajtával helyettesíteni?

Millie írta...

http://cserpessajtmuhely.hu/php/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

Brumi írta...

Sütőpor nem is kell a tésztába?

Millie írta...

Nem bizony!

Brumi írta...

Szia, közben megcsináltam mert nagyon tetszett a recept és nem bírtam ellenállni! :))
A tészta nagyon finom ízű de nekem egy kicsit tömött lett, nem elég levegős, pedig mindent betartottam. (Monjduk így legalább könnyebb volt 3 fele vágni.) Lehet hogy légkeverésesen kellett volna sütni? Vagy eleve ilyenre lett tervezve?
A tejszínnel teljes volt a kudarc, amire picit számítottam is, mert csak UHT-t kaptam. Nem tudom a meleg miatt-e, de még felverni sem sikerült rendesen a fehér krémhez, egy kicsit folyós maradt valahogy pedig rendesen behűtöttem előtte. (Nem is értettem, korábban a felveréssel sosem tapasztatam problémát akár UHT akár nem.) A csokis krémhez meg a löttyből egyből átment valami vajszerűségbe a cucc, a hab fázis kimaradt. Végül a fehér krémhez mindenféle fixálókat tettem, a csokisat meg újra csináltam úgy, hogy a felvert tejszínbe kevertem olvasztott csokit, oszt jóvan. (Persze eddigre már meg voltam róla győződve h meg vagyok átkozva.)
Friss meggyből készült amúgy, aminek nagyon jót tett ez a vörösboros fűszeres kezelés.
Még így "elrontva" is nagyon finom a torta, majd egyszer megcsinálom rendesen is, remélem.

Unknown írta...

Szia!
Én is többször elkészítettem már e kitűnő recept alapján a tortát :). Mindig nagy sikere volt. Egy két apró változtatást eszközöltem csak:
zselatin helyett dr Oetker zselatin fix-et használtam. A szirupba egy kis reszelt citromhéjat is tettem, a meggy boros levébe pedig egy pici friss gyömbért is reszeltem.
A recept alapból is tökéletes, csak egy picit saját ízlésünkre formáltam.
A végeredmény : http://picasaweb.google.com/vargajan71/Hobby#5493446946366308002
Annyira belelkesedtem a recepttől, hogy lázasan keresni kezdtem Pierre Hermé könyvét, de sajnálattal tapasztaltam, hogy magyar nyelven nem lelhető fel :(.
Imádom a könnyű és kevésbé könnyű tortákat, ezért izgalommal böngészem igen gyakran a blogodat.
Gratulálok: Viki :)