2009. április 23., csütörtök

Nem tipikus szuvenír - avagy mit kezdjünk az articsókával?

Barcelonában lehet válogatni a szuvenírek között, a hűtőmágnestől az ibériai sonkáig. Minden ajándékboltban el is fogott a lendület, hogy begyűjtsem a szokásos hűtőmágnes, bögre, szakácskönyv triót, ami aztán valahogy elmaradt... és ehelyett ezzel az öt articsókával "leptem meg" magam.
Van egy olyan rémképem, hogy majd 10 éve ettem én már friss articsókát New Yorkban, de semmilyen konkrét emléket nem tudok hozzá társítani. Mentségemre legyen mondva, abban az időben legkevésbé a zöldségek érdekeltek, és akkor még a rukkolát és a guacamolet sem szerettem.
Így amikor megláttam az articsókákat a La Boquerian, rögtön közöltem életem párjával, hogy ebből most veszünk. És hazavisszük.
Cseppet sem nézett őrültnek, pedig már ismer.Az elkészítésről tudtam, hogy már többször írt Chili és Vanilia, de biztos voltam benne, hogy a polcomon is akad elég szakirodalom. Tegnap este gyors szemrevételezés után úgy döntöttem, hogy az articsókáim eme salátában végzik földi pályafutásukat.Nem bántam meg.
Az elkészítés annyira nem is macerás (főleg akkor csalódik kellemesen az ember, ha lelkileg már rákészült valami nagyon macerás dologra). Az anyagveszteség viszont finoman szólva is számottevő.
A keletkező végeredmény viszont egy nagyon karakteres, nagyon finom saláta, ahol az articsóka a "hab a tortán".
Úgy érzem, hamarosan újra terítékre fog kerülni, akkor viszont articsóka hiányában spárgával próbálom ki.

8 megjegyzés:

Before írta...

Én viszont még sose ettem normálisat, sőt, talán 1-2 elvetélt mirelit próbálkozástól eltekintve egyáltalán. De izgatja a fantáziámat... A culinárisban egyébként lehet kapni, szóval nem kell spárgázni feltétlenül! :)

Before írta...

Ja, és üdv itthon! :)

Millie írta...

Szia Before!
Igen, én is láttam a Kulinárisban. Az öt articsóka kinn másfél euróba fájt, míg a Kulinárisban szerintem darabja ennyi.
Egyébként mindenképpen megéri a macerát, a legrosszabb esetben is azért, hogy az ember el tudja dönteni szereti-e vagy nem.
Nekem bejött. De én az üvegbe zárt, fetával töltött változatot is komálom.
Hamarosan beszámolok a csokiélményekről is!
;-D

Vesta írta...

És hogy boldogultál a szúrós részével? Én láttam már articsókát Tescoban is, talán nem is volt drága,frissnek is tűnt, de nem mertem rászánni magam, az előkészítése,pucolása miatt!

Millie írta...

Vesta! ez nem volt szúrós!
És egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, én 15 perc alatt megvoltam vele!

Vesta írta...

Oké, akkor legközelebb bátrabb leszek a vásárlással, majd beszámolok :)

Scofield írta...

Macsek látod a zsírban sült rántott csirke mellé kiváló köret, mert a májat kitakarítja és nem engedi a zsírlerakódását, továbbá a koleszterinszintet is rendben tartja:)

erős ildikó írta...

Már engem is izgat egy ideje ez a zöldség, még sosem próbáltam! Most megint felkeltetted az érdeklődésem...