2009. november 6., péntek

Borgonya-zeller gratin

Mindenkinek megvan a maga mumusa a konyhában, nekem ezt a köretek jelentik. Nem mintha nem vágynék érdekesebb és finomabb dolgokra, de hajlamos vagyok ezen spórolni időt és energiát.
Így nem készült még nálunk soha szalmaburgonya, burgonyakrokett és még sok minden.
Időnként azért erőt veszek magamon, és próbálkozom.
Ezt a próbát két dolog is inspirálta: az egyik, a Pastramiban elköltött kellemes vacsora. A hely hangulata nagyon tetszett, a braisingelt borjú tökéletes volt, a köret viszont kriminális.
Bővebben: nyers és ízetlen.

A másik inspirációt az jelentette, hogy jelenleg a Kitchen Aid reszelődobjait tesztelgetem és nagy megelégedéssel tapasztalom, hogy fantasztikusan alkalmas akár krumpli és zeller 1 mm-es szeletelésére is. Így már tényleg nem nagy munka összedobni ezt a köretet.

Hozzávalók:
friss, nem fás zellergumó (200 g) és krumpli (600 g) 1:3 arányban
kb 3 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
egy gerezd áttört fokhagyma
a kedvenc sajtunkból és jókora darab (kb 150 g)

A zellert és a krumplit meghámoztam, vékonyra szeleteltem.
A reszelődobot finomreszelőre cseréltem, és a sajtot is lereszeltem egy másik edénybe. A sajthoz kevertem a tejszínt és a fűszereket. Egy kis tejjel lazítottam, hogy ne álljon meg benne a kanál.
Egy kerámia sütőtálat kivajaztam, beletettem egy réteg zeller-krumpli egyveleget, ráöntöttel egy kis sajtos kencét. Ezt a rétegezést ismételtem, amíg el nem fogyott az összes hozzávaló.
Ekkor 180 fokos sütőbe toltam és kb 1,5 óra alatt megsütöttem. A tetejét félúton letakartam, nehogy megégjen, de nekem kellett ennyi idő, hogy a zeller is megpuhuljon.
Konfitált kacsával ettük, de én másnap magában is finomat ebéd kerekedett belőle.

5 megjegyzés:

lorien írta...

Én is vettem ilyet őlorságához. Aztán mégsem használom, mert általában hamarébb végzek a szakácskéssel :)

Millie írta...

Lorien! Szakácskésem van, de mivel mindig százfele szaladok állandóan elvágom a kezem.
A Gép pedig állandóan a pulton van, készenlétben :-D

lorien írta...

:) A gép nálam is elöl van, bár az adapter nem, annyit hely már nincs. De amíg összerakom, használoöm, elmosogatom, addigra már végzek a késsel, elég jól megtanultam bánni vele. Mostanában néhány durva kivételtől eltekintve nem volt balesetem sem, és az sem aprításból kifolyólag történt :) Ráadásul még élvezem is az aprítást.

Millie írta...

Lorien!

Egyszer beiratkozom hozzád aprítókurzusra!

lorien írta...

Okés! Bár amekkora arcom van, biztos elvágom magam, de legalább szakszerű ellátásban részesülök :)