2010. február 3., szerda

Citromos mákos szelet lemon curd-del töltve

Az egyik nagy kedvencem a citrom-mák kombináció, így egyértelmű volt, hogy a harmadik Zila tortaformára adaptált recept erre fog épülni.

Hozzávalók a tésztához:

2 nagy szobahőmérsékletű tojás

1 szobahőmérsékletű tojássárgája

200 g tejföl

2 tk vaníliakivonat

250 g finomliszt

250 g cukor

1,5 tk sütőpot

0,5 tk szódabikarbóna

0,5 tk só

3 kezeletlen citrom reszelt héja

50 g mák (ízlés szerint pirítva)

200 g szobahőmérsékletű vaj

A tojás kivételével a hozzávalókat a robotgép keverőtáljába mértem és a krémkarral közepes sebességgel egyneművé kavartam (kb. 2 perc). A tojásokat egy tányérban kissé felvertem, majd két részletben a masszához adtam és újabb 2-3 percig keverte a gép.

A 180 fokra előmelegített sütőből kivettem a forró tepsit, erre helyeztem az előkészített Zila tortaformát. Gyorsan lefújtam a leválasztó spray-vel, majd belekanalaztam a masszát.

Kb 40 perc alatt sült meg a tészta, ezt tűpróbával ellenőriztem.

A tészta egy része kinőtt a formából és a tepsibe csurogva sült meg, mely kostolónak nagyon örült a család, de így kb 15% veszteséggel lehet számolni.

A kész tésztáról először a szilikont, majd kihűlés után a fémkeretet is lehúztam. Hagytam teljesen kihűlni.

Lemon curd

Hozzávalók:

7 tojás sárgája

150 ml citromlé

egy kezeletlen citrom reszelt héja

90 g vaj

egy csipet só

210 g cukor

A hozzávalókat összemértem, majd vízgőz felett, folyamatos kavarás mellett sűrűre főztem. Ahogy kész lett egy sűrű hálójú szitán átszűrtem, majd hagytam kihűlni.

A kész krémet a kocka alakú mélyedésekbe töltöttem.


Eredmény: Nagyon intenzív citromos desszert, ahol a mák íze csak jelzésértékű, főleg textúrában teszi azt különlegessé. El tudnám képzelni egy vajasabb krémmel (Pierre Hermé klasszikus citromkrémje), ahol a citromlevet csak a tojással főzöm fel, és kihűlés után kanalanként dolgozom bele a szobahőmérsékletű vajat. Ez egy sokkal légiesebb textúrát adna, ami még érdekesebb lenne a mákos alapon. Majd legközelebb!

Maga a tészta is isteni, őzgerinc vagy kuglófformában is megsüthető, majd érdemes egy kis citromos cukorsziruppal átecsetelni, hogy nedvesebb legyen az állaga (bár mi önmagában is tökéletesnek találtuk).

10 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű,én is nagyon szeretném! :)

Névtelen írta...

Hú.. a megunhatatlan páros!
Nagyon csinos ebben a formában!! NAgyon guszta ez a forma!!

Próbáld ki ezt az ízkombinációt egyszer keksz formában, az én ismerőseim, amikor meghallották, h citromos-mákos, először rácsodálkoztak, aztán mind kérte a recit.. :) Abba feltétlen kell a citromnak a leve is!

Üdv,
Nyestkutya

L.Krisztina írta...

Nagyon tetszik ez a süti!:)
Lemon curdot második nekifutásra sikerült csak megszeretni, először szörnyűnek éreztem, aztán nagyon piszkált a dolog és gondoltam adok neki még egy esélyt és akkor már ízlett:)

Salsa Orsi írta...

Mikor mehetünk élőben is megcsodálni
1. Danikapitányt újra
2. Zila formát
3. ööö...hátha lesz valami finom is?
:-)
O.

Max írta...

Gratulálok!!

Cukroskata írta...

Én is gratulálok :-)

Max írta...

Még egyszer gratulálok!
És örülök, hogy újra találkoztunk.

Palócprovence írta...

Gratulálok! :))

Anna írta...

Gratulálok a díjhoz!
Én is kipróbálom biztosan!

Millie írta...

Köszönöm! Hamarosan frissítem a receptet, mert a lemon curd változott! A verseny előtti napon elpancsoltam vagy 20 tojást, mire megalkottam az IGAZIT (ezt Pataki úr ki is emelte, hogy milyen finom).
Hamarosan jövök!
M.