Az egyik nagy kedvencem a citrom-mák kombináció, így egyértelmű volt, hogy a harmadik Zila tortaformára adaptált recept erre fog épülni.
Hozzávalók a tésztához:
2 nagy szobahőmérsékletű tojás
1 szobahőmérsékletű tojássárgája
2 tk vaníliakivonat
1,5 tk sütőpot
0,5 tk szódabikarbóna
0,5 tk só
3 kezeletlen citrom reszelt héja
A tojás kivételével a hozzávalókat a robotgép keverőtáljába mértem és a krémkarral közepes sebességgel egyneművé kavartam (kb. 2 perc). A tojásokat egy tányérban kissé felvertem, majd két részletben a masszához adtam és újabb 2-3 percig keverte a gép.
A 180 fokra előmelegített sütőből kivettem a forró tepsit, erre helyeztem az előkészített Zila tortaformát. Gyorsan lefújtam a leválasztó spray-vel, majd belekanalaztam a masszát.
Kb 40 perc alatt sült meg a tészta, ezt tűpróbával ellenőriztem.
A tészta egy része kinőtt a formából és a tepsibe csurogva sült meg, mely kostolónak nagyon örült a család, de így kb 15% veszteséggel lehet számolni.
A kész tésztáról először a szilikont, majd kihűlés után a fémkeretet is lehúztam. Hagytam teljesen kihűlni.
Lemon curd
Hozzávalók:
7 tojás sárgája
150 ml citromlé
egy kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
A hozzávalókat összemértem, majd vízgőz felett, folyamatos kavarás mellett sűrűre főztem. Ahogy kész lett egy sűrű hálójú szitán átszűrtem, majd hagytam kihűlni.
A kész krémet a kocka alakú mélyedésekbe töltöttem.
Eredmény: Nagyon intenzív citromos desszert, ahol a mák íze csak jelzésértékű, főleg textúrában teszi azt különlegessé. El tudnám képzelni egy vajasabb krémmel (Pierre Hermé klasszikus citromkrémje), ahol a citromlevet csak a tojással főzöm fel, és kihűlés után kanalanként dolgozom bele a szobahőmérsékletű vajat. Ez egy sokkal légiesebb textúrát adna, ami még érdekesebb lenne a mákos alapon. Majd legközelebb!
Maga a tészta is isteni, őzgerinc vagy kuglófformában is megsüthető, majd érdemes egy kis citromos cukorsziruppal átecsetelni, hogy nedvesebb legyen az állaga (bár mi önmagában is tökéletesnek találtuk).
10 megjegyzés:
Gyönyörű,én is nagyon szeretném! :)
Hú.. a megunhatatlan páros!
Nagyon csinos ebben a formában!! NAgyon guszta ez a forma!!
Próbáld ki ezt az ízkombinációt egyszer keksz formában, az én ismerőseim, amikor meghallották, h citromos-mákos, először rácsodálkoztak, aztán mind kérte a recit.. :) Abba feltétlen kell a citromnak a leve is!
Üdv,
Nyestkutya
Nagyon tetszik ez a süti!:)
Lemon curdot második nekifutásra sikerült csak megszeretni, először szörnyűnek éreztem, aztán nagyon piszkált a dolog és gondoltam adok neki még egy esélyt és akkor már ízlett:)
Mikor mehetünk élőben is megcsodálni
1. Danikapitányt újra
2. Zila formát
3. ööö...hátha lesz valami finom is?
:-)
O.
Gratulálok!!
Én is gratulálok :-)
Még egyszer gratulálok!
És örülök, hogy újra találkoztunk.
Gratulálok! :))
Gratulálok a díjhoz!
Én is kipróbálom biztosan!
Köszönöm! Hamarosan frissítem a receptet, mert a lemon curd változott! A verseny előtti napon elpancsoltam vagy 20 tojást, mire megalkottam az IGAZIT (ezt Pataki úr ki is emelte, hogy milyen finom).
Hamarosan jövök!
M.
Megjegyzés küldése