2010. március 1., hétfő

Pillekönnyű csokoládétorta (gluténmentes!)

Következzék akkor az eddigi legeslegjobb csokoládétortám. Csokoládé mousse-szerű lapok között csokoládé ganache. Kell ennél több?
Hozzávalók:
225 g 60%-os étcsokoládé
150 g porcukor
12 tojás (szobahőn)
1,5 tk borkősav (sütőporral is lehet helyettesíteni, ha nem tudtok beszerezni)

Legelőször is elővettem a két legnagyobb tepsit, ami a háztartásban beszerezhető. Az enyémek 35x46 cm-esek. Kibéleltem sütőpapírral őket. A sütőt előmelegítettem 175 fokra.

A csokoládét nagyon óvatosan felmelegítettem a mikróban (régebben nem szerettem ezt a módszert, de mióta rájöttem, hogy kell, sok időt és macerát megspórolok vele). A cukorból kivettem két kanálnyit a maradékot pedig kikevertem a tojássárgájával. Ez kb 5 perc gyors fokozaton géppel, amíg a keverék halvány és habos nem lesz.Óvatosan hozzáadtam a langyos csokoládét és alaposan összedolgoztam.
Egy külön keverőtálban felvertem a fehérjét közepesen sebességgel. Amikor habossá vált, hozzáadtam a sütőport (még nincs borkősavam). Tovább verte a gép közepes sebességgel. Amikor már puha hullámokat kezdett vetni, hozzáadtam a két evőkanál cukrot, maximálisra állítottam a sebességet és kemény habbá vertem.A hab negyedét hozzáadtam a csokis keverékhez, hogy föllazítsam. A föllazított csokis krémet pedig óvatosan belekevertem a maradék habba, vigyázva, hogy össze ne törjem.A masszát kétfelé osztottam, és szétkentem a sütőpapírral bélelt tepsikben. Mindegyiket 16 percig sütöttem.

A kész tortalapok kb 1 cm vastagok, kissé puffadt, matt kinézetűek és ruganyos tapintatúak: Konyharuhával letakarva a tepsiben hagytam őket teljesen kihűlni, majd sütőpapírostól a hűtőbe pakoltam őket.

Ganache hozzávalói:
500 ml tejszín
240 g 60%-os csokoládé1 tk vaníliaesszencia (de bármilyen más fűszer is lehet, ízlés szerint)

A tejszínt melegíteni kezdtem, majd amikor kis buborékok kezdtem megjelenni az edény pereménél, lehúztam a tűzről. Belekevertem az apróra tört csokoládét és jó alaposan belekevertem. Miközben hűlt is átkevertem időnként.
A tejszínes keveréknek 20 fokosnak kell lennie, ezt hőmérővel ellenőriztem. (Ha nem elég hideg, nem lehet felverni, ha túl hideg, nem lesz elég levegős.)A keveréket a robotgéppel kb 30-60 másodpercig vertem alacsony sebességgel, figyelve, hogy mikor kezd sűrűsödni. Mikor lágy hullámokat vetett, a gépet kikapcsoltam (a massza még ezután is sűrűsödik kissé!)
Ha valaki túlverné a ganache-t és az szemcséssé válna, visszamelegítéssel és újrahűtéssel megmentheti az alapanyagokat!

A torta összeállítása:
A hűtőből kivett lapokat kettévágtam (így 4 kisebb téglalapot kaptam). Lefejtettem róluk a papírt és betöltöttem a ganache-sal. A kilógó széleket levágtam és a maradék krémmel bevontam a torta oldalát is. A tetejére csokifodrokat halmoztam.Bár a leírás részletessége miatt bonyolultnak hangzik, a torta elkészítése mégsem jár nagyobb munkával, mint bármelyik másé (Nigella receptjeit most nem számítom ide), a végeredmény pedig olyan különleges, hogy kétszer ennyi gályázást is megér a dolog!

A héten felteszem a tojáshabos citromtortát is!

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Naponta jöttem megnézni, hogy feltetted-e. :))
Nagyon jól néz ki! Azonnal ki kell próbálni.
Lívia

Limara írta...

Hűűűű! Feltétlenül kipróbálom, azt hiszem láttam borkősavat a sarki boltban :)

Ízbolygó írta...

Hűű, azta! Ez brutál!

Piszke írta...

De hol volt ez a torta szombaton?????
:DD

Chef Viki írta...

Huh... Ez mekkora brutál...

Szédületes!

Zsófi írta...

ómongyő! ezt bookmarkoltam.

Millie írta...

Köszönöm lányok!
Nekünk is nagyon ízlett! Szerintem ez lesz a születésnapi tortám is!

Névtelen írta...

Az enyém is!!!! Csak ki fogja nekem megsütni? ;-)
Iza

Unknown írta...

Gratulálok a blogodhoz, élmény ide járni.
Nincs új a nap alatt.
Ezt a tortát szóról szóra így készítette a nagymamám,anyukám és már és is. A tejszint ha felmelegítve majd lehűtve verjük fel, akkor olyan habot kapunk mint a beton. Nem kell hozzá semmiféle fix, zselatin. Tartós a hab napok múlva is / ha még van belőle/, nem esik össze. Néha dobok bele egy kevés mazsolát,piritott mandulát, így a férjem kedvenc tortája.
Sok sikert a többi tortához is!
Hanna

Névtelen írta...

el lehet készíteni egy nappal hamarab is? élvezhető marad a tészta? vagy inkább frissen?

Petra

t3v, az okostojas írta...

nevemhez híven :) ha cream of tartar volt az eredeti receptben, akkor az nem borkősav, hanem borkő (K-H-tartarát, a borkősav egyik sója), és nem sütőporral helyettesíthető (bár biztos van, amelyik tartalmaz ilyesmit), hanem kevés citromlével vagy ecettel, ui. a fehérjehab stabilizálására szolgál. de akár el is hagyható.
az egyik első gugli találat:
http://www.ochef.com/933.htm

egyébként nem tömény egy kicsit, mint a trüffelkrémes dolgok általában? vagy tejszínhabbal jobban csúszik?

Névtelen írta...

okostojás, elhiheted, nagyon jól csúszik - ma sütöttem :)

tényleg nem nehéz megcsinálni, köszi szépen a receptet! aki szereti a csokoládét, okvetlen próbálja ki!

Névtelen írta...

Az elsőt egy kicsit elbénáztam, de így is nagyon finom lett. Akinek készült, elkérte a receptet, és azóta már ő is elkészítette. :))
A második már majdnem tökéletes lett. Annak a krémjébe tettem egy kis málnapürét is.
Elképesztően könnyű és finom a tészta és a krém is. Mivel gyakran fogom készíteni, fogok még variálni a krémmel. :))
Lívia

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki ez a torta. Milyen tejszínt használtál hozzá? Kipróbálnám a párom születésnapjára.

Annie írta...

Ehhez itt az ideje, hogy hozzáfűzzem, már harmadszor készítem el, nálunk, amióta ez a bejegyzés megjelent, ez a felnőtt születésnapi torta. Hihetetlenül finom, köszönjük a receptet!