A nem élesztős tészták térfogatnövekedése a sütőpor és más, a sült tészták lazításához használt vegyi anyag elbomlása során keletkező széndioxiddal magyarázható.
De melyek is ezek az anyagok és mit tartalmaznak?
A nátrium-hidrogénkarbonát (régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel.
A sütőpor fő alkotóeleme a nátrium-hidrogénkarbonát (azaz szódabikarbóna), egy Oetker sütőpor pl. 32%-ban tartalmaz szódabikarbónát. A szódabikarbóna, mint már említettem, savas anyag hatására lebomolva szén-dioxidot bocsát ki. A széndioxid felszabadulás sebességét a különböző savhordozók hozzáadásával szabályozhatják:
- foszforsav savanyú sója (Ca(H2PO4)2 ),
- Difoszfátok (E450).
- Nátrium-alumínium-foszfát (E541).
- borkő, vagyis monokálium-tartarát bio sütőporban, mert a borgyártás természetes mellékterméke.
- fumársav (képlete: HO2CCH=CHCO2H).
- Alumínium-ammónium-szulfát (E523) ipari sütésnél.
A sütőport azért kell a liszttel összekeverni, mert így megakadályozhatjuk a nátriumhidrogénkarbonát és a savhordozó idő előtti reakcióját.
Bizonyos tészták sütésekor nem sütőport, hanem például szalalkálit használunk. Ez tisztán csak ammónium-hidrogén-bikarbonátot tartalmaz, mely a sütés során széndioxidra, vízre és ammóniára bomlik.
Mivel ez a vegyület kevésbé bomlékony és a keletkező ammóniát magas hőmérsékleten a tészta könnyen visszatartja, ezért csak vékony süteménylapok illetve könnyű tészták lazítására alkalmas.
6 megjegyzés:
Tyiha! Ez igen! Köszi. :)
Monokálium-tartarátot :) még nem találtam sehol, viszont vettem a DM-ben sütőport, amelynek 30 %-a borkő. A hétvégén kipróbálom.
Igen, igen, nagyon hálás vagyok érte!
Annyival jobb, ha az ember érti, hogy mit miért csinál... :) már olyan régóta szerettem volna agytágítani, de valahogy mindig elmaradt.
:) köszönöm :)
Köszi lányok!
Lívia: Igyekszem szerezni neked cream of tartart!
Millie,
Csak jelezni akartam, hogy találtam fél-megoldást. :)))
Nincs itthon szalagárém és azzal szoktam sütni a sós szálat,mit tegyek bele helyette köszönöm szépen
Megjegyzés küldése