2008. szeptember 15., hétfő

Rusztikus fokhagymás kenyér

Pénteken mi is leteszteltük az Olimpia Éttermet. Az érzéseim vegyesek, de ez a poszt nem erről szól most. Előételnek kétféle kenyérkét kaptunk: közülük csak a fokhagymás érdemel említést. Az pedig nagy lukacsos, kicsit barna, kellemesen fokhagymás volt. Pincérünk érdeklődésünkre elmondta, hogy a Príma Pék gyártja. Vasárnap este újra eszembe jutott a dolog és úgy gondoltam itt az ideje felavatni az új, tótkomlósi kenyérlisztemet.
A rusztikusságot fokozandó csak kovásszal dolgoztam.
300 g kovászhoz 300 g BL 80-as tótkomlósi lisztet egy gerezd fokhagymát, 1,5 tk sót, 50 g teljes kiőrlésű búzalisztet és annyi vizet adtam (130 g), hogy viszonylag sűrű, jól dagasztható tésztát kapjak. Ezt kb 10 percig dagasztottam, majd két bagettet formáltam belőle és sütőpapírra tettem kelni. A tetejét leolajoztam, lefolpackoztam és kinn hagytam a pulton egy éjszakára.
Reggel forró, gőzös sütőben megsütöttem.
Nagyon rusztikus, savanykás kenyérkék lettek. Sajnos egy kicsit kilapultak, hiába kevés vízzel dolgoztam.
Mivel a célom nem ilyen kenyér volt (hanem kevésbé savanykás, kicsit fokhagymásabb és nagyobb lukacsos) a projektet még folytatnom kell.
Az viszont biztos, hogy ez a kenyérliszt messze felülmúlja a Tescoban kapható Pannon lisztet.

2 megjegyzés:

Manyesz írta...

Ez a liszttel felkeltetted az érdeklődésemet. De,csak annyit találtam,hogy lehet rendelni a Békési Portékák oldalról. Tudsz másik beszerzési helyet is?
Ja, és ez a kenyérkéd is, ép folyamatban:))

Millie írta...

Szia Manyesz!
Én egy kedves ismerősöm révén jutottam hozzá! Ha budapesti vagy, talán tud neked is segíteni.