2008. október 6., hétfő

Sütőtökkrémleves bacon-nel

A sütőtökkel úgy vagyok, mint a gesztenyével és a májjal. Önmagában úúútálom, viszont feldolgozva, ízesítve az egyik kedvencem.
A tökkel kapcsolatban pont ez a leves volt az (H. Gabi prezentálásában), ami pálfordulásra késztetett. Azóta sem bántam meg!
Maga a leves egy egyszerű tucatkrémleves, viszont a levesbetét teljesen új dimenziókat ad neki. Javaslom, mindenki próbálja ki egyszer, felér egy revelációval!Hozzávalók:
Kb. egy kg felkockázott sonkatök
1,5 liter marhahúsleves
2 kisebb fej hagyma
2 dl tejszín

250 g bacon

A hagymát felkockázom, megdinsztelem. Rádobom a sütőtököt, kicsit párolom, majd felöntöm a levessel. Kb. fél óra alatt puhára főzöm. Sózom, borsozom, botmixerrel krémesre aprítom. Belekeverem a tejszínt.
A levesbetéthez nagyon lassú tűzön kisütöm a baconcsíkokat. Papírtörlőre szedem, leitatom a felesleges zsírt, és két réteg papírtörlő között "bacon chips"-ekre töröm. (Ha jól ki van sütve, nagyon egyszerű, elég csak rátehénkedni a tenyerünkkel).

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

rátehénkedni:-)))
ezt én is használom!:-))

Névtelen írta...

Ez nagyon finomnak tűnik és tökös is. Szuper, imádom a tököt. Ilyentájt simán megvacsorázok egy kisebb darabot, ami egy áztatós forró fürdő alatt épp megsül - saját fejlesztés, csak gyereknélkülieknek. :-)

Jössz a szombati GBT-re? Olyan jó lenne.

O.

Névtelen írta...

Megfőztem, köszi a receptet! Egyedül a kisfiam nézett rám elkerekedett szemekkel:" Ez is leves?"-:)))

Névtelen írta...

A névtelen megjegyzés Cirka lenne.

joanna írta...

Ez nálam is az egyik slágerleves, imádjuk a sütötököt. Mi tejterméket nem eszünk, ezért én a tejszín helyett kókusztejet keverek hozzá. Isteni! De persze csináltam már zabtejjel, rizstejjel...stb.
És még néhány apróság, ami illik hozzá: pirított tökmag, mazsola, néhany csepp extra szüz olivaolaj, pár csepp juharszirup a dekorációhoz...

U.I.: Nagyon tetszik a blogod!

Millie írta...

Köszönöm a dicséretet! Én is szeretem kókusztejjel is, de nekem mindenképpen sós levesbetét kell hozzá :-D