2008. október 27., hétfő

Tarte Tatin

Igen, tudom. Már van róla többezernyi poszt. De én ezredjére sem unom és bízom benne, hogy Gabi és Nik örülni fog a receptnek.
Ma nem a kedvenc receptem szerint készítettem, hanem Pierre Hermé mandulás omlós tésztáját használtam fel hozzá, mely a fagyasztómban lapult és eredetileg más terveim voltak vele. Be kell vallanom: nem rontotta el a Tatin tortát. És akkor most nagyon finoman fogalmaztam :-D
Aki viszont nem akar őrölt mandulával bíbelődni, annak itt a klasszik változat:

A tészta:
150 g liszt
100 g fagyos vaj
25 g cukor
2 tojássárgája
A hozzávalókból gyors mozdulatokkal omlós tésztát készítek. Nem szabad túldolgozni a tésztát!
2 folpackréteg között a legegyszerűbb kinyújtani.
Egy 24 cm-es sütőformába beleteszek 40 g vajat és 100 g cukrot és a mikrohullámú sütőben karamellt készítek. Közben meghámozok és nyolcadokra vágok 4 db nagy savanykás almát. Az almagerezdeket rápakolom a karamellrétegre, majd rásimítom a tésztaréteget. Kicsit megszurkálom egy villával és már mehet is a 200 fokos sütőbe.
Mikor szép aranybarna és illatos, akkor tálra borítom és pár perc múlva tálalható is.

Mivel tálalom? Mi langyosan, egy kanál tejföllel szeretjük a legjobban.
De bátran lehet próbálkozni tejszínhabbal, creme fraiche-sel, vaníliafagylalttal és egyéb nyalánkságokkal...

4 megjegyzés:

before írta...

Szép lett nagyon!
Érdekes, hogy ahány helyen látom, mindenhol más-más tésztával csinálják. Én általában (mivel Ramsay-től lestem a receptet) leveles tésztával csinálom, de ez a pierre hermé féle se rossz ötlet. Van is egy csomag a fagyóban... :)

cinnamon írta...

Igenigen :-) ha megjövük New Orleansból péntek este, szeretnék egyet alkotni... (sajnos ajándékba lesz, hehe)

Julia írta...

Szia,

én is megpróbálkoztam vele! Mivel nincs itthon kerámia sütőformám, egy kétrészes tortaformával próbálkoztam. Persze a karamell kifolyt és beleégett a sütőbe, az almák meg zöldek lettek a fémtől, és nem olyan szép narancsszínűek, mint a tied. Az íze vizsont kifogástalan volt! Egy kis fahéjas porcukrot tettünk rá. Köszönöm a receptet, nagy sikerem volt vele!
J.

Millie írta...

Kedves Julia!
Nagyon örülök, hogy írtál!
Jól emlékszem az első Tatin-tortára, ami katasztrófa volt, mert beleragadt a formába (nem ez a recept, hanem a Lajos Marié). Szóval még mindig te jártál jobban :-D
Kerámia sütőformát olcsón (kb 1000ft) az Ikeában szerezhetsz be, van 24 és 30 centis is.
De ha van egy 24 cm-es lábasod, jénai tálad, abban is süthetsz Tatin tortát, mert tuti nem csurog ki belőle a karamell.
M.