2008. november 14., péntek

Zabpelyhes keksz II.

A hétvégén szomorúan konstatáltam, hogy a molyok az egészséges életmódot választották és beköltöztek a teljes kiőrlésű bio búzalisztembe. Mind a két kilóba.
Azt hiszem örülhetek, hogy csak az a kettő ment kárba és nem kellett minden készletemet a kukába dobni. Teljes kiőrlésű liszt hiányában viszont új zabpelyhes keksz recept után kellett néznem (mert biza nemcsak a földimogyorós, hanem egy dupla adag kéksajtos is elkopott az elmúlt héten). Na nem mintha bánnám a dolgot.
A recept a Silver Palate The Basic Cookbook-ból származik. Véletlenül feleannyi cukrot tettem bele, mint amit ír (a szemem átugrotta a fél bögre kristálycukorra vonatkozó részt), de így pont tökéletes lett.

Hozzávalók:
1,5 bögre* zabpehely
3/4 bögre finomliszt
fél tk fahéj
fél tk sütőpor
110 g puha vaj
fél bögre barna cukor (én muscovadot használtam)
egy tojás
egy tk vaníliaesszencia
fél bögre aszalt vörösáfonya
egy marék durvára vágott dió (mogyoróval még tutibb)

Először a vajat kavartam ki a cukorral, majd hozzáadtam a tojást, a fahéjat és a vaníliát. Mikor teljesen homogénné vált, belekevertem a többi hozzávalókat is.
Sütőpapírt tettem két nagy tepsibe és diónyi darabkákat helyeztem a masszából egymástól tisztes távolságra.
A sütőt bemelegítettem 160 fokra és légkeveressel 12 perc alatt aranybarnára sütöttem a kekszeket. (légkeverés nélkül 180 fok)
30 db ropogós "jó reggelt" keksz lett belőle.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Millie!

Ez irtó jól néz ki. Ki fogom próbálni amint lesz áfonyám, mostanában úgyis aprósüti-gyártó hangulatban vagyok. Én így indítom el a karácsonyi hangulatot, illatozó konyhával. :-)

Orsi

Millie írta...

Orsi!

A Bosnyákon egész baráti áron mérik a vörös áfonyát! A keksz pedig 2 nap alatt elfogyott, a férjem fél liter tejjel két este meg(pót)vacsorázta, a többit meg a cica vitte el! :-D

Névtelen írta...

Az a pákosztos fajta, ugye ..?

Köszi a tippet. Az áfonya beszerzésével amúgy nincs is gond, csak mindig találok valami remek receptet, amibe elhasználom. És amikor meglátok például egy ilyen jó kis receptet, azonnal mennék megsütni, de megállapítom, hogy ezt is 'elvitte a cica'. :D

Orsi

Anna írta...

Kedves Millie!

Most készült el a süti, isteni illat van a lakásban :)
Bögre alatt cup-ot értesz?
Ha nem, elrontottam az arányokat...
Azért biztosan elfogy ez az adag is....

Millie írta...

Szia Anna!

Igen! Nálam mindig 250 ml egy bögre (csésze). Van egy üveg mérőpoharam, azt használom.

Mamma írta...

Millie, nem hiszed el, de teljesen visszaadtad az elveszőnek hitt kekszbe vetett bizalmamat. Nem vagyok egy nagy kekszes, és akkor még finoman fogalmaztam:), de szinte ugyanezt sütöttem, és valami csodás lett.
Talán még újra rátalálok a kekszes ösvényre:))

Mamma írta...

Millie, nem hiszed el, de teljesen visszaadtad az elveszőnek hitt kekszbe vetett bizalmamat. Nem vagyok egy nagy kekszes, és akkor még finoman fogalmaztam:), de szinte ugyanezt sütöttem, és valami csodás lett.
Talán még újra rátalálok a kekszes ösvényre:))

Millie írta...

Mamma drága!
Hiszed vagy sem, nálunk is ez készült a múlt héten, mert mindenkinek ez a kedvence! Örülök, hogy neked is ízlett!

Judit írta...

Nagyon köszi a receptet. Mai szent naptól többet zabpelyhes kekszet boltban nem veszek. Megsütöttem, kicsit izgultam a cup/csésze/bögre/250ml résznél, de sikerült jól értelmeznem és szuper lett. Esti grill partyra viszem. Én tönkölylisztet tettem hozzá, meg nyirfa cukor, mazsola, mogyi. Most készítem a 2. adagot abban mandula lesz meg kókusz reszelék. Ezek vannak itthon most:))Nagyon fini