2009. május 14., csütörtök

Csokoládészufflé (Soufflé au Chocolat)

Ha egy üzlet beindul....
A tegnapi sajtszufflé után be kell vallanom, kerestem az ürügyet a kísérletezésre. Így duplán örültem Móni barátnőmék látogatásának.
S hogy egy kicsit se essen össze fényképezés közben a szufflé, a sütőben fényképeztem. Legközelebb készítek egy képet a vágási felszínéről, mert az maga a csoda. Mintha egy tökéletes csoki mousse lenne forró kivitelben.
Egy dolog hiányzott hozzá: némi cukrozatlan jéghideg tejszínhab.Hozzávalók(4 adag):
30 g vaj
15 g cukor
100 66%-os jófajta étcsoki (Lívia, ez még nem a Valrhona, de azzal is ki fogom próbálni!)
30 liszt
2 nagy vagy 3 kicsi tojás sárgája
4 tojás fehérje
2 tk rum
egy tk vaníliakivonat (házi)
120 ml tej
vaj és cukor a formákhoz
Lényegében ugyanúgy készül mint a sajtszufflé. Kikenem a formákat vajjal és kristálycukorral "kilisztezem". Beteszem őket a hűtőbe.
Amikor mindent előre kimértem, bekapcsolom a sütőt 200 fokra.
A langyos vajat összekeverem a liszttel, a felforralt tejet ráöntöm. Tűzre teszem és nagyon sűrű besamelt készítek. Leveszem a tűzről. Beleöntöm a darabolt csokit, simára kavarom. A következő lépésben a rum és vanília megy bele, majd a tojások sárgája egyenként. Közben a robotgéppel kemény habbá verem a fehérjét a cukorral.
A fehérje egy negyedével lazítom a csokimasszát, majd óvatosan beledolgozom a többit is egy lépésben. A formákba töltöm a habos krémet, a formák szélét letörlöm, ha mellémenne.
Ahogy bekerülnek a sütőbe 180 fokra leveszem a hőt és kb. 10-12 perc alatt készre sütöm őket.
Porcukorral a tetején azonnal tálalom.

Én pedig már a következőt tervezem....

14 megjegyzés:

trinity írta...

Millie,
ez maga a tökély!!
Gratulálok!

zazálea írta...

Amikor még csak a címet láttam a bloglistámban, azt gondoltam: ha egy üzlet beindul... :o)
Ja, összefutott a nyál a számban.

sajtkukac írta...

Hű, csodajól néz ki, mennék én is vendégségbe :-)

Niki

napmátka írta...

De gyönyörűek! Irigylem! A formáid is nagyom szépek!

Cserke írta...

Szépen rá lehet kattanni a felfújtazásra:)
Nagyon szép lett.

KataKonyha írta...

Irigylem a vendégedet, szuperül néznek ki!

Mademoiselle írta...

Hűűű, csudaszép lett!
Adhatok egy franciás tippet? Ha még sütés előtt egy sütőpapírcsíkot ráragasztasz a ramequin oldalára, kvázi meghosszabbítva azt, akkor teljesen függőlegesen emelkedik ki a szufflé. Így valahogy:
http://href.hu/x/90qq

De így is gyönyörűek lettek :-)

Millie írta...

Köszönöm a dícséreteket!
Ígérem, lesz folytatás

Limara írta...

Csodaszépek! :))

miss Muffin írta...

Gyönyörű szufflééé!! A nyálam csorog össze meg vissza... :))

Névtelen írta...

Millie,
Én is sűrűn nyeldekelek. Ezek gyönyörűségesek! Még soha nem készítettem szufflét, itt az ideje próbálkozni.
A tejszínhabról jut eszembe: előkotortam a 25 éve meglévő habszifonomat (csehszlovák gyártmány, üvegből készült) és cukrozatlan Cserpes tejszínt teszek bele. Elképesztően finom és levegős, rengeteg lesz belőle. Nem spórolva az adagokkal (megy kávéba, sütire, kalácsra) 7-8 napig kitart és nem romlik meg. Szerintem tökéletes kiegészítője lesz ennek a szufflécsodának.
Lívia

chriesi írta...

Gyönyörűek!

Névtelen írta...

Ma kipróbáltam ezt a finomságot. Csupán 1 db (!) tojás volt itthon, így mindennek a felét vettem, s neki láttam. 2 ínycsiklandó szuflé lett belőle. Köszönöm :-)

Millie írta...

:-D