2009. május 12., kedd

Sajtszufflé

Még sohasem készítettem szufflét, sőt, szerintem még nem is ettem. Mondjuk tojásos nokedlit sem, szóval ez nem jelent semmit. Ennek ellenére pontosan el tudtam képzelni milyennek kell lennie és nem is csalódtam.
Az elkészítése nem bonyolult, viszont nagyon nehéz fényképezni, hiszen pillanatok alatt összeesik. Ez a fázisfotó egy perccel a sütőből való kivétel után készült.
Hozzávalók (5-6 adag):
30 g vaj
30 g liszt
120 ml tej
60 g érett sajt (pl. cheddar) reszelve
2 tojássárgája
4 tojásfehérje
só, bors, szerecsendió
kevés vaj és zsemlemorzsa a formákhoz

A legegyszerűbb, ha a formák kikenésével kezdjük, melyeket aztán beteszünk a hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A vajat langyosítsuk fel, adjuk hozzá a lisztet. A tejet forraljuk fel, és tegyük a lisztes vajhoz, majd főzzünk belőle egy sűrű "besamelt". Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot. Egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat. Fűszerezzük ízlés szerint.
A 4 fehérjét verjük kemény habbá, de ne verjük túl. A hab egy negyedét adjuk az alapmasszához, hogy azt fellazítsuk, majd a maradék 3/4 rész habot is dolgozzuk bele óvatosan.
A formákat töltsük 2/3-ig, majd tegyük a sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, és kb 10 percig alatt süssük meg. Pirospaprikával megszórhatjuk a tetejét díszítésképpen.
Azonnal tálaljuk.

Forrás: The fundamental techniques of classic cuisine

11 megjegyzés:

Fruzska írta...

Hú de nagyon guszta:)

zazálea írta...

Azt mondjuk nagyon bánom, hogy nekem nincs ilyen helyre kis formám, amelyben a szuflé készülhetne. Szerintem EZÉRT nem csinálok én... :o((

chriesi írta...

Nagyon jól néz ki! Sajtsoufflét még sosem csináltam, de ami késik az nem múlik. :D

Millie írta...

Zazálea!
Én ezeket a cuki kis formákat turkáltam tavaly nyáron Debrecenben!!!!
A "turkabarka" bejegyzésben írtam is anno...

Millie írta...

Chriesi!
Pedig te nagy szufflés vagy!
Én még csak most kezdem a műfajt, de nagyon tetszik!

Limara írta...

Gyönyörű!nagyon profi! :)))

The Chef Viki írta...

Húha, nyami! Isteni lehetett!

Csokiszufléval jártam így, még nézni is rossz volt, hogy összeesett! Na nem is néztük sokáig, hanem gyorsan megettük :-)

KataKonyha írta...

Olyan jól néz ki a képen, hogy legszívesebben beleharapnék... de gondolom, már el is fogyhatott seperc alatt...

trinity írta...

Ez aztán nem esett össze-szép!!
Valld be, lesben álltál, mint egy vadász a sütő ajtajánál:)))

Millie írta...

Trinity!

Sajnos nem álltam rajthoz, így ez már egy kissé "összeesett" szufflé. Amikor kijött a sütőből, felül annyira nagy volt, mint a cseréptálka.
De jó ötletet adtál, legközelebb sütőajtóban fényképezem!

Zazálea írta...

Na, akkor majd figyelek én is...