2009. szeptember 12., szombat

Egy csöpp ketchup

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja, saját ketchupot főzök hamarosan, biztosan kinevettem volna. De ez a csináld magad hozzáállás rendesen be tud gyűrűzni, amit részben a paranoia, részben pedig a kíváncsiság hajt. Mivel mostanában rengeteg paradicsomot veszünk a piacon áruló néniktől, bácsiktól, adta magát a téma, hogy ezt is kipróbáljuk.

Ehhez nem a képen látható gyönyörű koktélparadicsomokat használtam, hisz az kedvenc aktuális nassolnivalónk, hanem hatalmas szív alakú befőzőparadicsomokat vettem egy nagytarcsai nénitől.

Az alapötlet a GoodFoodból származik, a kivitelezést már inkább anyukám tanácsai alapján végeztem.

Hozzávalók:
2 kg paradicsom felparítva
4 nagy hagyma
250 g zellergumó
4 gerezd fokhagyma
egy tk őrölt koriander
egy rúd fahéj
egy tk szegfűbors
1/2 tk őrölt bors
1/2 tk Tabasco
200 ml fehérborecet
pár kanál nádcukor (eredeti recept 200 g-ot ír, de szerintem az durván sok)


Először is egy nagy fazékban feltettem főni a paradicsomot. Amikor jól összerottyant, átpasszíroztam. (A Kitchen Aid-del egy perc volt.)
A zellert és a hagymát felkockáztam, pár kanál olajon lepirítottam, majd a fokhagymát is hozzáadva még egy percig dinszteltem.
Felöntöttem a lepasszírozott paradicsomlével, hozzáadtam a többi hozzávalót is, fellforraltam majd a legkisebb lángon főzni kezdtem. Kb félúton átmenetileg kivettem belőle a fahéjat és a szegfűborsot és botmixerrel krémesre pürésítettem. A fűszereket visszatettem és még kb 1 órán keresztül rotyogtattam. Időnként megkavargattam, kóstolgattam.
Mikor már jó sűrű lett kis üvegekbe szedtem és száraz dunsztba tettem.
Elvileg 3 hónapig eláll.
Kétlem, hogy addig ne fogyna el.

Ti szoktatok ketchupot főzni?

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon guszta! Idén főztem én is először ketchupot, Jamie Oliver receptje nyomán.

Kata írta...

Én évekkel ezelőtt főztem egyszer, de a gyerekeim azt mondták, nem olyan, mint a bolti...akkor megharagudtam, azóta nem főzök. Mondjuk, én vagyok a családban a legkisebb ketchup fogyasztó.