2009. szeptember 16., szerda

Gigantes plaki avagy görög paradicsomos bab

Ez az étel is a múlt héten készült a szeptemberi Good Food alapján. Nagyon kedveljük a babot, ebben a formában pedig igazán sokoldalúan használható. A görögök leginkább rusztikus kenyérrel, görög saláta mellé fogyasztják, de akinek hiányzik a hús, grillezzen mellé néhány csirkemellcsíkot gyros fűszerkeverékkel és máris kész a komplett menü.
Szerintem tortillába csavarva, némi avokádóval és zöldcitromlével vagy egy pirítós tetején sem nagy szentségtörés a maradék hasznosítása.
Hozzávalók:
500 g nagy szemű fehér bab 12-24 órán keresztül beáztatva
olivaolaj
egy nagy fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
800-100 g paradicsom, lehámozva, aprítva
1 ek oregánó
egy csipet fahéj
só, bors
egy marék petrezselyemzöld

A babot éppen puhára főztem, leszűrtem. A hagymát és a fokhagymát megpirítottam, hozzáadtam az aprított paradicsomot. Hozzáadtam a többi hozzávalót is (petrezelyem kivételével) és pár percig főztem. Sóztam, borsoztam.
Egy kerámiatálba átöntöttem a babot, nyakon öntöttem a paradicsomos egyveleggel és 180 fokos sütőben kb egy órán keresztül sütöttem. Nem szabad kavargatni, mert összetörik a bab! A végére szépen beissza a paradicsom levét magától is...
Szobahőmérsékleten és másnap az igazi!

8 megjegyzés:

Cserke írta...

Hogy én ezt hogy szeretem. És milyen régen ettem.
És milyen jó lenne megint Korfun enni.
De úgy tűnik marad az itthoni főzés. Köszi hogy eszembe juttattad.

Flat Cat írta...

Béla mostanában szokott rá a fehér babra. Én sült paprikával vagy szintén paradicsommal szoktam csinálni, de ez a sütőben sült változata is nagyon tetszik, ezt is ki fogom próbálni! :)

izmiri írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
izmiri írta...

elveszett elsőre így újra írom :(

nálunk holnap készül a törökös verzió ebédre, mert tele a piac fejteni való babbal. bab pucolás még ma, holnap pedig sós vízben előfőzöm. mikor félig puha, paradicsomos pörköltszaft szerűben főzöm tovább, só-bors ízlés szerint. Egy sárgarépát kell belekarikázni még. hús ehhez sem jár, körete fehér rizs főzve. neve: barbunya. és ez az egyik kedvencem kint.

pescara írta...

Petrezselyem helyett kaprot hasznalnak a gorogok ehhez az etelhez(meghozza jo sokat)

pescara írta...

Petrezselyem helyett kaporral keszul az eredeti recept

pescara írta...

Kaporral meg finobabb, mint petrezselyemmel, a gorogok altalaban ugy csinaljak

pescara írta...

kaporral meg finomabb, meg gorog parasztkolbasszal