2008. november 2., vasárnap

Körtés-mandulás crisp

A Union Square Cafe Cookbook tele van fantasztikus desszertekkel. Ebből készült az inverz csokis keksz, a rebarbara crisp, a krémsajtos brownie, a cobbler és a mai desszertünk is. Bár a fotó elég bénára sikerült (a gőzölgő ételt nehéz fotózni), az ízek fantasztikusak voltak! Ezt a morzsaváltozatot bármilyen gyümölccsel el lehet követni, szerintem savanykásabb karakterűekkel még finomabb lehet!

Hozzávalók:
5 db lédús körte
egy stampedli körtepálesz
2 ek cukor

10 dkg hámozott, pirított mandula durvára vágva
1 pohár( 250ml) liszt
fél pohár barnacukor
egy pohár amaretti keksz (LIDL-ben kaptam occsóért)
1/2 tk fahéj
5 kanál puha vaj

sok-sok jéghideg tejszínhab a tálaláshoz

A körtéket meghámoztam, magházukat eltávolítottam és feldaraboltam. Összekevertem a pálesszal és a cukorral és fél órát állni hagytam. Egy 24 cm-es IKEA piteformába öntöttem.

A morzsához összetörtem a mandulás kekszeket a többi hozzávalóval. Mikor összeállt, rámorzsoltam a körtére és betoltam a 180 fokos sütőbe fél órácskára.

Forrón, rengeteg hideg tejszínhabbal tálaltam.

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Szia Millie, kedves vagy! Jól esett a dícséret tőled, mert nagyon kedvelem az oldalad!

Salsa Orsi írta...

Fúúúúúúúú,ez de finom volt! Megint az a megtiszteltetés ért, hogy megkóstolhattam a fincsiséget. vagy csak jókor voltam jó helyen?
:-)
Köszi, Millie! Jól éreztük magunkat!
O.

Névtelen írta...

Kedves Millie!
Vasárnapi ebédünk fantasztikus kísérője volt ez a süti!
Csak mi nem melegen és tejszínhabbal fogyasztottuk, hanem hidegen és tokaji aszúval. Nagyon jó párosítás. Sajnáljuk, hogy kicsikénk nem kóstolhatta meg, mert úgy éreztük, hogy az alkohol nem párolgott el belőle a morzsa-burok alatt. Így -bár nagyon passzolt hozzá a pálinka- a következő alkalommal enélkül fog készülni.
Isteni volt, nagyon köszönjük!
Egyébként rendszeresen olvaslak, a nem hétköznapi szilvás túrólepényed is nagy sikert aratott a családban.