2009. június 12., péntek

Tejfölös eperfagyi és az új "gumikacsám"

Az elmúlt napokban megint sikerült "szénné" dolgozni magam, ami után jólesett a "jutalom". Egy új fagyigép, miután a régi kis Philips (ami egyébként semmire nem volt jó) bemondta az unalmast, elrepedt a tartálya.
Alapvetően impulzusvásárló vagyok, de ezt most alaposan körbejártam. Végigolvastam az amazon-on található véleményeket, és nem lettem tőlük okosabb.
Tájékozódtam az árakról-szomorúan állapítottam meg, hogy kb. 20%-ot nőttek a tavalyihoz képest... Aztán megérkezett a postán David Lebovitz fagyiskönyve, és lépnem kellett.
Mivel az alapgépet is a Pólusban található Konyhashow-boltban vettem, ahol maximális rugalmassággal szolgáltak ki, most is hozzájuk fordultam. Konkrétan azt kértem az üzletvezető úrtól, hogy adjon nekem 3 napos kipróbálási időt. Azaz ha három nap múlva úgy látom, hogy az amúgy tökéletesen működő, nem technikai hibás alkatrész nem válik be, nem tetszik, valamiért megbántam, akkor visszavihessem gond nélkül. Egyből igent mondott.
Másnap már nálam is volt a "szajré":
A tartály nagy. 2 liter az űrtartalma, ezért kapásból az egyik polcot ki kellett vennem a fagyasztóból. A fagylaltkeverő lapátot egy toldalékkal kell illeszteni, aztán már mehet bele a fagylaltmassza. Itt jön a kritikus pont: a betöltés.
Igaza volt a kritikáknak, elég nehézkes. De annak ellenére, hogy egy kerámiatálban volt a massza, sem ment mellé egy kanálnál több.
Legközelebb nagy üvegkancsóból töltöm, vagy veszek egy rendes turmixgépet (sajna a KitchenAid 70 ropi) és abból.
Mivel ez első fagyim csak egy liternyi volt, kb. 8 percen belül már vidáman kanalazhattuk is a kelyhekbe.
Bár tartok tőle, hogy az előreláthatóan sűrű fagyizásnak "súlyos" következményei lesznek, még tegnap este felhívtam a boltot, hogy megtartom a "szajrét". :-D

Most pedig a fagyiról, ami egyszerű és nagyszerű:
Hozzávalók:
450 g eper megmosva, félbevágva
150 g cukor
250 g tejföl
250 g tejszín
egy tk citromlé

Az epret összekevertem a cukorral, hagytam egy órát állni, míg leve nem képződött. (Ez kihozza az eper szinét is mellesleg). Aztán hozzákevertem a többi hozzávalót is, botmixerrel pürésítettem, és már ment is a fagylaltgépbe.
Üdítő élmény volt!

10 megjegyzés:

chilii írta...

igenis értettem, megyek tejfölt venni :) és gratulálok a szajréhoz!

Ízbolygó írta...

Naggyon komoly vagy! 3 nap kipróbálás?! Ezt imádom Benned!:-)
A fagyi is igazán szuper darab!

Millie írta...

Köszi Csajok!
Ízbolygó! Tényleg rugalmasak a Konyhashowban ;-)

Ed írta...

Szia Pákosztos!
Gratulálok az alkatrészhez, én is szemezek vele egy ideje. Kérdésem lenne (ha megtennéd, hogy leméred), kb. mekkora a tartály - centiben? Magasság, "szélesség",átmérő... Le szeretném tesztelni, befér-e a fagyasztómba.

Én egy óbudai konyhaszaküzletben vettem a mixeremet, és sajno nem voltak túl jók a tapasztalataim a kiszolgálással kapcsolatban. Fogalmazzunk úgy: nem vevőbarátok, amit viszont én egy közel 200e Ft-os robotgép vásárlásánál már nem így képzelnék. A turmixot (ami szintén álmom, sőt, tervem) és minden egyéb kiegészítőt biztosan a Konyhashow-ban fogom megvenni (vagy külföldön, ahol ráadásul még olcsóbb is...)
Üdv,
Ed

Millie írta...

Kedves Ed!
A tartály külső átmérője 21 cm, magassága 20 cm. Van még rajta két 2 cm-es fülecske is.
A Konyhashowban hivatkozz Rám, hadd lássák, nem vagyok egy hálátlan macska. :-)
Én most még elvagyok a kancsós módszeremmel és a két darab botmixeremmel. Ha kipurcantak, akkor én is komoly gépet veszek.

Ed írta...

Kedves Millie,
köszönöm, hogy megmérted!
üdv,
Ed

zazálea írta...

MOndjuk, így kora reggel is be tudnám kanalazni az eperfagyidat, akár reggeli helyett is. Csak a kávé maradhasson! vagyis azt akartam mondani, hogy meglehetős csábító... :o)))

Névtelen írta...

Azt is megírnád, hogy tőled mennyit kértek ezért a tartályért??Hány ropit??Persze, ha nem titok...ez a fagyi engem is lenyűgözött és a philips tartályom szintén kilyukadt...

chilii írta...

megcsináltam, mesés! csak én szőke nem figyeltem eléggé, hogy ez a csoda 2 literes az enyém meg csak 1 :)

Névtelen írta...

Málnából csináltam, azzal is nagyon finom.
Lívia