2009. június 24., szerda

Juharszirup fagyi juharszirupban karamellizált dióval és egy kis juharszirup öntet

Még szerencse, hogy ez "csak" egy gasztroblog, így nem kell senkit a nyavajgásommal terhelnem. Elég annyi, hogy ez a fagyi egyfajta kompenzáció a hét eddigi "traumáira".
Ugyan a halottakat nem hozza vissza, a rosszakaró, irigy, lusta embereket nem változtatja meg, és az éjszakába nyúló lektorálást sem végzi el helyettem, csak egyszerűen JÓ.



Hozzávalók:

180 ml juharszirup
375 ml tej (3,6%)
2 ek cukor
375 ml tejszín
5 nagy tojássárgája
1/8 tk só
1/4 tk vaníliakivonat

A tojásokat kikavartam a cukorral, majd óvatosan hozzáadtam a forró tejet. Kis lángon feltettem főni, miközben kavargattam. Nem hazudok, az elsőnél elbambultam, így összeugrott rántottává. Kiegyensúlyozott emberek ezt a lépést kihagyhatják.
A második körben szemfüles voltam és rögtön levettem a tűzről, ahogy sűrösödni kezdett és beletöltöttem egy kancsóba. Hozzákevertem a juharszirupot, sót, vaníliát, tejszínt és jól behűtöttem.
Másnap elkészítettem a karamellizált diót: Egy serpenyőben felforraltam 140 ml juharszirupot, és belekavartam 150 g durvára vágott, pirított diót. Újra felforraltam és kb. 10 másodpercig hagytam gyöngyözni. Hagytam kihűlni.

A fagyigépbe öntöttem a masszát, és mikor az lágy fagylalttá állt össze, belepotyogtattam a diószemeket is. Juharsziruppal leöntve tálaltam.
Igen komoly dícséretekkel illette eddig mindenki, aki kóstolta.

15 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

Nem csodálom! Már a dicsérő szavakat! Állati jó lehet!!! Bárcsak közelebb laknánk!
(Jól leitatnálak és felzabálnám az összes fagyidat!:-)))

Ági, aki főz írta...

Lehet, hogy én még sose kóstoltam a juharszirupot? Annyira jól néz ki és el is hiszem neked, hogy jó lehet. Bár ez se gyógyír a traumáidra... remélem hamarosan minden tekintetben jobban fogod magad érezni, addig is kanalazz.

Flat Cat írta...

:)Jó fagyi!
Remélem nagy baj azért nincs. (írtad azt a halált meg minden, nem hangzott jól)
Mi sem állunk túl jól, most a svéd orvosi állásokat nézegetjük...
De a fagyi az NAGYON jó!
Ha van pici időd, csörögj rám!
Gabi

Millie írta...

Köszönöm!
Ízbolygó! Sietned kell, már alig van!
Ági! Érdemes kipróbálni!
Gabi! A kórházi volt betegeink közül vannak páran, akik a szívemhez nőttek - közülük halt meg kettő, és még egy haldoklik, aki csak tőlem fogad el (orvosi) segítséget.
Már csak a jövő hetet töltöm osztályon, aztán végre körzetben és szabadságon leszek.
Hívlak majd!

gabojsza írta...

Jó kis fagyi:-) Juharszirup rulez!
(nagyon amerikai feelingje van annak, hogy bajainkra fagyit kanalazunk:-))))

zazálea írta...

A bajok... azokat nem oldja a fagyi, mert azok olyanok... sajnos. DE a fagyit így, korán reggel, kávé mellett is bekanalaznám szívesen.Reggeli előtt/alatt/után.

Láttam egy csomó fagyireceptet nálad, a hétvégén szeretném kipróbálni. :o)Tervezés közben.:o)

chilii írta...

Megvéve! :)

Névtelen írta...

Kedves Millie!

KÍvánom, hogy a következő fagyirecidet lélekemelőbb és vidámabb történések ihlessék!

Bár ez is istenien hangzik! A fagyiba mennyi juharszirup kell, sztem kimaradt. Vagy csak én vaksizom?

Üdv, Nyestkutya

Millie írta...

Köszönöm mindenkinek a dícséreteket! Nyestkutya! Javítottam!

Perik írta...

Persze ízlések és pofonok, de ez az egyik legjobb fagyi, amit valaha ettem. Pedig kóstoltam mindet, ami eddig a blogra került.

Perik

chilii írta...

ja, még egy ötlet. én a fagyi alapot egy dupla falú tejforralóban szoktam elkészíteni, így kisebb a rántotta veszély! :)

trinity írta...

Húha, ez a fagyi-ez csúcs!!!Anno a Mövenpicknek volt egy diós jégkrémje, úgyszintén juharsziruppal, arra emlékeztet!
Persze ez még annál is jobb lehet!!!

Azóta talán a lelki gondokon már túl vagy, remélem...De ha írhatok valamit ezzel kapcsolatban, az annyi, hogy számomra nagyon tiszteletreméltó, hogy ennyire együtt élsz a betegekkel, szíveden is viseled sorsukat: le a kalappal előtted!!Manapság-kevés kivételtől eltekintve-ez nem jellemző....Ugyanakkor nem könnyíti meg az életed....
Könnyebb, szebb napokat kívánok!!!

chilii írta...

tegnap megcsináltam! olyan csendben kanalazták a népek, most már tudom, hogyan kell csöndet csinálni! :)

Névtelen írta...

Szia!
Ma vettem meg eletem elso fagyigepet, a tartaly mar a melyhutoben varakozik. :) Extra bena kerdes: a tejszin ez esetben fozotejszin vagy habtejszin? Gyumolcsos joghurtos-tejszines fagyinal gondolom habtejszin, de a tojas alapunal bizonytalan vagyok.

Millie írta...

Én mindig habtejszínt használok, ha cserpes, akkor 35%-os, ha nem akkor 30 %-os. De ki lehet próbálni lájtosabban is, akkor max egy kicsit kásásabb lesz...
Sok sikert az új géphez, hamarosan posztolok egy isteni mandula-meggy fagyit!
Ma pedig 3 láda málnát kaptam, úgyhogy jönnek a málnás receptek!