2009. szeptember 17., csütörtök

Cheddar sajtos-kapros scone

Még a nyáron vettem meg Ina Garten egyik legsikeresebb könyvét a Barefoot Contessa-t. A könyv több, mint 10 éves, így ami újszerű lehetett benne anno, most már triviálé. Mindenesetre időnként átlapozom, és szörnyülködöm. Ugyanis minden recept üzemi menza méretekre van megadva, de legalább fél kiló vajjal indít. Viszont ez a scone recept már elsőre megtetszett.
Pár hónap szörnyülködés után így ma vettem egy nagy levegőt és szimplán elnegyedeltem a receptben szereplő mennyiségeket, hogy kipróbáljam ezt a remek sós "pogácsot", ahogy a Kapitány úr elnevezte.
Sós, vajas, gyors, finom és nem fornetti.

Viccet félretéve: Isteni sörkorcsolya lett belőle, biztos nem utoljára készült nálunk.

Hozzávalók:
egy pohár liszt (250 ml)
85 g vaj (!)
fél tk só
másfél tk sütőpor
egy tojás
50 ml tejszín
50-80 g reszelt cheddar (Cserpes!)
egy kis csokor kapor felaprítva

Először is előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekevertem, majd lisztezett deszkán kb 2 cm vastagra nyújtottam. A tésztából 8 háromszöget vágtam, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket. Egy elhabart tojással megkentem a tetejét és kb 30 perc alatt aranyszínűre sütöttem őket.

Aki az édes verziót is kipróbálná, ide kattintson.

14 megjegyzés:

Vesta írta...

Ez olyan kaporimádóknak való, mint én!
Nekem már nem tűnik soknak ez a vaj, sőt elolvasva Julie Powell könyvét (Julie & Julia) nincs az vajmennyiség, ami sok lehetne!

Sajtkukac írta...

Én megvettem, vaj ide, vaj oda :-)

Makka írta...

Kösz, kösz, kösz! Szombatra ki kellett volna találnom valami sósat is, megmentettél.:)

Bogi írta...

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megkérdezzem, amit már régóta szeretnék: nálam vajon miért nem működik a sütőpapír? Nekem azon mindig minden leragad:( Meli, nincs valami ötleted? (gázsütőm van egyébént)

ps. a múltkor megsütöttem a tökmagos pogácsát (nem sütőpapíron), fincsi lett:)

lencsike írta...

Nálam se működik a sütőpapír, ha pogácsáról, kenyér tésztáról avn szó, engem is érdekelne...

Grenadine írta...

szilikonos sütőpapírt kell használni, arra semmi sem ragad. ugyanott találod, ahol a többi sütőpapírt, kb 100 ft-tal drágább.

Limara írta...

Lidl-s sütőpapír a leggazdaságosabb, többször is felhasználható!
Mennyei lehet ez a kapros sós süti!

Millie írta...

Én eddig még csak egyszer szívtam meg sütőpapírral: a Cora sajátmárkás vacakját ki kellett dobnom a szemétbe. Én általában Alufixeset használok, de igaza van Limarának, a Lidl-ös is remek.
Egyébként ennyi vaj mellett sütőpapír nélkül is működnie kell a dolognak. Én pl. a piteformáimat soha nem vajazom ki....
Bogi! Örülök a tökmagos pogi sikerének!

Edó írta...

Jaj,de orulok most ennek,epp gondolkodtam valami hasonlo sos sutin,keresztelore,jokor jott,kiprobalom!De 8 darab keves lenne,bar nem tudom mekkora haromszogek..ha dupla adagot keszitenek,akkor jo lesz,ha mindenbol a duplajat teszem?Ha valaszolsz,megkoszonnem:)

Cirka írta...

Épp most sütöttem meg Vincussal(Nagyon élvezte!), köszönöm a receptet. Annyit változtattam rajta, hogy kihagytam a kaprot mert az nálunk ne nagyon menő. Megyek mert folyik a harc a konyhában érte!:-)))))))

Millie írta...

Edó! Dupláját, tripláját is készítheted, szerintem el fog fogyni!

Cirka! Örülök a sikernek!

Bogi írta...

Örömmel jelentem, hogy a Lidl sütőpapírja eddig bevált, köszönöm a tippeket mindenkinek!

nellgwyn írta...

Szia,

megsütöttem, már kétszer is, dupla adaggal, és nagy-nagy sikerrel. A második nekem is odaragadt a sütőpapírra, de annyi baj legyen.
Egy kicsi baj volt vele, fogalmunk sem volt, hogy hogyan lell ejteni a scone-t, hát átkereszteltük triangulának:)

Eisenstock Ildikó írta...

Pompásan fest és ördögien egyszerű. Akár váratlan vendég poginak is nevezhetjük, hiszen csupa olyan van benne, mi szinte mindig van otthon. Na, jó, cheddar nem mindig...