2008. szeptember 23., kedd

Fűszeres szilvaleves

Már egy hete Dart Vadert megszégyenítő módon hörgök, ezért a nagy csend a blogon. Okolhatnám a hirtelen jött hideget, az új állásomhoz szükséges számtalan papír beszerzéséhez vívott csatákat különféle hivatalokkal és leginkább hivatalnokokkal (én értem, hogy ki kell tölteni valamivel a mukaidejüket, de miért pont velem?), mindegy is. A lényeg az, hogy csak olyan kajákat készítek, amelyek már "gerincvelői" szinten rögzültek, semmilyen magasabb szintű neuronális aktivitást nem kívánnak. A kivétel ez a leves, aminek az apropóját az apukám által küldött 26 kiló szilva adta... Gourmandula is főzött már nagy sikerrel valami hasonlót, én viszont ezt a recepetet Julee Rosso és Sheila Lukins The new Basics Cookbook- jában találtam. (A szerzőpáros minden könyve remek egyébként, saját tapasztalatból tudom ajánlani!)

A leves nem különösen bonyolult, jótékonyan ötvözi a krémlevesek jóságát a forralt bor gyógyító erejével, minden hideg napon el tudnám kortyolgatni...

Hozzávalók:
1 kg érett, kimagvalt szilva
1/2 liter száraz vörösbor ( én Gere Portugiesert használtam)
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk őrölt szegfűszeg
6-8 csapott ek cukor
egy citrom reszelt héja (én vastag csíkokra vágtam inkább és a végén kihalásztam)
Creme fraiche és menta díszítésnek

A szilvát felöntöttem a borral és a annyi vízzel, hogy épp ellepje. Beletettem a cukrot és a fűszereket, kb fél órán keresztül főztem. Kihalásztam a citromhéjdarabkákat és botmixerrel homogénné mixeltem.
Poharakba tálaltam, creme fraiche-sel szelídítettem.
Felér egy orvossággal! Nem csak lábadozóknak :-D

5 megjegyzés:

chriesi írta...

Mmm ez fincsi lehet, pláne most hogy szinte már-már ráfagytak az ujjaim a billentyűkre. Jobbulást!

Névtelen írta...

Mielőbbi gyógyulást!

Millie írta...

Köszi lányok! Úgy néz ki megmaradunk...most már bánom, hogy nem kezdtem el az antibiót egy hete, 24 órán belül drámai javulást hozott ugyanis.
Dani is elkapta, a héten nincs bölcsi..

Névtelen írta...

Tudod a suszternek lyukas a cipője!:-)))))))

izmiri írta...

a Gere Portugiesert máskor igyuk meg :))) bár a leves is fini lehet
szilva fun vagyok én is