2008. szeptember 7., vasárnap

Nem hétköznapi szilvás (túró)lepény

A hétvégén szüleimnél jártunk, ahol mindenféle földi jóval kényeztettek bennünket (malacpecsenyétől a süllőig volt minden). Természetesen fel is pakoltak minket kellő készétellel és alapanyaggal. Többek között másfél kiló zamatos szilvával, ami annyira érett volt, hogy azonnali fogyasztást kívánt. A szilvás lepényt nagyon kedvelem (az élesztős tésztájú kivételével), túró is volt itthon (a fagyasztóba menekítettem a VKF-re el nem készült adagot) így nagyon megörültem, amikor egy 1994-es Mesterkukta oldalán rábukkantam erre a receptre. Volt egy olyan érzésem, hogy ez jó lesz, mint a túrós tésztájú sárgabarackos batyum.
Kavarás közben kicsit változtattam rajta, nem tettem bele még két dl tejszínt, amit írt a recept, mert így is elég lágynak ígérkezett a tészta, a citromot viszont megdupláztam.
Annyira jól sikerült, hogy elmondhatatlan. Kapott belőle a szomszédság, az utolsó szeleteket pedig a férjem elvitte a haverjainak "dicsekedni". Hozzávalók:
4 tojás
200 g cukor
egy citrom reszelt héja
egy teáskanál vaníliaesszencia vagy egy csomag vaníliás cukor
250 g túró
150 g szobahőmérsékletű vaj
2 dl tejföl
250 g liszt
egy csipet só

Ezeket a felsorolás sorrendjébe beleöntögettem a dolgozó robotgépbe és teljesen simára kavartam. A legnagyobb tepsimet (amit a sütővel adtak) kibéleltem sütőpapírral és rásimítottam a tésztát.
A sütőt előmelegítettem 190 fokra.
Megmostam és kimagvaltam a másfél kilónyi nagyszemű szilvát, majd a tészta tetejére pakolgattam. 3 evőkanál cukrot összekevertem egy evőkanálnyi fahéjjal, megszórtam vele a tésztát.
50 perc alatt sült meg.
Szerintem langyosan volt a legfinomabb.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tanúsítom, hogy nagyon jó lett. Máskor sincs okunk panaszra, de ez kivételesen finom.

Névtelen írta...

Nálunk is elkészült ez a szilvás süti. A tésztája azonban kissé "szalonnás" lett, nekem sületlennek tűnt pedig nem volt az( ha tovább sütöm a szilva megég a tetején!).Lehet, hogy a túró miatt? Szerinted egy kis sütőpor nem tenne jót a tésztának, hogy tágabb és magasabb legyen? Vagy ennek a sütinek épp ez a jellegzetessége?
Egyébként tényleg fincsi!

Millie írta...

Másodjára nekem is szalonnás lett, de akkor kapkodtam...
Sütőpor biztos nem ront rajta, meg az sem, ha külön vered fel a tojásfehérjét.
A második clafotis-ra emlékeztetett, abból is a jobbik fajtára :-D
Egyébként hogy vagytok? Én elkezdtem dolgozni GP-ként!

Névtelen írta...

Legközelebb adok még neki egy esélyt és felverem a tojásfehérjét ill. teszek bele sütőport. Tényleg olyan "clafotis" lett, de azért elfogyott!:-)
Huh, akkor Dani elkezdte a nagybetűs életet! Mi itthon maradunk ameddig lehet terveink szerint. A többit priviben!
Gratula az állásodhoz, remélhetőleg azért marad a blogra is időd!-:)))