Erről a receptről azt gondoltam, könnyű lesz. A Goodfood is a közepesen könnyű kategóriába sorolta... Ehhez képest többet szenvedtem vele, mint az előző karamelles sajttortával, amit csak magabiztos szakácsoknak ajánlanak. Erről ennyit.
Anyukáméknak készítettem, akik étcsokoládé rajongók és hamarosan be fognak toppani.
Hozzávalók:
a tortához:
140 g 70% étcsoki
140 g vaj
2 teáskanál instant kávé
100 g kiszt
egy fél tk sütőpor
280 g cukor (fele barna)
1,5 ek kakaópor
2 tojás
3 ek tejföl
A csokit és a vajat gőz felett felolvasztjuk. Ha kihűlt hozzáadjuk a többi hozzávalót és teljesen simára keverjük. Egy kis méretű (22×11×6cm) téglatest formában 160 fokon megsütjük. Kb. 1,5 óra!!!
Ezek után hűlni hagyjuk. Legjobb egész éjszaka, mert a torta rendkívül törékeny. (Nekem sajna két sarka is bennragadt a formában, de aztán sikerült restaurálni).
Másnap három részre vágjuk.
A csillagokhoz:
egy tábla fehércsoki
kevés étcsoki
A csokicsillagokat rém egyszerű megcsinálni. Egy tábla fehércsokit felolvasztottam, véknyan sütőpapírra kentem és hagytam megszilárdulni. Nem hűtőben, csak úgy a pulton.
Ehhez is jó sok idő kell.
Aztán sütikiszúróval csillagokat vágtam ki belőle, melyeket óvatosan leválasztottam a papírról.
A maradék fehércsokit visszatettem az olvasztóedénybe a krémhez, a csillagokat pedig a papírra.
Kis étcsokit olvasztottam egy másik edénybe, és kanállal csokoládécirkákat húztam rájuk. Hűtőben pár perc múlva készre dermedtek.
A fehér csokoládékrémhez:
50 g fehércsokoládé
100 ml tejszín
egy ek forrásban lévő víz
A krémet és a csokoládét összeolvasztottam. Vizet nem tettem bele. Hűlni hagytam, majd rákentem a két tortalapra.
A csokoládémázhoz:
100 ml tejszín
2 ek porcukor
50 g étcsokoládé
másfél ek forrásban lévő víz
A hozzávalókat itt is összemelegítettem, vizet nem tettem bele. Szépen rácsorgattam a kész tortára és elsimítottam.
A maradékot kihűtöttem és trüffeleket készítettem belőlük. A torta tetejére tettem őket, hogy megtámasszák a csillagokat.
Ízre iszonyatosan finom, viszont nagyon tömény. Belül kellemesen "nedves", egyáltalán nem folytós. Az én ízlésemnek ez már túl sok (öregszem...), de "Imre papa" el volt tőle ragadtatva.
5 megjegyzés:
Az ízéről is számolj majd be, szemeztem ezzel a recepttel, csakúgy, mint a naracsossal. :)
Te aztán kitettél magadért!:-)))
Boldog Karácsonyt!
Zsuzsa! Én a narancsosra szavazok!
Gobojsza!
Pont te beszélsz! :-D Nektek is nagyon boldog Karácsonyt!
Én is el vagyok tőle ragadtatva, ez nem kor kérdése :-)
Megjegyzés küldése